Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A zöldek számára a szélsőjobb és Amerika jelenti a legnagyobb veszélyt a német demokráciára

Bertha László

2019.09.13. 11:00

A németek többsége szerint veszélyben van a demokrácia Németországban – derült ki a YouGov közvélemény-kutatásából.

A szeptember 15-én esedékes, „a demokrácia nemzetközi napja” alkalmából készített felmérés szerint a németek 53 százaléka érzi úgy, hogy veszélyben van a német demokrácia, és mindössze 38 százalékuk vélekedik ellenkezőleg, miszerint nem áll fenyegetés alatt az ország demokratikus berendezkedése – írja a Junge Freiheit című német nemzeti-konzervatív hetilap.

Fotó: AFP

Érdekesség, hogy a bevándorláspárti Zöldek szavazói a leginkább elégedettek a német demokráciával (79%), ezzel megelőzve a CDU/CSU szavazóit, akiknek 72 százalékuk elégedett annak állapotával.

Őket a sorban az SPD és az FDP szimpatizánsai követik (egyaránt 64%-kal). A protestpártok közül az eurokommunista Die Linke szavazóinak a 49 százaléka, míg a bevándorlásellenes AfD támogatóinak mindössze a 19 százaléka elégedett a németországi demokrácia minőségével.

Leginkább a szélsőjobboldaltól és a bevándorlóktól tartanak a németek

A közvélemény-kutatás alapján a megkérdezettek többsége a szélsőjobboldal (47%), a jobboldali populisták, valamint a migránsok (27%) miatt érzi leginkább veszélyben a demokráciát. A sorban a szélsőbaloldal és az Egyesült Államok következik, egyaránt 22 százalékos arányban. A válaszadók összesen három tényezőt nevezhettek meg a YouGov által összeállított listáról.

A legfőbb fenyegetésekként megjelölt válaszokra a pártszimpátia is jelentős hatással volt. Az AfD választóinak 54 százaléka a migránsokban látja a legnagyobb fenyegetést a közösségre nézve, melyet a szövetségi kormány (37%), valamint a baloldali szélsőségesek követnek (33%).

Ezzel szemben a Zöldek szavazói a legfőbb veszélyforrásként a szélsőjobboldalt (66%), a jobboldali populistákat (49%) és – különös módon – az Amerikai Egyesült Államokat (21%) nevezték meg.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére