Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A pszichológus válaszol: „Mikor és hova forduljak, ha depressziós vagyok?”

Fodor-Horváth Zsófia

2022.05.26. 17:40

Kérdező:

„Melyek a depresszió azon tünetei, amikkel már orvoshoz kell fordulni? Milyen orvost vagy csoportot keressen fel az ember elsőként?”

 

Fodor-Horváth Zsófia pszichológus:

Ha depresszióról beszélünk, fontos tudni, hogy ennek az állapotnak több típusa és súlyossági fokozata lehet. Súlyosság szerint három csoportot különítünk el: enyhe, középsúlyos és súlyos depressziót – ez utóbbi, amikor már folyamatos a lehangolt állapot és nincs rövid távon sem derűsebb, oldottabb, felhangoltabb időszak. A depresszió nem egy egyszerű rosszkedv és egyes tüneteit, vagy egyszerre többet is, különböző érzelmileg terhelt élethelyzetekben (például a gyászmunka során) is megélhetünk. A depresszió egy olyan sokszor súlyos állapot, ami mindenképpen segítséget igényel. Fő tünetei közé tartoznak az örömre való képtelenség, a fokozott lehangoltság, az érdeklődés hiánya – ahhoz, hogy depresszióról beszélhessünk, ezen tünetek közül valamelyiknek fent kell állnia hosszabb távon, valamint a következő kilenc közül legalább ötnek: alvászavarok (inszomnia vagy hiperszomnia); testsúlyváltozás (hízás vagy fogyás), minimum öt százaléknyi egy hónap alatt szándékos fogyási/hízási szándék, diéta nélkül; levertség, fáradtság; motiválatlanság; örömre való képtelenség; kilátástalanság, reménytelenség, értéktelenség érzése, fokozott sírékonyság; döntésképtelenség, nehézségek a koncentrációs készség terén; fizikai korlátozottság, bénultság, lassultság érzése; öngyilkossági gondolatok.
Kritérium a tünetek esetében, hogy azok két hétnél régebb óta és minden napra jellemzőek legyenek.

Nincs egy konkrét pont, amikor „el kell menni orvoshoz”, amennyiben valaki úgy érzi, hogy a mindennapi életét befolyásolja, a szociális kapcsolataira, munkájára rossz hatással van az állapota, nem érzi jól magát ebben a helyzetben és változtatni szeretne, érdemes segítséget kérni. Senkinek nem kell egyedül maradnia ebben a nehéz állapotban, segítséget kérni pedig nem a gyengeség jele. Segítséget kérni az enyhe depresszió esetén is ajánlott, hiszen egy szakképzett segítő már ebben az időszakban is tud segíteni a megfelelő módszerekkel. Az orvos mellett klinikai szakpszichológus, pszichológus is segíteni tud és fontos is ismerni a különbséget: az orvos (pszichiáter) gyógyszert fog felírni a depresszió kezelésére, míg a pszichológus nem tud gyógyszer felírni, ő a pszichoterápia módszereivel tud segíteni. Mivel ez utóbbi egy hosszabb távú segítési folyamat, érdemes esetleg olyan pszichiátert keresni, akinek van pszichoterapeuta végzettsége is. A súlyos depresszió esetében ugyanis elengedhetetlen a gyógyszeres kezelés!

A gyógyszeres kezelés elsőre ijesztőnek tűnhet, de nem kell félni tőle: a pszichiáter szakorvos a depresszióval küzdő számára, egyénre szabottan állapítja meg a gyógyszer típusát, adagját. Ezek az antidepresszáns típusú szerek a depresszióban szenvedő egyén hangulatára hatnak majd a hormonrendszerre gyakorolt hatással.

Amennyiben valakinek öngyilkossági gondolatai vannak vagy, ha a mindennapi életét olyan szinten befolyásolja az állapota, hogy az akadályokat gördít elé, esetleg az alvászavarai olyan súlyosak, hogy a mindennapi feladatokat sem tudja ellátni, mindenképpen érdemes először orvosi, majd pszichoterápiás segítséget is kérni. Később, amikor az állapot már javult, segíthetnek a kifejezetten depressziós emberek támogatására szervezett csoportok is, amik megtartó közösségként hosszú távon is segítséget nyújthatnak – ezekről érdemes a választott pszichiáternél, pszichoterapeutánál érdeklődni.

 

 

A 888 elindítja új sorozatát, melynek címe: A Pszichológus válaszol!

A sorozat új, a műfaj a régi: Várjuk Olvasóink üzeneteit, kérdéseit, melyekre lapunk pszichológus publicistája, a Pszicho-rovat szerzője, Fodor-Horváth Zsófia válaszol.

Írja le problémáját, kérdését, küldj el nekünk a [email protected] címre, vagy keresse a kérdés matricát a 888.hu Instagram oldalán, a Pszichológus pedig válaszol!

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Ismét fölényesen győztek a kormánypárti jelöltek az időközi választásokon

Több helyen a baloldali ellenzék nem is tudott, vagy nem is akart jelöltet állítani. Budaörsön és Dunaújvárosban is kudarcot vallottak.

Lövöldözés volt egy koppenhágai bevásárlóközpontban, több halott is van

Lövöldözés volt egy koppenhágai bevásárlóközpontban, több halott is van

Az őrizetbe vett gyanúsított egy 22 éves dán állampolgár. A hatóságok nem zárják ki a terrorgyanút.

Videón, ahogy migránsok támadtak a Linz-ben a melegfelvonulásra

Videón, ahogy migránsok támadtak a Linz-ben a melegfelvonulásra

A migránsok valószínűleg sehol sem a szivárványos értékrendet vallják magukénak.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére