Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi lett volna, ha Kádár János is megkapja az örök életet?

Zelenka Dóra

2019.11.03. 17:59

Vajon anno gondolták azt az emberek, hogy egyszer majd véget ér a kommunizmus? Spoiler: nem. Azt hitték, hogy a borzalomnak soha nem lesz vége. Drakulics elvtárs-kritika.

A film története a Kádár-korszak fénykorában játszódik. A kubai forradalmat is megjárt Fábián elvtárs (Nagy Zsolt) sok évvel az emigrálása után hazatér, fogadására pedig a korszakhoz méltó ünnepséget, országos véradást rendeznek. Ám Kádáréknak tervük van Fábiánnal, mivel a betegeskedő Brezsnyev egészen Moszkvából üzen a magyar miniszterelnöknek. A Szovjetunióban ugyanis meg vannak győződve róla, hogy Fábián elvtárs egy vámpír. Nekik meg ugye kéne az örök élet, hogy a rendszer örökké fennmaradhasson. Ekkor kezdődik meg a titokzatos elvtárs behálózása, amit Magyar Mária elvtársnőre (Walters Lili) és Kun László elvtársra (Nagy Ervin) bíznak.

Kép: Intercom

A Drakulics elvtárs humoros köntöse és a természetfeletti témája lehetővé teszi számunkra, hogy eddig még soha nem látott, végtelenül abszurd helyzetben láthassuk a Kádár-korszakot.

Bodzsár Márk filmje kétségkívül az elmúlt évek egyik legszórakoztatóbb magyar vígjátéka. Végre – és ezt már a sokadik hazai filmre mondhatom – nem az amerikai tömeggyártott, idióta mozikat másolják le a magyar filmesek, hanem igyekeznek eredeti ötletekkel előállni. Ez a Drakulics esetében minden bizonnyal sikerült.

A kor társadalmát kritizáló poénok nagyot ütnek, a rendezés vígjátékhoz méltóan tökéletes, a színészekre pedig nem lehet panasz. Furcsa karaktereikből mindenki kihozza, amit ki kell, még Nagy Ervin tökéletlen, „a legnagyszerűbb kommunista” karaterét sem vitték túlzásba.

Így ez a film a végtelenül idegesítő helyett rendkívül szórakoztató lett.
Mindez szép és jó, jókat nevethetünk közel két órán keresztül. De vajon mit üzen egy film, aminek a lényege az, hogy el akarnak kapni egy furcsán viselkedő, jóképű fickót annak érdekében, hogy Leonyid Iljics Brezsnyev, a Szovjet Kommunista Párt főtitkára örökké élhessen? Hová futhat ki egy ilyen történet?

Nos, a Drakulics elvtárs esetében a csavar az, hogy nincs csavar. Őszintén szólva engem meglepett a film végkicsengése, mivel mást vártam, sőt talán kicsit csalódtam is. Kiderült ugyanis, hogy Fábián Béla tényleg vámpír. Vért iszik, nem öregszik, tud repülni, s a többi.

Kép: Intercom

Ezzel azonban a film totálisan elveszti a realitását, a Kádár-korszak szatírája helyett egy „egyszerű” komédia lesz csak belőle.

Éppen ezért teljesen feleslegesnek hat az '56-os szerelmi/bosszúálló szál, hiszen bár párszor behozzák Fábián tragédiájaként, a cselekményben mégsem lesz kibontva.

Jómagam azt vártam, hogy a forradalom és szabadságharc kegyetlen megtorlásai és egykori szerelme kivégzése miatt Fábián eldöntötte, hogy totálisan hülyét csinál mind Kádárékból, mind pedig az egész Szovjetunióból, akik országos akciókat megrendezve szereznék meg az „örök életet”, ami amúgy nyilván nem is létezik. Ezzel bebizonyítva azt, hogy a kommunisták bármit képesek elhinni, és bármit képesek megtenni azért, hogy hatalmuk örökké tartson.

A film jó ideig el is hitette velem, hogy ez lesz a végkifejlet, de sajnos csalódnom kellett. Bár a Drakulics elvtárs így is nagyon szórakoztató, számomra csak az „oké” kategóriába esik, ami ugyan közel két órán keresztül fenntartja a nézők figyelmét, de a gulyáskommunizmus „szükségszerű” kigúnyolása és a rendszer felelősségre vonása, mint mély üzenet, hiányzott belőle. Pedig potenciál bőven lett volna a cselekményben.

Értékelés: 5/8

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A kárpátaljai magyarok szovjet lágerekbe hurcolására emlékeztek

A kárpátaljai magyarok szovjet lágerekbe hurcolására emlékeztek

Gyászünnepséggel és félezer fős emlékmenettel emlékeztek meg szombaton Kárpátalján arról, hogy 75 évvel ezelőtt deportálták a sztálini lágerekbe a vidék magyar férfilakosságát a megszálló szovjetek.

Szakértő: több ezer migráns várakozik Bosznia-Hercegovinában

Szakértő: több ezer migráns várakozik Bosznia-Hercegovinában

Több ezer migráns torlódott fel Bosznia-Hercegovinában, de a számuk akár több tízezerre is nőhet a jövőben – közölte a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Macronnál forró az ősz: vízágyúkkal oszlatta a tüntetőket a párizsi rendőrség

Macronnál forró az ősz: vízágyúkkal oszlatta a tüntetőket a párizsi rendőrség

Könnygázzal és vízágyúkkal oszlatott a párizsi rendőrség szombaton a sárgamellényes tüntetéssorozat egyéves évfordulójának alkalmából megrendezett – rendbontásba torkolló – megmozduláson.

A lázadó lázadása

A lázadó lázadása

Egy MG nevű, Indexes, önmaga ellen is lázadó tollforgató a Puskás Aréna megnyitóját is a magyar teljesítmény elleni támadásra használta fel.

Magyarok összetartozásáról szóló dal így még nem triggerelt be indexes firkászt

Magyarok összetartozásáról szóló dal így még nem triggerelt be indexes firkászt

Miklósi Gábor a VIP páholy kellős közepén úgy döntött, a Nélküled alatt inkább ülve marad, mert neki nem jelent semmit. A kérdés akkor csak az: minek ment oda?

Fidesz: a Momentum az új SZDSZ

Új SZDSZ-nek nevezte a Fidesz-frakció szóvivője a Momentumot, amely nyíltan nemzetellenes politikát folytat.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére