Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Foglalkozunk nőügyekkel: Amikor a szülés trauma

Fodor-Horváth Zsófia

2022.07.05. 18:35

A 888 podcastjának vendége: Bálint Katica, a Bábakalács születésház bábája.

 

Egy nő életében az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb élmény a gyermeke születése, éppen ezért nem mindegy, hogy ez a szülésélmény milyen – akár még a további gyermekvállalási kedvet is befolyásolhatja. Az utóbbi években egyre több szó esik a nők ellen elkövetett visszaélések különböző formáiról, a szülészeti erőszak azonban még mindig tabunak számít, sokan az egészségügyi dolgozók közül is félnek nyilatkozni, ha kérdezik őket.

A szülészeti erőszak a strukturális, intézményi erőszak egy formája, ami magába foglal minden olyan beavatkozást vagy bánásmódot, amelyet a várandósgondozás, szüléskísérés és gyermekágy során a nő tudta vagy akarata ellenére végeznek el rajta vagy újszülöttjén. Ne legyenek illúzióink: a magánrendeléseken, magánkórházakban éppúgy előfordulhat mindez, ahogy az állami intézményekben, az erőszak ugyanis nem pénzkérdés.

Vajon mi lehet az oka annak, hogy a visszaélésnek és erőszaknak ez a formája annyira tudott intézményesülni, hogy az a szülészeti ellátásban a mai napig teljesen természetesnek számít? Valóban ennyire specifikus dologról van szó, vagy az egészségügy más területein is jelen van a bántalmazó attitűd? Hol kezdődik az erőszak és mi számít „csak” kifogásolható kommunikációnak? Van megoldás a problémára vagy el kell fogadni, hogy erőszak mindig is volt, mindig is lesz és akár tetszik, akár nem, a szülészetben is jelen lesz?

 

A Foglalkozunk nőügyekkel podcast új részében a szülészeti erőszak témáját járja körül Fodor-Horváth Zsófia pszichológus, a 888 munkatársa és Bálint Katica, a Bábakalács Születésház bábája.

 

Facebook:

Youtube:

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére