Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

8 sorozat, 8 évad, 8 kritika

2015.09.14. 11:00

1. A múlt: Mad Men 7. (utolsó) évad
A 60-as 70-es éveket feldolgozó kultikus sorozat májusban ért véget. Bár Magyarországon forgalmazói problémák miatt nem vetítik a 4. évad óta, idehaza is nagyon sokan rajonganak és követik a Reklámőrülteket. A nőcsábász, kreatív reklámügynök, Don Draper kalandjai májusban értek véget az AMC-n, de hatalmas sorozattörténeti örökség maradt utána. A Mad Men gyönyörű korszakábrázolása, a fenomenálisan játszó színészek egyediséget és stílust vittek a televíziózásba. Nagyon fognak hiányozni. Szerencsére ez a sorozat bármikor elkezdhető, és 20 év múlva is ilyen magával ragadó lesz. Nálunk 8/8.

2. A kezdő: Fear the walking dead 1. évad

A sorozat a The Walking Dead spinoffjaként indult augusztus végén. A széria célja, hogy bemutassa a Walking Dead-ben már megismert apokaliptikus világ előtti időket, a zombi apokalipszis előzményeit. A történet egy Los Angeles-i család viszontagságait mutatja be. Az autoriter anyuka, az önfeláldozó mostohaapa, a drogos fiú és az ábrándozó lány kalandjai viszont igen darabosan indultak. Az első két rész alapján ez a sorozat inkább egy családi dráma, mint darabolós horror-kaland filmsorozat. Persze, vannak zombik, vannak gusztustalan jelenetek, de mégse olyan jók, mint a Walking Deadben. Az egész sorozaton uralkodik az értetlenség. Senki nem ért semmit, senki nem tudja, mit kell tenni. 5 évadnyi Walking Dead után ez a tudatlanság és bénaság viszont elég zavaró, plusz a nézők már jóval előrébb járnak, mint a sorozat karakterei. Ez a sorozat eddig nem igazán jó, és a nagybátyó mellett valószínűleg soha nem is fogja kinőni magát. Kíváncsian várjuk, mit hoznak ki a sztoriból, hiszen a csatorna már egy második évadra is leadta a rendelést. Az első részek alapján nálunk 4/8, de reménykedünk, hogy idővel jobb lesz.

3. A fenegyerek: Daredevil 1. évad

Brutálisan jó. Rengeteg látványos verekedés, rohadt jó sztori, szimpatikus karakterek, remek színészi játék, ez a sorozat ÜT. A 2003-as Ben Affleck-es Daredevil után senki se gondolta volna, hogy ebből a történetből többet is ki lehet hozni. Én úgy mentem neki ennek a sorozatnak, hogy ha az első rész szar, akkor hagyom a francba. Nem így lett, ugyanis egy hét alatt végignéztem mind a 13 epizódot. Egy olyan Marvel sorozatról beszélünk, ami a stúdió eddigi szörnyszülötteihez (mint pl: A Shield ügynökei) képest meglepően igényes és hiteles. A szereposztás tökéletes, és a karakterek háttértörténete is óriási. Nincs olyan, akit ne lehetne szeretni ebben a sorozatban. A széria a rengeteg akció mellett felvet morális és jogi kérdéseket is, és motivál. A vak igazságosztó ügyvéd, Matt Murdock kalandjai izgalmasak, lebilincselőek és meghatóak. A sorozat Imdb-n 8.9, nálunk maximálisan 8/8.

4. Az elnöki ügy: House of Cards 3. évad

Az első két évad után elérkeztünk kegyetlen főhősünk, Frank Underwood eddigi legizgalmasabb kihívásához. Hogyan állja meg a helyét az USA elnökeként, hogyan veszi fel harcot riválisaival, kihívóival, vagy saját feleségével? President Underwood a harmadik szériában is hozza önmagát. Kevin Spacey-nek köszönhetően ez a sorozat minden mozzanatában leköti az embert, és olyan dialógusoknak is a tanúi lehetünk, melyek után tátva marad a szánk. A Frank feleségét alakító Robin Wrigth káprázatos, és feltűnik pár részben Lars Mikkelsen is, aki főhősünk új nemeziseként, Victor Petrov orosz elnökként jelenik meg a sorozatban. Az előző két évadhoz képest érezhető a karakterfejlődés, és a feszültség is sokkal nagyobb a tétek komolysága miatt. A sorozat ugyan összességében nálunk 6/8, ám ez az évad eddig viszi a prímát: 8/8.

5. A kannibál: Hannibal 3. (utolsó) évad

A Hannibal az elmúlt évek legjobb véres krimije volt. Nem csak a történet, de az ábrázolás és a képi világ is egyedi és kreatív. Jó érzés volt nézni még azt is, ahogy éppen Mads Mikkelsen főz, vagy eszik. Az első két évad nagyon rendben volt, és nagyon izgalmas krimit láthattunk, gyönyörűen tálalva. A 3. évad viszont elcsúszott. Az első négy rész után tanácstalan voltam. Nem értettem, hogy mi történt a stábbal, a forgatókönyvvel, a rendezéssel. Túlságosan erőltetetten próbálták művészfilmmé tenni a szériát, zavaróan sok képi ábrázolással és kaotikus animációval. De aztán eljött az 5. és a 6. rész. Mikor már feladtam volna, Hannibal hirtelen újra arcon vágott, feldarabolt, megfőzött, majd megevett. És még élveztem is. A nehézkes indítás után az 5. részre beindul a sorozat. Kicsit filozofikusabb, kicsit érzelmesebb, kevesebb a krimi, mégis óriási. A Nagy Vörös Sárkányt alakító Richard Armitage, akit Thorin-ként láthattunk a Hobbit- trilógiában most kivetkőzik önmagából és egy  sátáni démonként szedi áldozatait, miközben végig önmagával küzd. Másik főhősünket, a Will Grahamet alakító Hugh Dancy ekkorát még sohase játszott, a mellékszerepekben pedig Gillian Anderson és Laurence Fishbourne brillírozik. Na és Mads Mikkelsen? Õ szokás szerint PARA, és állati jó. Ahogy az előző évadokban megszokhattuk, most is feszegetik a határokat, rengeteg beteg és morbid kérdést vetnek fel a nézőknek. A nehézkes kezdés miatt ez az évad összességében 6/8, de a lezáró epizód annyira jó, hogy egyedül felhúzza az összképet - mindhárom évadot beleértve – 8/8-ra.

6. Az uralkodó: Trónok harca 5. évad

Ez a sorozat egy rohadék. Izgalmasnak izgalmas, a szereposztás és a színészek elmennek, a történet állítólag sokkal laposabb, mint a könyvek, mégis függőséget okoz. Tökéletesen bábozik nézőivel, mert a folyamatos kilátástalan történések, és az indokolatlan események forgatagában maga néző is elveszik. Minden héten úgy ülünk le a tévé elé, hogy azon izgulunk, hogy kedvenc szereplőink vajon túlélik-e az epizódot. A sorozat olyan kegyetlenséggel bánik karaktereivel, ami már majdnem nyomasztó, mégis igazából ez teszi izgalmassá. A csatajelenetek jók, minden évben megkapjuk az egyik részben a nagy mészárlást, míg a többi rész kitartóan gondoskodik a sok- sok igazságtalanságról és geciségről. Ha ez a sorozat nem lenne ennyire rohadék és kegyetlen, valószínűleg senki se nézné. De sajnos az, és rád parancsol, uralkodik rajtad és leültet a képernyő elé. Nem csak nézőin, de a televíziós kultúrán is uralkodik, hiszen a világ egyik legnézettebb tv-sorozata. Az imdb-n a sorozat 9.5 pontot kapott, mi 5/8-öt, az évadra pedig 6/8-ot tudunk adni.

7. Az égés: True Detective 2. évad

Ultra gáz. Elveszett a filozófia, elveszett a karakter, a stílus, a képi világ. Ez az évad egy kalap szar, rossz színészekkel, hálátlan és unalmas forgatókönyvvel, egy nagy csalódás az első évad mélysége után. Ilyen felületes és szar sztorit, ilyen semmilyen karakterekkel még soha se láttam. Colin Farrell-t amúgy imádom, és Rachel McAdams se rossz színésznő, de most rohadtul nem tudták hozni a szintet, ugyanis nem illettek a szerepekre. Erre még rárakott egy lapáttal a tehetségtelen Vince Vaughn, aki leginkább az unalmas, szar Owen Wilson-féle „vígjátékokban”, és az elcsépelten idegesítő „romantikus” filmekben találja meg igazán a helyét. Hiteltelen alakítások, rossz környezet, unalmas krimi. Pocsék, gáz, jellegtelen. Aki szerette az első évadot, az a másodikat meg se nézze, mert utálni fogja. Az első széria nálunk 7/8-os, a második viszont nagyon jó szívvel is csak 1/8. Senkinek nem ajánljuk. Inkább mindenki nézze meg kétszer az első évadot.

8. A remény: Walking Dead 5. évad

A Walking Dead egy jó sorozat. Az első évad lassan indult be, aztán jött a második, egyre erősödött, a harmadik már körömrágósan idegőrlő volt. Majd következett a 4. évad, ami viszont már kevésbé volt izgalmas. Persze voltak benne hatalmas részek, de a 8. rész utáni kínlódás már nem igazán volt élvezhető. A 4. évad azzal az ígérettel engedte el a nézőt, hogy majd jövőre jobb lesz. És az is lett. Az 5. évadban akkora karakterfejlődésnek lehetünk szemtanúi, mint még soha, a karakterdráma szereplőnként lebontva is nagyon izgalmas és hiteles. Szeletelős, darálós, stílusos. A Walking Dead még soha nem volt ennyire jó és ennyire izgalmas. Rengeteg új karakter jön be, rengeteg új helyszín és motiváció. A sorozat Imdbn- 8,7, nálunk 6/8-os. Az ötödik évad viszont minden kétség nélkül 8/8.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére