Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Bemutatjuk a Maccabi Játékok helyszíneit: az új Hidegkuti Nándor Stadion

Pörge Béla

2019.03.17. 15:58

A budapesti Maccabi Európa Játékok helyszíneinek bemutatását a legismertebb létesítménnyel kezdjük.

Nem véletlen, hogy a Maccabi Európa Játékoknak Budapest futballstadionjai közül éppen az MTK létesítménye ad otthont. Az MTK a magyarországi zsidó közösség legrégebbi és legismertebb egyesülete.

Az MTK 1888-ban alakult, a ma is regnáló sportklubok közül az egyik legrégebbi. Neve – Magyar Testgyakorlók Köre – is arra utal, ami egyébként végigkísérte a klub életét: az MTK ugyan büszke zsidó gyökereire, vállaltan a zsidók klubjának tartja magát, ám a kezdetektől fogva büszke magyar identitására is. Egy igazi magyar zsidó csapatról van szó, az 1920-as és 1930-as években emiatt más zsidó gyökerű, inkább cionista klubokkal komolyabb összetűzése is volt az egyesületnek.

A II. világháború óta a legalsóbb szinteket leszámítva a hazai zsidóság egyetlen sportegyesülete az MTK, így logikus és kézenfekvő választás volt a stadion a Maccabi Játékok egyik helyszínéül. Ráadásul a Hidegkuti Stadion egy új, korszerű létesítmény, hiszen a mai komplexumot 2016-ban adták át. A stadion eredeti neve Hungária körúti stadion volt, melyet 90 éven át viselt, mai nevét Hidegkuti Nándor halála után, 2002-ben kapta.

A régi stadion Budapest egyik kultikus létesítménye volt, nem feltétlenül jó értelemben. Az omladozó, egyes részein életveszélyes stadion bája ugyanaz volt, mint a hátránya: szinte teljesen eredeti állapotban idézte fel az 1940-es évek második felét, így az sem véletlen, hogy itt forgatták a Menekülés a győzelembe című filmet is. Bár a nézőcsúcs 37 ezer ember volt (a Slavia Szófia ellen 1963-ban), de később már csak 12 700 fő befogadására volt alkalmas a stadion, melyet 2014-ben zártak be, majd bontottak el. Az új stadionban 5014 ember fér el. A régi létesítmény 1987-ben kapott világítást.

A stadion az 1980-as és 1990-es években fontos koncerthelyszín is volt: 1986. augusztus 27-én itt lépett fel először nemcsak Magyarországon, de Közép-Európában is a Scorpions, de falai között előadott már Santana, Bon Jovi, Tina Turner, Alice Cooper, valamint több alkalommal az Iron Maiden és a Metallica is.

Az új stadion lelátója fedett, gyepe pedig fűthető, korszerű, megfelel a mai kor minden követelményének. Érdekessége, hogy a két kapu mögött nincsen lelátó, ott két fal látható, ez viszonylag ritka megoldás a futballstadionok világában. Említést érdemel továbbá, hogy az új stadion játékterét 90 fokkal elforgatták: a régi pont párhuzamos volt a közvetlen szomszédságában álló BKV Előre stadionnal.

A Maccabi Európa Játékok versenyeit több helyszínen fogják megtartani, a Hidegkuti Nándor Stadion mellett a Duna Arénában, a margitszigeti Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodában és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem felújított épületeiben, az Orczy-kertben. A többi helyszínnel a következő hetekben foglalkozunk majd. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére