Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Amerika, London, Párizs
 
 
 
 

A francia kormány hanyagolta el a Notre-Dame-ot

Sümeghi Lóránt

2019.04.17. 16:28

Mivel Franciaországban a templomok állami tulajdonban vannak, az egyházak csak egyesületekként tudnak mûködni, így a felelõsség teljes mértékben Macront terheli.

A Notre-Dame már régóta nagyon rossz állapotban volt, felújítását folyamatosan halogatták. Ráadásul Emmanuel Macron elnök kormánya nem volt hajlandó fedezni a teljes költséget, tavaly pedig 2 és fél millió eurót még el is vont a felújítási munkáktól – írja az Origo. 

Mint ismert, a Notre-Dame felújítására 2018-ban 185 millió euró (50 milliárd forint) kellett volna. Macron kormánya erre 50 millió eurót (valamivel több mint 15 milliárd forintot) szánt, de ebből 2,5 millió eurót (körülbelül 800 millió forintnyi összeget) visszavett. A többire nemzetközi gyűjtést indítottak el a templomot megmenteni szándékozó hívek.

A lap szerint mivel Franciaországban a templomokat államosították, ezért a katolikus egyház egyesületként kénytelen működni. Az állam azonban a templomokat nem tudja – sokszor felmerül, hogy nem is akarja – megvédeni a támadásoktól. A migránsválság óta rendszeresen tapasztalható, hogy Európa nyugati felén muszlim bevándorlók és őket segítő szélsőbaloldali, bevándorláspárti aktivisták meggyalázzák, sokszor meg is rongálják a keresztény jelképeket, elsősorban a templomokat, ahogy a zsinagógákat és a zsidó temetőket sem kímélik. 

Köröket verünk Franciaországra

Mindezzel szemben Magyarországon például a debreceni református nagytemplom és kollégium felújítására 2014-18 között körülbelül 10 milliárd jutott. A 2020-as eucharisztikus kongresszusra eddig 27 milliárd forintot költött a kormány. Ebben benne van a templomok felújítása, közösségi terek építése és a programok megszervezése is.

A hazai premontrei templomok és iskolák felújítására eddig 10 milliárd forintot költött a kabinet. Az idén év elején leégett Ráday utcai Református Kollégiumra pedig 6,5 milliárd forintot ítélt meg a kormány. Az életveszélyessé vált esztergomi bazilika felújítása összesen 11 milliárd forintba kerül majd, ebből tavaly év végén 4,48 milliárdot már ki is fizetett a kormány.

Jól látszik tehát, hogy arányaiban jóval többet költ a magyar kormány az egyházi épületek állagmegőrzésére és fejlesztésére, mint a majdnem 70 milliós, így sokkal nagyobb költségvetéssel rendelkező, ámde multikulturális Franciaország – zárja a lap.

OLVASTAD MÁR?

Amerika, London, Párizs
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Orbán: „Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk”

Orbán: „Rekordrészvétel mellett rekordgyőzelmet arattunk”

Kétharmad

Orbán Viktor a Fidesz-KDNP fölényes győzelmét követően köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek az európai parlamenti választáson.

Óriási győzelmet aratott a Fidesz-KDNP

Kijöttek a hivatalos európai parlamenti (EP-) választás adatai a Nemzeti Választási Irodától.

A Jobbik „legerősebb” ellenzéki pártként a megmaradását nevezte a legnagyobb sikernek

A Jobbik „legerősebb” ellenzéki pártként a megmaradását nevezte a legnagyobb sikernek

Kinyílott a pitypang

A Jobbik úgy tűnik, végérvényesen benne ragadt a maga alternatív valóságában: európai parlamenti (EP-) választást kommentáló nyilatkozatukban a legnagyobb sikernek nevezték megmaradásukat, pedig alig egy hete még mindig a „legerősebb” ellenzéki pártként hivatkoztak magukra.

Óriási vereséget szenvedett az ellenzék

88 százalékos feldolgozottságnál úgy tűnik, történelmi vereséget szenved a magyar ellenzék.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére