Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Itt a lista a Balaton legjobb strandjairól

Tóth Dalma

2019.07.05. 16:00

Idén 16 balatoni strand érdemelte ki a legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám Zászlót.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség (BSZ) elnöke pénteken Balatonalmádiban a strandminősítés díjátadó ünnepségén elmondta, soha nem volt még ennyi kiváló minősítésű strand a Balatonon.

A legjobbnak járó elismerést Csopak községi strandja kapta.

Idén 35 balatoni strand nevezett a minősítő versenyre, amelyből 16 nyerte el a maximális, ötcsillagos minősítést, 14 fürdőhely négycsillagos lett, 5 pedig háromcsillagos zászlót kapott.

Balassa Balázs elmondta, az elmúlt években és idén rendkívüli mértékben fejlődtek a balatoni strandok az elnyert támogatásoknak is köszönhetően.

A BSZ elnöke arról is beszámolt, hogy a szabadstrandok fejlesztésére jutó pályázati forrásoknak nagy szerepe van abban, hogy egyre kisebb a minőségi különbség a fizetős és ingyenes strandok szolgáltatásaiban.

Fotó: MTI Fotóbank

Több szabadstrandon még most is folynak a munkálatok, de nem a strandüzemeltetők és nem a pályázatot kiírók hibájából csúsznak a beruházások, hanem kevés a kivitelező – mondta. Megemlítette azt is, hogy értékelési szempont volt a mozgáskorlátozottak fürdési lehetőségének megteremtése, de mivel mindenhol más szerkezetet favorizáltak az üzemeltetők, az érdekképviseletekre hagyják azok megfelelőségének bírálatát.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség – a zsűri munkájában részt vevő – alelnöke beszédében külön üdvözölte azokat az önkormányzatokat, melyek saját forrásból is fejlesztették fürdőhelyeiket.

Németh Zsolt, a Kerékpáros Magyarország Szövetség alelnöke azt emelte ki, hogy egyre inkább kerékpárosbarát a Balaton-régió, de még sok a tennivaló. Az elmúlt években évi 10-15 százalékkal nőtt a térségben a kerékpárosok száma, ami egyelőre csak a kompforgalom adataiból mérhető – mondta hangsúlyozva, hogy a kerékpáros-turizmusra úgy kell tekinteni, mint egy üzletre, amely megteremtheti a nyolc hónapos balatoni szezont.

A Balatoni Szövetség 15 évvel ezelőtt kezdte el a strandminősítést. A minősítés során a bizottság vizsgálta egyebek közt a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, és a gyerekbarát szempontokat, például pelenkázó, családi öltöző meglétét. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát és egyéb szolgáltatásokat (WIFI, értékmegőrző) is.

Idén négy különdíjat osztottak ki.

A Balaton családbarát strandja idén a gyenesdiási Diási Játékstrand lett, a legsportosabb strand az ábrahámhegyi községi strand, a leginkább kerékpárosbarát strand a vonyarcvashegyi Lidó strand, a legjobb szabad strand pedig a balatonboglári Platán strand.

És itt a lista a Balaton ötcsillagos strandjairól:

1. Vonyarcvashegy, Lidó strand
2. Balatongyörök, községi strand
3. Gyenesdiás, Diási Játékstrand
4. Szigliget, községi strandfürdő
5. Balatonfüred, Kisfaludy strand
6. Alsóörs, községi strand
7. Balatonfüred, Esterházy strand
8. Csopak, községi strand
9. Keszthely, városi strand
10. Balatonalmádi, Wesselényi strand
11. Balatonberény, községi strand
12. Balatonföldvár, Keleti strand
13. Balatonakali, községi strand
14. Badacsonytomaj, városi strand
15. Balatonlelle, Napfény strand
16. Balatonboglár, Platán strand

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére