Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Amúgy kapni itthon is jó német söröket

Pörge Béla

2019.04.07. 17:00

Már-már méltatlannak nevezhetõ, hogy a sörenciklopédiánkban még nem került elõ egy német sör sem a közel két hónap alatt, ezt most a hatodik részben pótoljuk!

Magyarországon sajnos rengeteg pocsék „német”, vagy német nevű sört kapni, ezek jellemzően 150-200 forintba kerülnek, néha még annyiba sem. Az ilyen Spaten, Frisch Fassl, magyar Löwenbräu és egyéb rettenetekkel természetesen nem szeretnék foglalkozni, azonban vannak egészen hasonló néven, csak éppen kétszeres, háromszoros áron kapható német sörök is a boltokban, melyek megérdemelnek egy-egy cikket.

A sörenciklopédiánk eddigi részeiből már kiderült az, amit valójában sosem tagadtam: alapvetően a cseh söröket kedvelem, mondhatni, imádom a legtöbb cseh világos sört. Ettől még vannak olyan német sörök is, amiket szívesen fogyasztok, komolytalan is lenne úgy sörkedvelőnek lennem, vagy sörökről írnom, hogy élből elutasítanék minden német sört, miközben számtalan fajta sör készül Németországban.

Sajnos a csehekhez képest viszonylag kevés német sört ismerek, a magyar boltokban általánosan előforduló német sörökkel viszont tisztában vagyok. Ezek közül számomra egyértelműen a Radeberger a kedvenc!

A Radeberger egy pilseni típusú német sör, Magyarországon is kapni az eredeti változatot, szerencsére nem itthon készül valamelyik multi bábáskodásával. Viszonylag elterjedt, a legtöbb nagyobb áruházban meg lehet találni, de kisebb boltokban sem jelent meglepetést, ha van készleten pár dobozzal. 4,8 százalékos alkoholtartalmú, és természetesen nem tartalmaz semmi sallangot: víz, árpamaláta, komló, ezek az összetevői.

Kitöltés után szembetűnik az erős, tartós hab. Különleges illata természetesen nincsen, de egy sima világos sörnek miért is lenne? A szín egyébként tényleg világos, már-már sárgára hajazó.

Elsőre nagyon keserű volt nekem ez a sör, illetve még érdekes volt a hab savanykás íze. Az erősen komlós íz a harmadik-negyedik korty után már nem jön ki annyira, utána már-már úgy csúszott, mint bármilyen alap cseh világos sör.

Testes sör, egyáltalán nem lágy, nekem ez egy picit már zavaró volt, viszont kellemes, hogy semmilyen mellékíze nincs, a Radeberger tényleg sallangmentes.

A jó minőséget általában meg kell fizetni, és ha van valami, amiben általánosítva össze lehet hasonlítani a német és a cseh söröket, az az ár. A németek bizony drágábbak, az import Radeberger itthon általában 400 forint körüli áron érhető el, én akciósan 350 forintért vettem a cikkben szereplő darabot.

Összességében jó szívvel tudom ajánlani ezt a sört is, főleg azoknak, akik unják, hogy elérhető áron a jó sör az általában valamilyen cseh sört jelent Magyarországon. Akciósan egészen jó áron lehet jó német alapsöröket is inni!

A következő részben maradunk a külföldi söröknél, és ha minden igaz, akkor Bokor Gábor kollégám mutatja majd be az egyik kedvencét!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére