Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nagy-Britannia és Olaszország összesen 21 ezer milliárd forintot különített el a koronavírus elleni küzdelemre

MTI

2020.03.11. 18:00

Conte nyilatkozata szerint az olasz összeg fele a megfékezésre, másik fele pedig a gazdasági újjáépítésre van szánva. Összehasonlításképp: ez az összeg nagyobb, mint 115 ország teljes éves termelése, köztük nagyjából 15 európait.

Hogyha az egész mostani migránsválság kiindulópontja tulajdonképpen 3 milliárd euró volt, nos,

ez az összes eltörpül amellett a 66 milliárd dollár mellett, amit most Olaszország és Nagy-Britannia elkülönített a koronavírus, illetve annak gazdasági hatásai elleni küzdelemre.

Több mint 30 milliárd fontos (csaknem 12 ezer milliárd forintos) gazdaságösztönző csomagot jelentett be szerdán a brit pénzügyminiszter az új típusú koronavírus okozta járvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésére.

Rishi Sunak, aki a londoni alsóházban ismertette a 2020-2021-es pénzügyi év költségvetési tervezetét, közölte: a brit kormány azzal számol, hogy a Covid-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 vírus terjedése jelentős, de átmeneti hatást gyakorol a brit gazdaság aktivitására.

A pénzügyminiszter által bejelentett intézkedéscsomag

18 milliárd font közvetlen költségvetési többletkiadást tartalmaz mindenekelőtt infrastrukturális és környezetvédelmi beruházásokra, valamint az üzleti szektor támogatására.

A költségvetési tervezet 7 milliárd font támogatást szán külön a kisvállalkozások megsegítésére és 5 milliárd fonttal egészíti ki a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) központi finanszírozását.
Az alkoholfélékre és az üzemanyagokra kirótt illetékeket a kormány befagyasztotta.

Olaszország megháromszorozza, 25 milliárd euróra emeli az új koronavírus által okozott járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak ellensúlyozására szánt összeget

– jelentette be Giuseppe Conte olasz miniszterelnök szerdán.

Az Európai Unióban a koronavírus-fertőzéssel leginkább érintett és egyébként is meglehetősen eladósodott Olaszország kormánya a múlt héten 7,5 milliárd eurót szabadított fel a költségvetésből a gazdasági aktivitást élénkítő intézkedések finanszírozására. Az összeg egy részét a közvetlenül érintett vállalkozások és családok támogatására szánják.

Conte hangsúlyozta, hogy

a múlt hét óta drámai mértékben kiszélesedett a járvány, az egész ország vesztegzár alá került, a gazdasági tevékenység jó része leállt, és a gazdaság a recesszió felé tart.

A járvány továbbra is az északi országrészre koncentrálódik, Lombardia tartományra, Emilia-Romagnára és Venetóra. Miután Lombardia az üzletek bezárására és a tömegközlekedés leállítására kérte a kormányt, a miniszterelnök közölte, hogy tovább szigoríthatják a mozgásszabadságot amúgy is drasztikusan korlátozó intézkedéseket, de minden új döntést alapos megfontolás előzi meg.

A rendkívüli költségvetési kiadások miatt bizonyosnak tűnik, hogy Olaszország államháztartási hiánya átlépi a 3 százalékos tűréshatárt.

 

Roberto Gualtieri pénzügyminiszter, aki a múlt héten 2,5 százalékra tette az idei évre várható hiány mértékét, nem közölt új célszámot szerdán egy parlamenti meghallgatáson. Annyit mondott, hogy szükség lehet európai uniós segítségre Olaszország terheinek enyhítésében, illetve hogy számít az Európai Központi Bank támogatására.

Gualtieri észszerűnek nevezte azokat a várakozásokat, hogy a következő pár hónapban csökkenni fog a hazai össztermék (GDP). Ugyanakkor szerinte még „korai és nem helyénvaló” előrejelzést készíteni az idei GDP-növekedésről, a kormány majd áprilisban vizsgálja felül jelenleg érvényes prognózisát.

Az olasz kormány a jelenleg még érvényes előrejelzése szerint 0,6 százalékos gazdasági növekedést vár 2020-ra. A Nemzetközi Valutaalap, amely szerint a következő pár évben az euróövezeti tagországok között Olaszország gazdasági növekedési üteme lesz a legalacsonyabb, 0,5 százalékos bővülést jósolt az idei évre. Mindkét prognózis még a járvány kitörése előtti időkből származik.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére