Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az erdélyi VIBE lehet Európa legjobb új fesztiválja

888.hu

2018.01.17. 13:15

Szerda este dõl el az Európai Fesztiváldíjak gáláján a hollandiai Gröningenben, hogy a tavalyi termésbõl milyen fesztiválok lesznek a befutók. A marosvásárhelyi VIBE a legjobb új fesztivál kategóriában a szûkített 10-es listáról várja az eredményhirdetést.
MAROSVÁSÁRHELY, 13:15

Szerda este dől el az Európai Fesztiváldíjak gáláján a hollandiai Gröningenben, hogy a tavalyi termésből milyen fesztiválok lesznek a befutók. A marosvásárhelyi VIBE a legjobb új fesztivál kategóriában a szűkített 10-es listáról várja az eredményhirdetést.

Még egy olyan, fesztiválokkal jól ellátott régióból is, mint a miénk, érdemes néha Románia fele nézni, ugyanis Erdély tele van jobbnál jobb ár-élmény aránnyal rendelkező fesztiválokkal. És van élet a legnagyobbakon túl is, sőt! A globális EDM-ipar legnagyobb előadóit felsorakoztató Untold és a valamivel szofisztikáltabb, elektronikus zenére épített line-upot felmutató Electric Castle a két legismertebb erdélyi fesztiválbrand.

Mi viszont egy (nem is annyira) kicsi, de annál izgalmasabb bulira hívjuk fel a figyelmet, éspedig a marosvásárhelyi VIBE-ra.

Az, hogy a döntőbe, a szűkített listára kerültünk, európai szinten jegyzett fesztivállá avatta a VIBE-ot, Marosvásárhelyt pedig a legjobb új európai fesztiválvárosok közé emelte”

– nyilatkozták még tavaly a szervezők, miután kiderült, hogy felkerültek a 10-es listára. A line-up a legnagyobb magyarországi zenekarokból, néhány nemzetközi húzónévből és, itt jön a torta igazán izgalmas szelete: gyakorlatilag a teljes erdélyi elektronikus undergroundból áll össze.

Erdély is milyen?

Mióta az utolsó igazán nagy erdélyi magyar fesztivál, a Félsziget becsődölt, Marosvásárhely, a város, amit viszonylag bárhonnan könnyen meg tudnak közelíteni az erdélyi (és magyarországi) fiatalok, fesztivál nélkül maradt. Azóta magyar vonalon 2016-ban debütált a Double Rise, ami vidéken, a festői Torockón rendezkedett be, a két kiadás line-upja alapján pedig korban a húszas éveik közepén járóktól felfele céloztak és gondoltak az örök fiatalokra is. 

A VIBE tavalyi, első felvonása nyilvánvalóvá tette, hogy elsősorban a középiskolásokra és a 20-25 évesekre, egyetemistákra építenek. A fesztivál pedig épp abban volt a legjobb, amit ez a korosztály elvár: az elképesztő bulikban.

A fesztivál sokszínűsége, a VIBE Koli nyári egyetem szakmaisága és a fesztivál összerdélyi diáktalálkozóra emlékeztető jellege adta meg az első VIBE esszenciáját – utalt vissza az első kiadásra a fesztiváligazgató, Rés Konrád Gergely. Szerinte ezek idén is erős pontjai lesznek a VIBE-nak, melynek programjai 2018-ban egyetlen tematika köré szerveződnek majd.

REkoncept Erdély

A második VIBE egy olyan fórum lesz, amelyen Erdély jövőképét próbálják felrajzolni neves kutatók, informatikusok, vizuális művészek és nem utolsósorban a fesztiválozók. A jövőidéző fesztiválhelyszínt a kaputól a pihenőhelyekig az organikus építészet stíluselemeinek felhasználásával tervezik a budapesti MOME-n végzett díjnyertes építészek.

Egy fagyi áráért

Oké, nagy adag kell legyen az a fagyi, de lássuk be, egy bérlet a VIBE-ra nem fogja elérni a 10 ezer forintnak megfelelő lejt sem, ami tényleg szerény összeg ahhoz képest, amit kapunk: a legjobb magyarországi előadókat, néhány nemzetközi nevet (tavaly Borgore és Pendulum DJ SET jött) és szuper erdélyi producereket és DJ-ket. Náluk érdemes elidőznünk kicsit. 2018-ban megújulva tér vissza az erdélyi elektronikus szcéna gyűjtőszínpada, a Kompgyár. Igen, a házigazdák saját zenei helyszínt tartanak fenn maguknak, ahol igazi zenei gourmet-élményben lehet része azoknak, akik vevők a házi érlelésű techno-house-drum&bass break beat témákra, és akiket Armin van Buurentől de akár a Wellhellótól is a gutaütés környékez.

Jövőkutató VIBE Koli

Az első VIBE egyik legsikeresebb programja a VIBE Koli volt, ezért jövőre ezt még jobban integrálják a fesztiválba. Panelbeszélgetések lesznek a sport, tudomány, kultúra, zöld technológiák területén.

A szakelőadókkal arra keresik majd a választ, hogy melyek a legvalószínűbb újítások a szakterületen, milyen kütyüket fogunk használni hamarosan, hogyan fogunk kommunikálni, milyen kultúrát fogunk fogyasztani. Sportolókkal, egyetemi oktatókkal, szakmai téren elismert személyiségekkel fognak beszélgetni Erdélyből, Magyarországról és külföldről.

Az első VIBE számai

A VIBE első kiadásának 4 napja alatt több mint 24 ezer fesztiválozó érezte jól magát. Az Erdély minden sarkából érkezett fiatalok több mint 50 koncertre, a VIBE Koli nyári egyetem előadásaira, vidámparkra és félszáznál is több nappali tevékenységre jutottak el. A Maros-part Erdély legbulisabb találkozóhelyévé vált 2017. július 6-9. között.

A VIBE-nak erős ellenfelei vannak a legjobb új fesztivál kategóriában. A szervezők és a VIBEolók mindenesetre máris elérték, hogy Marosvásárhelyet a legjobb új európai fesztiválok helyszínei között emlegetik.

Mindenképp megérhet a VIBE egy tripet július 5-8. között.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére