Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Miért ragasztanak érméket a borospincék falára?

Tóth Dalma

2019.07.07. 17:00

Többek között erre is választ kaptunk, amikor ellátogattunk Villányba, a Fritsch család által üzemeltetett pincészetbe.

A bor városában jártunk, és ha már arra vitt az utunk, mondhatni kötelező volt benéznünk a 150 éves pincesor egyik poharazójába. Választásunk a Fritsch-pincészetre esett.

Fotó: 888.hu

Kellemes volt a nyári hőségből a hűvösebb, hangulatos pincészetbe belépni, ahol egy kupica vendégváró pálinka után rá is tértünk a lényegre, a borokra. Magyarország legjobb vörösborai ezen a dél-baranyai borvidéken születnek. A térség egyedülálló adottságokkal rendelkezik a szőlőtermesztéshez, borfesztiválokat is rendszeresen szerveznek a környéken. Villány három tájegység találkozásánál fekszik: a róla elnevezett hegységet keletről lezáró Templom-hegy lábánál, a Karasica partján, a mediterráneum szélén. Ez azért fontos, mert a magas színvonalú szőlőtermeléshez nagymértékben hozzájárul a hegység déli lejtőinek éghajlati és talajadottságai. Mindezt a borkóstoló során tudtuk meg, melyet a poharazó résznél kezdtünk, majd néhány pohárka után a hűvös pincében folytattuk, ami még inkább megteremtette a hangulatot.

Fotó: 888.hu

A fahordók, a penészes falak, a letétbe helyezett borok adják a hely varázsát. A pincészet falán apró érmék csillognak, amiket a vendégek ragasztottak oda, ugyanis a mondás úgy tartja, ha valaki egy érmét ragaszt a falra, még vissza fog térni valamikor.

A pincében számos poros, pókhálóval és penésszel körbevett borosüveg várja, hogy egyszer majd elfogyasszák tartalmát.

Fotó: 888.hu

Villány védjegye a portugieser, avagy a kékoportó, melyet a borvidék összes vörösborral foglalkozó pincészete készít. A Fritsch-pincészet a vörösborok mellett fehér- és rozéborokat is kínál. A kékoportón kívül kóstolható náluk kékfrankos, zweigelt, syrah, cabernet franc, cabernet sauvignon, királyleányka és zöldveltelini. Ha végig akarjátok kóstolni a pincészet borait, legalább egy délutánt szánjatok rá.

Fotó: 888.hu

Rengeteg jó borral találkozhattok Villányban, nem hiába dicsérik a helyet. A Fritsch-pincészet tulajdonosa, Horváth Sándor elárulta, hogy a borok minőségét terméskorlátozással, jól megválasztott szüreti időponttal és tradicionális feldolgozási folyamatokkal biztosítják.

Fotó: 888.hu

Az én kedvencem egy fűszerekkel és gyógynövényekkel együtt érlelt borkülönlegesség lett, ami az Asszonyfektető nevet kapta. Ha a borok közül valamelyik elnyerte a tetszéseteket, haza is vihettek belőle, mert a pincészetnél vásárolni is tudtok.

Fotó: 888.hu

Egy olyan helyen jártunk, ahol a borász élvezettel beszélt a szakmájáról, és nem pedig csak le akarta tudni a kötelező szöveget. Mindehhez a helyiek vendégszeretete társul. A jó bor mellé így kellemes társaság is jár. Ha a térségben jártok, mindenféleképpen látogassatok el a múltidéző pincesorra, hiszen Villány méltán híres az évezredes hagyományokra visszatekintő szőlészetéről és borászatáról. És természetesen ne felejtsetek el betérni legalább egy borkóstoló erejéig az egyik pincészetbe!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére