Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sötét elmék - kompromisszumos megoldás a vértenger és a nyáltenger között

888.hu

2018.08.06. 19:00

A Sötét elmék nem vállalkozik sokra: ez egy fiataloknak szóló sci-fi, kalandfilm. A 14-24 közötti korosztálynak ideális randifilm lehet, van benne akció és egy kis óvatos romantika is. A Sötét elmék a nyilvánvaló hibái ellenére egy ígéretes trilógia kezdete lehet. Spoilermentes kritika egy "egyszernézhetõs" filmrõl.

Úgy érzem, hogy lehetnék nagyon szigorú a Sötét elmék című filmmel kapcsolatban, ugyanis sajnos vannak következetlenségek, hibák és feleslegesen hosszú párbeszédek, amelyek kellően felbosszanthatják az embert.

Ha ez a film arra vállalkozna, hogy az élet komoly, mély igazságait boncolgassa és ezzel marhára komolyan akarná venni magát, akkor alaposan le lehetne húzni. Szerencsére semmi ilyesmiről nincs szó.

Minden, ami szükséges a film megértéséhez, kiderül az előzetesből: különleges képességű gyerekek, akiket egy táborba zárnak, majd akik valahogy kiszabadulnak és harcolni kezdenek a szabadságukért. Szóval ez tulajdonképpen egy mese akar lenni, egy gyerekeknek, fiataloknak szóló történet, a különleges képességű Ruby felemelkedésének története.

A film sajnos számos sebből vérzik. Több olyan részlet van, amelyre nem találunk magyarázatot. Például: hogyan és miért lett különleges képessége a gyerekeknek? Rengeteg kérdést fel lehetne tenni, amelyre az alkotók nem adnak választ.

Számos apróbb logikai hiba található a Sötét elmékben, a karakterek nincsenek túlbonyolítva és a történet fordulatait viszonylag könnyű volt előre látni. A párbeszédek egyes helyeken túlságosan el vannak nyújtva.

A nyilvánvaló hibák ellenére azonban nem éreztem kényszert, hogy kimeneküljek a moziból. A fiatal színészek hiteles alakításokat nyújtottak és szerencsére nincsenek benne olyan karakterek, amelyektől a hollywoodi filmekben a falra mászik az ember. (Ennek archetípusa Jar Jar Binks, a csetlő-botló karakter, vagy épp a fekete emberi jogi harcos, aki küzd a hátrányos megkülönböztetés ellen.) A látványra sem lehet panasz.

A plakátok lelkesen hirdetik, hogy "a Stranger Thing és az Érkezés alkotóitól". Mindkettőt a szívembe zártam, a sorozat elég menő, az Érkezés pedig meg tudta ragadni a fantáziámat. Azonban aki ezek alapján fogalmazza meg a Sötét elmék iránti elvárásait, az tuti csalódni fog.

A 16-os karika igen meglepő, ugyanis ez klasszikusan egy tinitörténet. Erőszak van benne, sőt – ez nem fog jól hangzani – a filmben gyerekeket gyilkolnak a katonák, de a készítők igyekeztek az ilyen jeleneteket a lehető leginkább tompítani. Csak annyit mutatnak meg, amennyi feltétlenül szükséges. Szóval a 16-os karika azért meglepő, mert ezt a filmet főként a 12-24 éves korosztálynak tudnám ajánlani.

A benne levő óvatos tinirománc miatt akár randifilmként is el tudnám képzelni az előbb említett korosztály számára. Van benne kis romantika, meg egy kis üldözés/akció is, így kompromisszumos megoldás lehet a vér- és a nyáltenger között.

Ha valóban lesz folytatás, akkor a történet alapjaiból kiindulva akár egy egész jó kis trilógiát is ki lehetne hozni ebből a sztoriból. Ez már csak azért is valószínű, mert a film az azonos című regény alapján készült, amelyből már négy kötet is kapható. A folytatás pedig érdekes lehet, hiszen a karakterek kedvelhetőek, a gyerekek képességei izgalmasak és az erőviszonyokat tekintve egyelőre nagyon a gonosz felé lejt a pálya, szóval innen szép nyerni.

De persze előfordulhat, hogy már az első film megbukik és nem lesz folytatás. Ha ez történik, akkor az önmagában álló Sötét elmék a feledés süllyesztőjébe fog kerülni.

Beszéljenek a számok:

IMDB: 5,4/10

Rotten Tomatoes: a kritikusok 19%-a szerint volt csak jó, átlagosan 4,2/10-es osztályzatot kapott. A közönség – hozzám hasonlóan – sokkal megengedőbb volt: 83%-os tetszési arány, 4,2/5-ös átlag.

888.hu: 5,5/8; egyszer megnézhető; főként a 14-24 éves korosztálynak ajánljuk; randifilmnek megteszi.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére