Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A sokáig lenézett Józsefváros ma Budapest leggyorsabban fejlõdõ kerülete

Horváth József György

2017.11.08. 17:58

Hajrá, Nyócker!

Józsefváros vezetésének elkötelezett munkája révén a VIII. kerület évről évre egyre lendületesebben fejlődik, a kerület a főváros egyik legegyüttműködőbb városrészévé is vált"

– mondta Tarlós István főpolgármester kedden, a Józsefváros 240. születésnapja alkalmából szervezett rendezvénysorozat ünnepi megnyitóján.

A belváros után Józsefváros Pest legrégebbi városrésze. Az 1720-as években a József körúttal párhuzamosan még szántóföldek terültek el, a Vas utca vonalánál termőföldek kezdődtek. A mai Múzeum körút mellett sokáig csak kertek voltak. 1777. november 7-én Mária Terézia a korábban Pacsirtamezőként ismert városrészt fiáról, II. Józsefről nevezte el.

Józsefváros kisvárosias fejlődésének az 1838-as dunai árvíz vetett véget, akkor a házak kétharmada vált rommá néhány nap alatt. A 19. század második felében kezdődött újjáépítéssel változott meg alapvetően a kerület arculata. A következő évtizedek egy addig soha nem látott fejlendülést hoztak Pest, és benne Józsefváros életében. Írók, művészek, politikusok lakóhelye lett az újjáépített városrész.

A második világháború után kezdődött a kerület hanyatlása. Józsefváros sokak számára rettegett kerületté vált, a bűnözés melegágyaként volt ismert a méltatlan sorsra kárhoztatott nagy múltú városrész"

– mondta Tarlós, aki hozzátette: az igazi változás a 2000-es években kezdődött meg. A kerület vezetése és ezzel együtt a szemlélet is nagyon megváltozott, ami 2009-től, Kocsis Máté polgármesterré választásától vált egyértelművé.

Józsefvárosban 2012-től az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb városrehabilitációs programja valósult meg, 2013-ban megújult az Auróra utcai szakrendelő, valamint 2014 tavaszán nyílt meg a felújított Teleki téri piac. A Palotanegyedben 2016-ban újabb 350 millió jutott felújításokra.

Józsefváros története olyan, mint amikor egy hatalmas hullámzó tenger fel-le dobálja a hajót, de az mindig a felszínen marad. Józsefváros olyan nagyszerű hely, amiért tenni nem hiábavaló, újabb és újabb kihívások elé állít minket, de a sikerélményekben sem szűkmarkú"

– fogalmazott Kocsis Máté polgármester, aki közölte: jelenleg az a dolgunk, hogy újjáépítsük Józsefvárost, hogy Budapestnek ne szégyenfoltja, hanem az egyik büszkesége lehessen.

A javuló közbiztonság, a megújult terek, parkok, épületek és intézmények apró lépésenként ugyan, de közelebb visznek minket ehhez"

– tette hozzá.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére