Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

8 tény, amit nem tudtál Shakespeare-rõl

888.hu

2016.04.23. 20:58

A drámaíró április 23-án született és ugyanezen a napon halt meg, 52 évvel késõbb.
1. Senki sem tudja, hogy mikor született pontosan

Nincs adatunk arról, hogy mikor született Shakespeare, azt azonban tudjuk, hogy 1564 április 26-án keresztelték meg. Az akkori szokás szerint a születés után pár nappal tartották a keresztvíz alá a csecsemőt, ezért az a konszenzusos megállapodás született, hogy Shakespeare születésnapja április 23. Érdekesség, hogy ugyanezen a napon halt meg 52 évvel később.

2. Fiatalon házasodott meg

Az író 18 éves korában vette el Anne Hathaway-t, aki 8 évvel idősebb volt nála. Abban az időben szokatlan dolog volt elvenni egy idősebb nőt, főleg, hogy a hölgy terhes volt. Első gyermekük, Susanna hat hónappal az esküvő után jött a világra.

3. Shakespeare-nek nincs ma is élő leszármazottja

Legidősebb lányának 1608-ban született egy gyermeke, Elizabeth, aki viszont kétszer házasodott, de egyik férjétől sem esett teherbe. Az író másik lánya, Judith szintén megházasodott, de neki három gyermeke született. Tragikus módon mindhárman elhunytak még azelőtt, hogy családot alapíthattak volna. Egyenes ági leszármazottak tehát nincsenek, azonban Shakespeare testvérének Joannak voltak gyermekei.

4. Évekre eltűnt

Két olyan időszak is volt az író életében, amikor hosszabb időre eltűnt a nyilvánosság elől és senki sem tudja, hogy mi történt vele. 1578-1582-ig, valamint 1585 és 1592 között nincs róla adatunk. Több elmélet is született, ezek szerint Shakespeare Londonból visszautazott szülővárosába, Stratford-Upon-Avonba és ott valamilyen foglalkozást űzött.

Az elképzelések szerint dolgozhatott hentesként, egy ügyvéd írnokaként vagy bevonult katonának. Az igazság az, hogy senki sem tudja, csak találgatások léteznek ezzel kapcsolatban. A History csatorna szerint csupán hazalátogatott a saját fajának naprendszerébe.

5. Édesapja köztiszteletben álló sörkóstoló

Shakespeare-nek 7 testvére volt. Szülei John Shakespeare és Mary Arden. Édesapja sok szakmában kipróbálta magát: volt kesztyűkészítő, tímár és földműves is. Köztiszteletben álló személy lehetett, mert beválasztották a mezőváros sörkóstoló bizottságába.

6. Jó üzleti érzékkel rendelkezett

Leginkább 37 színdarabjáról ismerjük az írót, de emellett hozzáértő üzletember is volt. Szülővárosa közelében volt egy földje, a tulajdonában volt egy kapuház Londonban, valamint jelentős üzletrésze volt a londoni Globe-színházban és a Blackfriars-színházban.

7. Elképzelhető, hogy eddig rosszul ejtettük a nevét

Érdekes, hogy az író nem mindig írta ugyanúgy a nevét. A Shakespeare volt a leggyakoribb név, amely feltűnik a művein, azonban egyes írásain olvashatóak "Shappere" vagy "Shaxeberd" nevek is. A History.Com – ami nem azonos a History csatornával – tudomása szerint maga az író soha nem írta le így a saját nevét.

8. Háromezer angol szó és kifejezés megalkotója

Rendkívül ötletesen használta a nyelvet és a műveiben fellelhető új szavak és kifejezések számát 3000 körülire teszik. Ezek között vannak olyanok, amelyek túlélték az elmúlt 400 évet és azóta is nagyon népszerűek. Ezeket a kifejezéseket a magyar nyelv szinte szó szerinti fordításban átvette és nálunk is közkedveltek. Ilyen például az "aranyból van a szíve", "megtörni a jeget" és "a szerelem vak".

(Independent)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
A WHO szerint túl korai lenne még enyhíteni az óvintézkedéseken Európában

A WHO szerint túl korai lenne még enyhíteni az óvintézkedéseken Európában

Türelmesnek kell lennünk, az átoltottsághoz idő kell – hangsúlyozta a szervezet európai irodáját vezető Hans Kluge csütörtökön.

Tényleg senkit sem bosszant az EU vakcinabeszerzési kudarca?!

Tényleg senkit sem bosszant az EU vakcinabeszerzési kudarca?!

Az Orbán-kormányt már szétkapták volna a kritikusai, de az is lehet, hogy tüntetők táboroznának a Kossuth téren, ha olyan bénán és erőtlenül tárgyalna a vakcinabeszerzésekről, ahogy azt Brüsszelben teszik. Nem hallom a magyar ellenzéki EP-képviselők hangos tiltakozását...

Óriási lépés: gyermekbarát környezetben történik a bántalmazott gyerekek meghallgatása

Gyermekbarát környezetben történhet az orvosi vizsgálat, tanácsadás, hatósági meghallgatás.

Mese a HVG-ről, Varga Juditról és a média Szent Grálja, a New York Times szakmaiságáról

Mese a HVG-ről, Varga Juditról és a média Szent Grálja, a New York Times szakmaiságáról

A HVG megmagyarázta, hogy Varga Judit összeesküvés-elméletekre alapozza munkáját. Csak épp nem tértek ki az igazság minden részletére.

A fejlesztők szerint a Pfizer vakcinája a koronavírus-mutációk ellen is hatásos

A korábbiaknál fertőzőképesebb, Nagy-Britanniában és Dél-Afrikában azonosított változatoktól is véd az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) ellen az amerikai Pfizer és a német BioNTech együttműködésével kifejlesztett oltóanyag, a két társaság megbízásából végzett első kutatás eredményei szerint.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére