Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Meglepõ, hogy mit gondolnak a muszlim nõk a fejkendõrõl

Tóth Dalma

2016.07.06. 17:58

A legtöbb muszlim nõ eltakarja legalább a haját, de sok esetben a teljes arcát és az egész testét.

Korán nem említi, hogy a nőknek kendőt kellene viselniük, csupán arra kéri a hívő nőket, hogy bizonyos férfiak előtt, valamint amikor elhagyják otthonaikat, vonják ruhájukat a mellkasukra, takarják el díszeiket, illetve testük azon részeit, amelyek nem nyilvánvalóak. Arról azonban nincs pontos információnk, hogy ez milyen mértékű takarást jelent.

A muszlim nők akkor kötnek kendőt, amikor nőkön kívül olyan férfiak is jelen vannak, akik nem láthatják őket hiányos öltözetben, azaz minden férfi, aki a nőnek nem "mahram." Egy nő mahramja a férje, minden egyenesági felmenője és leszármazottja, az anyai és apai nagybátyja, testvéreinek a fiúgyermekei valamint az apósa, de nem mahramja például a sógora vagy az unokatestvére. Ha tehát nem mahram férfiak is jelen vannak, akkor a muszlim nők elvileg beöltöznek. Egyes nők otthon is teljes vallási öltözékben vannak. Persze a való életben, mint a legtöbb dolog, ez is másképp működhet.

Bizonyos muszlim nők elutasítják a hidzsáb viselését, mert a Korán nem írja elő konkrétan. Szerintük a vallásuk iránti szeretet másképp is kifejezhető. Ráadásul a hidzsábot eredetileg azért találták ki, hogy a nők ne hívják fel magukra a figyelmet, de a várttal ellentétes hatást váltott ki, inkább mindenki felfigyel rájuk. Sőt úgy látják, hogy amikor az iszlám középpontjába került a hidzsáb, áthelyeződött a hangsúly az öltözködésre az isten és az ember közötti kapcsolatról.

Többféle hidzsáb van. A különböző változatok egyre többet takarnak el a női testből. A sorrend a következő: hidzsáb, shayla, khimar, csador, nikáb, burka.

És mit szólnak a hidzsábhoz a muszlim nők?

"Utálom magamon a hidzsábot, de félek levenni, attól tartok, ezzel elveszíteném a családom."

"Csak akkor viselek hidzsábot, ha a mecsetben imádkozom, vagy ha a Koránt olvasom."

"Azért hordok hidzsábot, mert szeretem a vallásom, de személy szerint nehezemre esik viselni, mert jobban tetszek magamnak nélküle. Amikor hordom, akkor tisztának érzem magam. Egy dologra tudok koncentrálni, az isten és közöttem kialakult kötelékre a külsőm helyett."

"Muszlim vagyok, de nem viselek minden nap hidzsábot. Nem tartok be minden egyes szabályt, de egy jó ember vagyok és a lehető legjobb muszlim próbálok lenni. Egy selyem sálat viselek a nyakamon télen és nyáron is, ami hidzsábként is szolgál ha imádkozom, de ez a mindennapi kinézetem része.."

"Úgyanolyan ruhadarab, mint a többi. Nem érzek tőle semmi különlegeset. Olyan mintha farmert viselnél. Persze vannak farmerek, amiket jobban vagy kevésbé szeret az ember, de csak farmerek."

"Hidzsábot kell viselnem és mindennél jobban utálom. Teljes mértékben gyűlölöm, amit képvisel és a harag egyre nő bennem iránta."

"Nem "csak egy ruhadarab" a hidzsáb.  Nagy súlyt rak a vállaimra és a szívemre, ráadásul csúnyának és hamisnak érzem magam benne."

"A családi tradíció miatt viselnem kell. De nem gond, ha olyan nőt látok vagy olyan nővel állok szóba, ami nem visel hidzsábot."

"Én néha, titokban kendő nélküli képet is megosztok magamról."

"Így tudok zenét hallgatni az órákon. Nem veszik észre, hogy a füles ott van a hidzsáb alatt."

(Independent, Cosmopolitan, Arabsinamerica)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére