Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Nektek mi jut eszetekbe, ha azt mondom: osztrák sör?

Pörge Béla

2019.08.11. 13:48

Osztrák sörteszttel folytatódik a 888 sörenciklopédiája!

Van egy rossz hírem azoknak, akiknek a Steffl jutott eszükbe a címben feltett kérdésre. Hiába a dobozon olvasható üzenet és a külcsín, a „stefi” magyar utángyártmány, az eredetit pedig már nem kapni Ausztriában. Az itthon kapható Gösser és Kaiser szintén nem osztrák, ám ezekből legalább van még eredeti.

De akkor milyen tényleg osztrák sörök vannak itthon?

A három legismertebb, tényleg osztrák sör a magyar piacon az Edelweiss, az Ottakringer és a Zipfer, de kapni még például Eggert is, illetve sörre szakosodott boltokban Stiegl is előfordul. Ismert márka még Magyarországon a Puntigamer és a Schwechater is, de nem tudok róla, hogy azokat lehet-e bárhol kapni.

Bár a legjobban elterjedt ténylegesen osztrák sör itthon az Edelweiss, mégsem arról lesz szó azon prózai okból kifolyólag, hogy a lágereket jobban szeretem, mint a búzasöröket. Így most az Ottakringer és a Zipfer lesznek a főszereplők.

Jöjjön elsőként az Ottakringer, mely a kettő közül a kicsivel kisebb alkoholtartalmú, 5,2 százalékos sör, mely természetesen nem tartalmaz mást, csak vizet, árpamalátát és komlót, illetve komlókivonatot.

Tetszik a doboz dizájnja

Színe kissé világos, aranyra hajazó, habja szép fehér, de nem kimondottan tartós. Az első kortyokat kifejezetten édeskésnek éreztem, később a maláta hangsúlyosabb volt, a komlót nem lehetett érezni. A későbbiekben veszített az édeskés ízéből, de egyáltalán nem mondanám keserűnek, viszont a végéhez közeledve már kellemetlen mellékízt is tapasztaltam. Nem volt túl szénsavas, ám lágynak semmiképpen sem nevezném. Egyáltalán nem tűnt testesnek, a végére mégis megérezni az 5,2 százalékot. Összességében egy elfogadható ivósör, de számos sokkal jobb sört találni ilyen árban (300 forintért).

A Zipfer meglepő módon világosabb, habja ugyanúgy szép, ráadásul tartósabb is. Az első kortyokban sok karaktert nem fedeztem fel, ekkor még a maláta aromája volt a hangsúlyosabb. Később egyre inkább édeskés ízt éreztem, sokkal kellemesebb sör ez, mint az Ottakringer: talán a 12-es Zlaty Bazantra emlékeztetett, azért tetszett ennyire. Ahogy haladtam a sörrel, később a komló ízét is éreztem benne, de semmi kellemetlen mellékíz nem jelentkezett a végéig. A végén már tényleg szinte olyan volt, mint az általam oly kedvelt „bázsánt”, engem megvett!

Egy jó kis Zipfer!

A Zipfer jó sör, hiába ez volt az olcsóbb (250 forint, igaz, akciósan), egyértelműen ezt találtam jobbnak a két osztrák közül. Alkoholtartalma egyébként 5,4 százalék, ennek ellenére nem tűnik testesnek, viszont a végére ezt is megérezni.

A fentiek mellett elmondható az osztrák sörökről, vitathatatlan, hogy egy tetszőlegesen választott osztrák nagyüzemi sör biztosan jobb, mint egy magyar. Viszont mind a cseh, mind a német sörök jobbak. A söröknél ez a német és cseh közti átmenet nem igazán nyerő, persze ettől még vannak jó osztrák sörök, hiszen rengetegféle és fajta sört főznek a sógorok. Hasra esni viszont nem kell tőlük, főleg nem az „álosztrák” söröktől. A Zipfer azért fel tudja venni a versenyt az itthon kapható 250-300 forint körüli áron elérhető sörökkel még akkor is, ha nem egy Pilsner.

Ha neked van kedvenc osztrák söröd – akár a fent említetteken kívül is –, vagy más a tapasztalatod a sógorok söreivel, akkor írd meg kommentbe!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére