Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Öt év letöltendőt kapott kémkedésért Kovács Béla

888.hu

2022.09.27. 11:20

A Kúria kimondta az ítéletet a Jobbikban csak KGBélaként emlegett politikusra.

 

Kovács Béla mégiscsak kémkedett – ezt mondta ki ma a harmadfokon eljáró Kúria, ahol öt év letöltendő fegyházbüntetéssel sújtották távollétében a Jobbik volt EP-képviselőjét. Amennyiben részt vett volna a tárgyláson, le is tartóztatták volna az egykori politikust – írja a Magyar Nemzet.

Az írják: kimondta ma a Kúria, hogy Kovács Béla, a Jobbik egykori Európai parlamenti képviselője kémkedett, ezért, valamint költségvetési csalás és magánokirat hamisítása miatt öt év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte, valamint tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Kovács távolról, Moszkvából követte a kémkedési ügy végkifejletét. Korábban azt mondta a lapnak, nem biztos, hogy munkahelyéről elengedik a Kúriára, pedig szeretne ott lenni a tárgyaláson, hogy bebizonyíthassa, nem kém. Végül nem érkezett Budapestre, így távollétében mondták ki a jogerős ítéletet. Eszerint Kovács a büntetés kétharmadának letöltése után helyezhető csak szabadlábra. Az azonban szinte borítékolható, hogy Kovács nem fog bevonulni a fegyházba, így várhatóan majd nemzetközi körözést kell kiadni ellene.

 

A portál emlékeztet: pártjában csak KGBélaként emlegetett politikust az Európai Unió kárára elkövetett költségvetési csalással és az Európai Unió intézményei elleni kémkedéssel vádolta meg a Központi Nyomozó Főügyészség. A vádirat – és vélhetően az ítéleti tényállás – szerint a képviselő 2012 és 2014 februárja között a budapesti nagykövetségükön fedésben dolgozó orosz katonai hírszerzőknek adott át információkat a többi között energetikai ügyekben, az EP-választásokról, a magyar belpolitikai helyzetről és a paksi atomerőmű bővítéséről.

Kovács egyébként a 2000-es évek közepén tűnt fel a pártban, amelyet anyagilag is támogatott, valamint ő felelt azért, hogy az eredetileg oroszellenes Jobbik külpolitikai irányvonala megváltozott, s nyitott Moszkva felé. A vádirat szerint Kovács Béla operatív feladata volt az is, hogy olyan politikai csoportosulást hozzon létre az EU-ban, amelynek célja az unió politikájának gyengítése Oroszország hatalmi érdekeinek megfelelően. Ez a leírás a Jobbik volt politikusának tevékeny részvételével 2009-ben Budapesten megalakított Euró­pai Nemzeti Mozgalmak Szövetségére illik rá.

 

A Jobbik egykori EP-képviselője kincstárnoka lett az EU szélsőjobboldali, orosz kapcsolatrendszerrel bíró pártjait tömörítő szervezetének, amelynek 2013 és 2015 között elnöke is volt.

Az elsőfokú ítélet indoklásakor elhangzott: Kovács Bélát kiképezték egyebek mellett az operatív tevékenységre a kapcsolattartó orosz katonai hírszerzők. A Fővárosi Ítélőtábla 2021. június 23-án marasztalta el Kovácsot, aki az ítéleti tényállás szerint előkészületeket tett, hogy az oroszoknak kémkedjen az unió intézményei ellen. 2020-ban első fokon a Budapest Környéki Törvényszéken bűncselekmény hiányában még felmentették a kémkedés vádja alól. A fellebbviteli főügyészség szerint Kovács Bélát nemcsak beszervezte az egyik orosz titkos­szolgálat, hanem előkészületeket tett a kémkedésre.

Az ítélőtábla az unió intézményei elleni kémkedés kísérletéért − és az unió kárára elkövetett költségvetési csalásért − végül két év szabadságvesztésre ítélte, a büntetés végrehajtását öt évre felfüggesztve. A per első fokon még nagyrészt nyílt ülésen zajlott, aztán a vége felé, a kémkedés vádjának tárgyalásakor már zárt tárgyalást rendelt el a bíró. Ekkor már a nemzetbiztonságot, illetve a partnerszervezetek titkait védték a nyilvánosságtól. Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla, majd harmadfokon a Kúria is zárt ajtók mögött tárgyalt, és csak az ítéletek rendelkező része volt nyilvános, az ítélet indoklása már nem.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

A 888 megmondja a tutit: Portugália – Svájc

A 888 megmondja a tutit: Portugália – Svájc

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Portugália – Svájc.

Orbán Viktor: EU-Nyugat-Balkán csúcs

Orbán Viktor: EU-Nyugat-Balkán csúcs

„Ha jól csináljuk, a Balkán lesz az olcsó energia kapuja Európa számára” – fogalmazott a miniszterelnök.

Ukrajna 18 milliárd eurós támogatásáról ma nem volt szavazás

Ukrajna 18 milliárd eurós támogatásáról ma nem volt szavazás

Nem volt ma szavazás Ukrajna 18 milliárd eurós támogatásáról, így a magyar helyreállítási tervről sem lehetett szavazás.

A németek több mint kétharmada spórol a fűtéssel

A németek több mint kétharmada spórol a fűtéssel

A németországi háztartások több mint kétharmada kevesebbet fűt az idén, mint tavaly – mutatta ki egy kedden ismertetett felmérés.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére