Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját"

Pörge Béla

2017.10.06. 12:11

1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az elsõ magyar felelõs kormány miniszterelnökét.

A császári sereg tisztjei Kiss Ernőt, Schweidel Józsefet, Dessewffy Arisztidot és Lázár Vilmost hajnalban hidegvérrel lőtték agyon az aradi vár északi sáncában. Ez volt Haynau kegyelme.

A többi elítéltet ezt követően a vártól délre, egy rögtönzött vesztőhelyen, összetákolt bitófákra akasztották fel az osztrák katonák.

Az akasztás különösen megalázó volt a katonák számára, ez akkoriban a köztörvényes bűnözők büntetése volt. A sorsát viszont mind a tizenhárom hős méltósággal tűrte, ezt az utolsó szavaik is jók tükrözik:

  • Leiningen-Westerburg Károly: "A világ feleszmél majd, ha látja a hóhérok munkáját."
  • Damjanich János: "Legyőztük a halált, mert bármikor készek voltunk elviselni azt."
  • Török Ignác: "Nemsokára Isten legmagasabb ítélőszéke elé állok. Életem parányi súly csupán, de tudom, hogy mindig csak Õt szolgáltam."
  • Aulich Lajos: "Szolgáltam, szolgáltam, mindig csak szolgáltam. És halálommal is szolgálni fogok. Forrón szeretett magyar népem és hazám, tudom megértik azt a szolgálatot."
  • Vécsey Károly: "Isten adta a szívet, lelket nekem, amely népem és hazám szolgálatáért lángolt."
  • Lázár Vilmos: "Ki tehet arról, hogy ilyen a magyar sorsa? Krisztus keresztje tövében érett apostollá az apostolok lelke és bitófák tövében kell forradalmárrá érni a magyar lelkeknek."
  • Dessewffy Arisztid: "Tegnap hősök kellettek, ma mártírok... Így parancsolja ezt hazám szolgálata."
  • Nagy-Sándor József: "De rettenetes volna most az elmúlásra gondolni, ha semmit sem tettem volna az életemben. Alázatosan borulok Istenem elé, hogy hőssé, igaz emberré, jó katonává tett."
  • Knézich Károly: "Milyen különös, hogy Haynau bíró is keresztény és én is az vagyok. Csak az ördög keverhette így össze a kártyákat."
  • Schweidel József: "A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár. Csak egy igazi forradalom, a világ új forradalmi embersége söpörheti el ezt az átkozott, meghasonlott világot."
  • Kiss Ernő: "Istenem, az újkor ifjúsága egész ember lesz-e? Árpádok dicső szentjei virrasszatok a magyar ifjúság felett, hogy Krisztusé legyen a szívük, és a hazáé az életük."
  • Láhner György: "Krisztus keresztje és a bitófa oly rokon. És az isteni áldozat mellett oly törpe az én áldozatom."
  • Pöltenberg Ernő: "Minket az ellenség dühös bosszúja juttatott ide."

Batthyány Lajos gróf a kivégzés előtti éjjelen egy becsempészett tőrrel nyakon szúrta magát, de életben maradt. Emiatt nem lehetett az akasztást végrehajtani, ezért Pesten lelőtték.

Magyarország első felelős miniszterelnöke nem engedte a szemét bekötni, és maga vezényelt tüzet az osztrák tüzéreknek, három nyelven:

Allez, Jäger! Éljen a haza!"

Aradon 1850 februárjáig még három honvédtisztet végeztek ki, Ormai Norbert honvédezredest, Kazinczy Lajos honvédezredest (Kazinczy Ferenc fiát) és Ludwig Hauk alezredest, Bem tábornok hadsegédét.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékezve.

A nemzeti gyásznapon a kegyelet kifejezésére a nemzeti lobogó egész nap félárbócon marad a Kossuth Lajos téren.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére