Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tizenegy éve történt a Cozma-gyilkosság

Horváth Tamás

2020.02.08. 08:35

A Veszprém egykori kézilabdázója 26 évet élt.

Pontosan tizenegy évvel ezelőtt, 2009. február 8-án lett gyilkosság áldozata Veszprémben Marian Cozma román válogatott kézilabdázó. A sportoló a Dinamo Bukarestben elért sikerei után 2006-ban szerződött az egyik legnagyobb magyar kézilabdaklubhoz, az akkor még MKB Veszprém KC néven futó bakonyi csapathoz.

2005-ben még megúszta, pár évvel később viszont már nem

Marian Cozma 1982. szeptember 8-án született Bukarestben. A sportoló szülei is válogatott kézilabdázók voltak, Cozma hazája egyik élcsapatában, a Dinamo Bukarestben kezdte pályafutását. Csapatával komoly eredményeket ért el, többek között bajnok és kupagyőztes lett. Felnőtt válogatottként 2002-ben, Fehéroroszország ellen mutatkozott be.

A sors furcsa fintora, hogy a sportolót 2005-ben Bukarestben is megkéselték: a bukaresti Rapid fanatikusai az utcán felismerték, és kést döftek a hátába. Cozma ebből a sérüléséből viszonylag hamar felépült, 2006-ban viszont a veszprémi csapathoz igazolt. A kézilabdázó Veszprémben is sikeres volt, a csapattal bajnokságot, kupát és KEK-et is nyert. Többször szerepelt a román válogatottban, de halála előtt nem sokkal, 2009. február 4-én lemondta a válogatottságot. Ezt egyrészt mellőzése miatt tette, de döntését személyes okok is befolyásolták. Marian Cozma ekkor még nem sejtette, hogy pár napra rá halálos késszúrásokat kap.

Csak a halálos szúrás a biztos

A sportoló 2009. február 8-án hajnalban, a veszprémi Virág Benedek utca 1. számú ház pincehelyiségében található Patrióta lokál nevű helyen szórakozott többek között két csapattársával, a horvát Ivan Pešićcsel és a horvát Žarko Šešummal. A halálos kimenetelű verekedés is itt tört ki, de máig tisztázatlan, hogy mi volt a két társaság összetűzésének a pontos oka. Erre a későbbi bírósági tárgyalások sem derítettek fényt.

Tizenegy év után is csak annyi biztos, hogy a verekedés a klub táncterén tört ki, majd a Patrióta lokál előtt folytatódott, Marian Cozma eközben összesen három késszúrást kapott. Egyet a szívébe, amibe kórházba szállítását követően belehalt.

Marian Cozma | Fotó: MTI

A kézilabdázó segítségére érkező társakat is megtámadták, Ivan Pešićet vesén szúrták, Žarko Šešumot pedig úgy fejbe rúgták, hogy arccsonttörést szenvedett. Később a hatóság összesen hét cigány származású embert vett őrizetbe.

Raffael Sándort, Németh Győzőt és Sztojka Ivánt emberölési kísérlettel és testi sértés kísérletével gyanúsították, Pál Gábor és Bihari Csaba a testi sértés vádjában társtettesként lett vádlott, míg Gergely Péternét és Antalik Lászlót bűnpártolással vádolták.
Az elsőfokú ítéletre közel két évet kellett várni, ami 2011. június 23-án született meg. E szerint a Veszprém Megyei Bíróság

  • Raffaelre és Némethre életfogytig tartó fegyházbüntetést;
  • Sztojka Ivánra húszéves fegyházbüntetést;
  • Pál Gáborra és Bihari Csabára 5 és 4 év fegyházat;
  • Gergely Péternére 3 évet, Antalikra pedig 2 év 8 hónap börtönt szabtak ki.

Tíz hónappal később, 2012. április 27-én megszületett másodfokú ítélet is, ez viszont sokakban csalódást keltett. Raffael és Németh büntetését ugyanis 18 évre, míg Sztojkáét 8 éves börtönbüntetésre csökkentették. A tárgyalás ezután a Kúrián folytatódott, ahol az első és a másodrendű vádlott büntetését változatlanul hagyták, míg Sztojkáét 13 évre súlyosbították.

Sztojka ebből csak 9 évet ült le, 2018 nyarán, „kifogástalan” magatartásának köszönhetően kiengedték, a bíróság ráadásul úgy találta, hogy „az elítélt társadalomba való reintegrációja megfelelő”.

Sztojka „jó magaviseletű” Iván | Fotó: MTI

A való életben aztán már nem viselkedett ennyire „jól” az enyingi bűnöző, 2019 novemberében bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett kerítés és kitartottság miatt újra letartóztatták.

A szíven szúrt országok, amelyek nem felejtenek

Marian Cozmát Bukarestben temették el 2009. február 13-án reggel 9 órakor, amelyet a Duna Televízió élőben közvetített. A búcsúztatása a Dinamo București csarnokánál kezdődött, ahol több ezren rótták le kegyeletüket.

Csapata, az MKB Veszprém örökre visszavonultatta a meggyilkolt sportoló 8-as mezszámát, míg a Román Kézilabda-szövetség ugyanezt tette a 82-es mezszámmal, amiben Cozma a román kézilabda-válogatottban játszott.

Halála után a kézilabdázót Veszprém város tiszteletbeli polgárává választotta a közgyűlés. A kitüntetést a sportoló édesapja vette át.

A Cozma-gyilkosságról film is készült, Kálomista Gábor produkcióját „Szíven szúrt ország” címmel mutatták be. Marian Cozma szerepét Czapkó Antal játszotta, kedvesét Oroszlán Szonja, Žarko Šešumot Csányi Sándor, Uroš Vilovskit Pindroch Csaba, míg Ivan Pešićet Szabó Simon alakította. Az ősbemutató 2009. május 7-én volt Veszprémben.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Románia: engedetlenséggel tiltakoznak a vendégek naplózása ellen

Sajátos szabály: a vendéglősöknek nyilvántartást kell vezetni az asztalt foglaló vendégek nevével és telefonszámával. Román megoldás.

Buumm! Gy. Németh belelépett a gereblyébe

Buumm! Gy. Németh belelépett a gereblyébe

A következőkben arra lesz módunk, hogy megtekintsük azt a pillanatot, vizuális típusok bizonyára már látják is, amikor Gy. Németh Erzsébet, a DK által kiküldött főpolgármester-helyettes belelép a gereblyébe. Az ATV-ben az igazságosztó szerepét felvéve a következő monológot tolta ki magából nagy peckesen.

Napi tükör: csökkenő fertőzésszám itthon, izzó indulatok az USA-ban

Napi tükör: csökkenő fertőzésszám itthon, izzó indulatok az USA-ban

Az aktuális fertőzési adatok mellett sokat olvashattak az érdeklődők a nap folyamán az Fehér Ház körüli tüntetésekről, Soros György antifáinak mosdatásáról, illetve a kispesti önkormányzat korrupciógyanús ügyének tervezett sajátos felderítési technikájáról. És arról is, hogy Szijjártó Péter keményen beolvasott Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének.

Vignjevicnek megköszönték, Predrag Rogan az Újpest új edzője

Nebojsa Vignjevic, az Újpest FC labdarúgócsapatának vezetőedzője hétfőn közös megegyezéssel távozott posztjáról, utódja korábbi segítője, a szintén szerb Predrag Rogan lett.

Felháborító: megrongálták a Kosciuszko-emlékművet a Fehér Ház mellett

Lengyelország washingtoni nagykövete felháborítónak nevezte, hogy az afroamerikai George Floyd halála nyomán kirobbant tüntetések résztvevői a lengyel és az amerikai szabadságharcok hőse, Tadeusz Kosciuszko emlékművét is megrongálták hétfőre virradóra a Fehér Ház előtt.

Vajon miért hamisít svéd járványügyi adatokat a HVG?!

Vajon miért hamisít svéd járványügyi adatokat a HVG?!

Azt tudjuk, hogy ha ellenzéki média szerint mindenki jobban csinálja a koronavírusjárvány elleni védekezést a magyar kormánynál. De vajon ezért hamisítja meg a svédországi adatokat a HVG?!

Újbuda alpolgármestere szerint Afganisztán demokratikusabb hazánknál

Újbuda alpolgármestere szerint Afganisztán demokratikusabb hazánknál

A XI. kerület négy (!) alpolgármesterének egyike az az Orosz Anna, aki szerint a háború sújtotta ázsiai ország demokratikusabb, mint Magyarország. Vajon őt a kerületbe bejelentett tálibok szavazták meg tavaly képviselőnek, vagy valami mégsem stimmel az általa írt jelentéssel?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére