Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Jön a Viszkis rabló film

Horváth József György

2016.06.04. 21:18

Június elején kezdõdik Antal Nimród új magyar filmjének, A Viszkisnek a forgatása, amely a valóságból merítve, és az alkotók fantáziájára is támaszkodva, szórakoztató módon, látványos keretbe foglalva meséli el a kilencvenes évek legendássá vált bankrablójának történetét.

Június elején kezdődik Antal Nimród új magyar filmjének, A Viszkisnek a forgatása, amely a valóságból merítve, és az alkotók fantáziájára is támaszkodva, szórakoztató módon, látványos keretbe foglalva meséli el a kilencvenes évek legendássá vált bankrablójának történetét.

A Viszkis forgatása június 11-én kezdődik, és várhatóan szeptember végéig tart majd. Az alkotók akció-kalandfilm kategóriába sorolják az Ambrus Attila életéből merítő történetet. Antal Nimród filmrendezőt már a Kontroll bemutatója óta foglalkoztatja a '90-es évek hírhedt bankrablójának figurája.

Úgy vélem a rossz útra tért hokis sorsa több egyszerű kriminél"

- nyilatkozta Antal Nimród a film hivatalos első sajtótájékoztatóján, csütörtökön az Urániában. Az alkotók azt is hangsúlyozták, hogy a forgatókönyvben - és így remélhetőleg majd a filmben is - visszatükröződik a kilencvenes évek Magyarországa, és annak legfőbb jellemzői az általános csalódottság, a morális értékek eltűnése, illetve a pénzközpontú gondolkodás.

Ki is az a Viszkis?

A Viszkisként elhíresült Ambrus Attila Erdélyben, Csíkszeredában született 1967-ben, édesanyja másfél évesen elhagyta, és a nagymamája nevelte 10 éves koráig, majd annak halála után egyik apai nagynénje vette pártfogásba. 1988-ban szökött át Magyarországra. Posta- és bankrablásai során valamivel több mint 142 millió forintot zsákmányolt. Ambrus Attilára 2002-ben 17 év börtönt szabtak ki, azonban jó magaviselete miatt 2012. január 31-én, feltételesen szabadlábra helyezték. Ezután foglalkozásként folytatta a börtönben elkezdett kerámiakészítést. 2003-ban ügyvédje, Magyar György beadványt nyújtott be a Legfelsőbb Bírósághoz, mivel Ambrus nemhogy gyilkossági kísérletet nem követett el, hanem inkább megakadályozta a vérontást azzal, hogy magához vette a banki biztonsági őrök fegyverét.

 

Rablásai:

Ambrus 1993. január 22. és 1999. január 15. között 27 pénzintézetet rabolt ki és ezzel mintegy 142 millió forintot zsákmányolt. Hosszas nyomozás után január 15-én fogták el a magyar-román határon, miután társával, Orbán Gáborral kudarcot vallottak a Frankel Leó utcai OTP kirámolásánál. A vizsgálati fogságból azonban megszökött, egy ideig rejtőzködött, majd 1999. július 10-e és október 18-a között további három pénzintézet rámolt ki. 1999. október 27.-én este az Erzsébet Királyné útja és Nagy Lajos Király útja sarkán álló 4 emeletes társasház egy 2. emeleti lakásában fogta el a rendőrség.

Hős vagy bűnöző?

Ambrust a '90-es évek közbeszédje, a bulvár, az éppen elinduló kereskedelmi televíziózás emelte a figyelem középpontjába és tette őt népszerűvé, dacára annak, hogy bankrabló volt. Érthetetlen, cinikus módon viszont sokan nem a bűnözőt látták benne, hanem az élelmes, népi hőst, aki kijátssza az egész rendszert és az elitet. Mindeközben a Viszkis valójában egy szerencsés lúzer, egy olykor komikus bűntényeket elkövető bankrabló volt, aki minden ellopott pénzét elverte, önző volt, és csak a mának élt.

Film és szereposztás

Antal Nimród egy ízig-vérig magyar történetet akar vászonra vinni, ami szórakoztató, látványos formában nyújt látleletet egy korszakról és annak egy egész országot izgalomban tartó figurájáról. A filmkészítők akció–és bankrablási jelenetekkel, rengeteg kaszkadőrmutatvánnyal fűszerezik majd a produkciót. Hangsúlyozták:

Nem az a cél, hogy a rossz fiú köré glóriát fonjunk sokkal inkább azt mutatnánk be, hogy milyen az a világ, amiben mozog, milyen érdekek vezérlik, mit és miért tesznek. A Viszkis nem a hősteremtésről fog szólni."

A film premierje 2017. tavaszán várható.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Nyílt levélben fordult Karácsonyhoz a kárpátaljai újságíró

Nyílt levélben fordult Karácsonyhoz a kárpátaljai újságíró

A cikkben változtatás nélkül közöljük Varga Ádám, a Pesti Srácok újságírójának nyílt levelét.

Lengyel nagykövet: megállapodás született az EU-ban az orosz olaj árplafonjáról

Az Európai Unió tagországai előzetesen megállapodtak a tengeren szállított orosz olaj hordónkénti árplafonjáról, amely 60 dollár lesz – erről tájékoztatta az újságírókat Andrzej Sados, Lengyelország Európai Unió mellé rendelt állandó képviseletének vezetője pénteken.

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Halálra röhögték magukat Alan Shearerék a németek búcsúján

Egy temetőben is vidámabb a hangulat, mint a tegnap este a német válogatott öltözőjében volt A Nationalelf 4-2-re verte Costa Ricát, ám ez kevés volt, 2018 után újra a csoportkörben búcsúzott a világbajnokságtól. A Bild kínos részletességgel számolt be a német búcsúról. A brüsszeli marokkóiak pedig újra tüzesen ünnepelték, hogy a számukra otthont biztosító Belgium csapata kiesett. 

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

„A jövőbe vetett reményt is szimbolizálja az energetikai infrastruktúra összekötése”

Az energetikai infrastruktúra összekötése Magyarország és Szlovénia között szimbolizálja a két nép jövőbe vetett reményét is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a szlovéniai Cirkovcében a Cirkocve-Pince villamosenergia-távvezeték átadóünnepségén.

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

A 888 megmondja a tutit: Szerbia – Svájc

Ahogy mondani szokták: az élet a legnagyobb rendező. Ki gondolta volna, hogy eljön az az idő, hogy nem nyáron, hőségben, sörsátrak árnyékában, hanem ősszel/télen forralt bort szürcsölve kell végig izgulnunk egy labdarúgó-világbajnokságot? De azzal, hogy Katar nyerte a 2022-es vb rendezési jogát, ezt is megtapasztalhatjuk. A 888.hu is kiveszi a részét a szurkolásból, a torna ideje alatt minden nap egy slágermeccs győztesét tippeljük meg párokba osztva, nem feltétlenül futballszakmai szempontok alapján. A mai meccs: Szerbia – Svájc.

Afrikában kötnek ki az Ukrajnába küldött fegyverek

A nigériai elnök egy konferencián aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a líbiai háborúhoz hasonló módon az ukrajnai háborúból is kezdenek a fegyverek beszűrődni a Száhel-övezet térségébe, ami állítása szerint veszélyezteti a kollektív békét és a biztonságot a régióban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére