Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mi lett volna, ha Kádár János is megkapja az örök életet?

Zelenka Dóra

2019.11.03. 17:59

Vajon anno gondolták azt az emberek, hogy egyszer majd véget ér a kommunizmus? Spoiler: nem. Azt hitték, hogy a borzalomnak soha nem lesz vége. Drakulics elvtárs-kritika.

A film története a Kádár-korszak fénykorában játszódik. A kubai forradalmat is megjárt Fábián elvtárs (Nagy Zsolt) sok évvel az emigrálása után hazatér, fogadására pedig a korszakhoz méltó ünnepséget, országos véradást rendeznek. Ám Kádáréknak tervük van Fábiánnal, mivel a betegeskedő Brezsnyev egészen Moszkvából üzen a magyar miniszterelnöknek. A Szovjetunióban ugyanis meg vannak győződve róla, hogy Fábián elvtárs egy vámpír. Nekik meg ugye kéne az örök élet, hogy a rendszer örökké fennmaradhasson. Ekkor kezdődik meg a titokzatos elvtárs behálózása, amit Magyar Mária elvtársnőre (Walters Lili) és Kun László elvtársra (Nagy Ervin) bíznak.

Kép: Intercom

A Drakulics elvtárs humoros köntöse és a természetfeletti témája lehetővé teszi számunkra, hogy eddig még soha nem látott, végtelenül abszurd helyzetben láthassuk a Kádár-korszakot.

Bodzsár Márk filmje kétségkívül az elmúlt évek egyik legszórakoztatóbb magyar vígjátéka. Végre – és ezt már a sokadik hazai filmre mondhatom – nem az amerikai tömeggyártott, idióta mozikat másolják le a magyar filmesek, hanem igyekeznek eredeti ötletekkel előállni. Ez a Drakulics esetében minden bizonnyal sikerült.

A kor társadalmát kritizáló poénok nagyot ütnek, a rendezés vígjátékhoz méltóan tökéletes, a színészekre pedig nem lehet panasz. Furcsa karaktereikből mindenki kihozza, amit ki kell, még Nagy Ervin tökéletlen, „a legnagyszerűbb kommunista” karaterét sem vitték túlzásba.

Így ez a film a végtelenül idegesítő helyett rendkívül szórakoztató lett.
Mindez szép és jó, jókat nevethetünk közel két órán keresztül. De vajon mit üzen egy film, aminek a lényege az, hogy el akarnak kapni egy furcsán viselkedő, jóképű fickót annak érdekében, hogy Leonyid Iljics Brezsnyev, a Szovjet Kommunista Párt főtitkára örökké élhessen? Hová futhat ki egy ilyen történet?

Nos, a Drakulics elvtárs esetében a csavar az, hogy nincs csavar. Őszintén szólva engem meglepett a film végkicsengése, mivel mást vártam, sőt talán kicsit csalódtam is. Kiderült ugyanis, hogy Fábián Béla tényleg vámpír. Vért iszik, nem öregszik, tud repülni, s a többi.

Kép: Intercom

Ezzel azonban a film totálisan elveszti a realitását, a Kádár-korszak szatírája helyett egy „egyszerű” komédia lesz csak belőle.

Éppen ezért teljesen feleslegesnek hat az '56-os szerelmi/bosszúálló szál, hiszen bár párszor behozzák Fábián tragédiájaként, a cselekményben mégsem lesz kibontva.

Jómagam azt vártam, hogy a forradalom és szabadságharc kegyetlen megtorlásai és egykori szerelme kivégzése miatt Fábián eldöntötte, hogy totálisan hülyét csinál mind Kádárékból, mind pedig az egész Szovjetunióból, akik országos akciókat megrendezve szereznék meg az „örök életet”, ami amúgy nyilván nem is létezik. Ezzel bebizonyítva azt, hogy a kommunisták bármit képesek elhinni, és bármit képesek megtenni azért, hogy hatalmuk örökké tartson.

A film jó ideig el is hitette velem, hogy ez lesz a végkifejlet, de sajnos csalódnom kellett. Bár a Drakulics elvtárs így is nagyon szórakoztató, számomra csak az „oké” kategóriába esik, ami ugyan közel két órán keresztül fenntartja a nézők figyelmét, de a gulyáskommunizmus „szükségszerű” kigúnyolása és a rendszer felelősségre vonása, mint mély üzenet, hiányzott belőle. Pedig potenciál bőven lett volna a cselekményben.

Értékelés: 5/8

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Koronavírus: Nincs szükség beavatkozásra

Továbbra sem tudni koronavírusos megbetegedésről Magyarországon.

Micsoda nap: Orbán irányba állít, a baloldal bűnözőket támogat, Soros Zuckerberget üti

Micsoda nap: Orbán irányba állít, a baloldal bűnözőket támogat, Soros Zuckerberget üti

Egy perccel nyolc előtt: Orbán Viktor memorandumban igyekszik egyenesbe tenni a balra tolódó Európai Néppártot, miközben az ellenzékiek igyekeznek biztosítani, hogy bűnözők és a rajtuk élősködő ügyvédek továbbra is több bőrt húzhassanak le az államról. De legalább Soros éppen nem Magyarországgal foglalkozott ma, hanem kedvenc őrkutyáját, Zuckerberget igyekezett fenékbe billenteni.

Kivizsgáltatja a kormány a veszteglő Ryanair-gép ügyét

Azonnali fogyasztóvédelmi vizsgálatra utastította a fővárosi kormányhivatalt Gulyás Gergely kancelláriaiminiszter, mert egy Ryanair-gép hat órán át gurulgatott le fel a Liszt Ferenc repülőtéren, hogy felesleges üzemanyag elégetésével szabaduljon meg túlsúlyától.

Gigászok csatája – Soros nekiment a Facebooknak

Gigászok csatája – Soros nekiment a Facebooknak

Orbán Viktor ellenfelei egymást csinálják ki. Jól is van ez így...

Memorandumot küldött a Néppártnak a miniszterelnök

Memorandumot küldött a Néppártnak a miniszterelnök

Memorandumot juttatott el Orbán Viktor miniszterelnök a néppárti vezetőknek az Európai Néppárt (EPP) stratégiai irányvonalának módosítása érdekében, amihez a pártcsalád küldetéséről szóló belső vitát tart szükségesnek.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére