Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bud Spencer, Terence Hill, Magyarország: egy megható barátság története

Forisek Ádám

2018.09.11. 07:00

Bátran kijelenthetõ, hogy talán semelyik másik országban nem voltak olyan népszerûek a legendás duó neveivel fémjelzett filmek, mint hazánkban. Kincs. ami nincs, És megint dühbe jövünk, Piedone-filmek. Mégis miért imádjuk õket ennyire?

Azzal talán nem árulok el sokat, hogy epekedve várom szeptember 20-át, hiszen – mint ahogy megírtuk – ekkor kerül sor Terence Hill új filmjének magyarországi premierjére. Az A nevem: Thomas nevet viselő produkcióban nemcsak a főszerepet alakítja az olasz színész, de ő a rendező, továbbá a forgatókönyvet is ő írta.

Aztán amikor megláttam, hogy saját Facebook-oldalára posztolta a film előzetesét, amelyen a régi jó öreg Ujréti László hangján szólalt meg a színész, az egyenesen megható volt. Mégpedig azért, mert egyszerűen egy olyan mély barátságról árulkodik ez Bud Spencer és egyúttal a magyarok irányába, amelyet nemhogy nem lehet leírni szavakkal, de talán inkább degradálnánk azzal, ha szavakkal akarnánk kifejezni.

Terence Hill

Hungarian trailer premiere, I like it very much! Kedves Magyarok! Szeptember 20-án érkezem Magyarországra, ahol a Nevem: Thomas című filmemet reklámozom.

Azzal azonban talán nem követünk el bűnt, ha megpróbáljuk megfejteni, honnan is származik ez az egyedülálló kapcsolat a legendás duó és Magyarország között.

Ez számomra hihetetlen, és tényleg érzem a magyar rajongók szeretetét. […] Lehet valami a magyarok életstílusában is, amitől jobban tudnak azonosulni az életművemmel. A magyar emberek erősek és nagylelkűek, akárcsak én a filmjeimben"

nyilatkozta Bud Spencer még korábban.

Szóval, mi ennek a kölcsönösen elismert, különleges kapcsolatnak a két olasz színész és a magyarok között? Hisz ellenérvként felhozhatnánk, hogy a két színész nem gyártott túl bonyolult filmeket. Sőt, gyakorlatilag legtöbb filmjük egy kaptafára készült: szokatlan körülmények között összetalálkoznak, először egymás agyára mennek, de végül egy ilyen-olyan bonyodalmak hatására mégiscsak összeállnak egy csapattá. Aztán pedig hiába kerülnek szembe óriási túlerővel, Bud Spencer nyers ereje és Terence Hill macskaügyessége végül mindig felül kerekedik. Ha pedig épp nem az igazán karakteres hangú pofonokat osztják ki, Bud Spencer karaktere rendszerint valami remek babos ételnek örvend, Terence Hill pedig lányokkal pimaszkodik.

Szóval az eddigiek alapján akár unalmas filmekről is beszélhetnénk, hiszen mondhatná nyugodtan bárki az, hogy

ha láttad az egyiket, láttad az összeset.”

Na igen, csak itt jön be a képbe a történelmi kontextus, és akkor már rátérhetünk a magyar vonatkozásra is. Bud Spencer és Terence Hill filmjei ugyanis képesek voltak gond nélkül átmenni a szovjetbarát kormányzat cenzúráján, amely bizony a szórakoztatóipart is kőkeményen ellenőrizte.

S emellett, hogy a magyarok a filmjeiken keresztül bepillantást nyerhettek a nyugati életstílusba, még a szocialista rendszer is „domesztikálta” a filmeket. Ha ugyanis ezek a filmek nincsenek, valószínűleg soha nem születtek volna balatoni bunyós filmek, Ötvös Csöpi főszereplésével. Nem nehéz párhuzamot találni a szakállas, nagydarab Bud Spencer és a szintén szakállas, baseballsapkás Ötvös Csöpi között: gyakorlatilag mindketten ugyanazt a jószívű, de tettre kész és elhivatott zsarut alakítják. Piedone alakja tehát igen komoly hatással volt Bujtor Istvánra, aki amúgy is szinkronhangját adta az olasz színésznek.

Az idősebb generációnak tehát ezért lehet kedves Bud Spencer és Terence Hill párosa, míg az én korosztályom számára ezek a filmek már a nosztalgiázás miatt lettek óriási kedvencek. Gyerekként, ha otthon ültünk betegen vagy karácsonyi szünetben, természetesen mindig előkaptuk azt a VHS-kazettát, amin rajta volt legalább egy ilyen film az olasz színészpárostól.

De ezeken túl azért van valami, amit ezekről a filmekről el lehet mondani: kortalanok. Szinte bármelyik generáció tudja élvezni. De tényleg: megkérdezhetünk bárki, nincs olyan, aki ne ismerné, de őszintén szólva én még olyan emberrel sem találkoztam, aki egyenesen utálná. A felnőttek élvezik, mert néhol van benne olyan humor, amit egész egyszerűen felnőtt fejjel érthetünk meg – a gyerekek viszont eközben imádják az utánozhatatlan, sajátos stílusú bunyókat.

Senkire nézve nem tartalmaznak a filmjeik sértő poénokat. Semmilyen vulgáris, káromkodással teli erőlködés, hanem igazi, őszinte poénok. Nem tudnak miatta hepciázni se feministák, se transzneműek, se senki más. Verekedés, pofonok csattannak el benne bőven – de mégis egy csepp vér nélkül, soha senki nem sérül meg.

És ami talán ennél fontosabb: emberi karaktereket mutatnak nekünk. Sokszor egymás agyára mennek, mégis mindent megtennének egymásért, és mindig a jót cselekedik. Olyanok, amilyenek kicsit mind szeretnénk lenni. Mindez hatványozódik akkor, amikor meghallgatjuk Terence Hill beszédét, amit örök barátja temetésén mondott. Ekkor egyszerre csak tudatosul bennünk, hogy voltaképpen a filmvásznon soha nem játszottak szerepet. Mindig is azok az őszinte barátok voltak, akiket láthattunk a filmeken:

És így már talán érthető is, miért lehet várni igazán Terence Hill új filmjét: mert láthatóan egy őszinte, tiszta és igaz barátság fűzi őt a magyarokhoz – ahogy legjobb barátja, Bud Spencer is egy ugyanilyen, leírhatatlan dimenziójú barátsággal viseltetett hazánk iránt.

A nevem: Thomas nem csak Bud Spencer előtt tiszteleg. Közvetve, de nagyon nagy részben előttünk, magyarok előtt is. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gyurcsányék a pofonokból sem tanulnak

Gyurcsányék a pofonokból sem tanulnak

Gyurcsányné miniszterelnök-jelölt jelölti színrelépésével új fejezet kezdődött a ’Soha be nem váltott ígéretek’ címet viselő lexikonban. Mondanám, hogy kislexikonban, de mióta baloldali politikusokat hord hátán a föld, nevezzék őket bárhogy – jakobinusnak, bolseviknak vagy éppen kommunistának, újabban libernyáknak – a be nem váltott ígéreteik nem férnek el egy zsebkönyvben.

Agresszív frusztráltságból lábszagú demagógiába menekült Jakab Péter

Agresszív frusztráltságból lábszagú demagógiába menekült Jakab Péter

Nettó 59 perc 55 másodperc egyetlen épkézláb gondolat vagy elképzelés nélkül: Jakab Péter felülmúlta Fekete-Győr Andrást VV Zsolti kanapéján, ahol vélhetően ember nem feszengett még úgy, mint a zokniban és bőrkabátban műlazáskodó Jobbik-elnök. Lehet, hogy neki nem csak a hátsója zsibbadt el a beszélgetés végére, ahogy FeGyőrnek.

Lánczi András: Orbán Viktort metafizikai térben is értelmezni kell

Lánczi András: Orbán Viktort metafizikai térben is értelmezni kell

A magyar miniszterelnök egyszerre nagyon jó politikus és filozófus, így az ő személyiségét nem lehet csak materiálisan értelmezni – mondta Lánczi András Az Orbán-szabály című könyv bemutatóján.

TikTok – a baloldali politikai pedofilok új csodafegyvere

TikTok – a baloldali politikai pedofilok új csodafegyvere

A baloldali ellenzéki pártok vezetői tudat alatt már a legfiatalabb korosztályokat próbálják besorozni leendő választóik közé, amihez egyre többen használják a TikTok videómegosztó alkalmazást. Amit Fekete-Győr, Jakab, Szaniszló vagy Ujhelyi csinál, az a szakember szerint nemcsak etikai, de pszichológiai szempontból is veszélyes.

Rossi Dzsudzsák nélkül kezdi meg az Eb-felkészülést

Rossi Dzsudzsák nélkül kezdi meg az Eb-felkészülést

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette az Európa-bajnokságra készülő bővebb, 30 tagú keretét. Nagy meglepetést nem okozott a névsor, bár a Ferencváros tapasztalt kapusa, a korábbi válogatott Bogdán Ádám öt év után lett újra válogatott. Dzsudzsák Balázs reaktiválása azonban fel sem merült a kapitányban, mint kijelentette, a válogatási elvei világosak, hiába szerepel jól Dzsudzsák a DVSC-ben, a második vonalból nem hív be senkit.

Tordai „szegénységével” haknizva kezdett tarhálásba

Tordai „szegénységével” haknizva kezdett tarhálásba

Szegény, szerencsétlen országgyűlési képviselő, aki most szűkös nyár elé néz, és kölcsönért házal a barátainál, na meg a szavazóknál...

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére