Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

WHO: A vakcinák méltánytalan elosztása nem csupán erkölcsi vétség

888.hu - MTI

2021.03.23. 08:12

Mélyül a szegény és a gazdag országok között a koronavírus elleni vakcinákhoz való hozzájutásban tapasztalt egyenlőtlenség, és kezd „groteszkké válni” – jelentette ki hétfőn az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, aki arra is figyelmeztetett, hogy a vírus még több évre túszul ejtheti a világot.

 

Januárban kijelentettem, hogy a világ katasztrofális erkölcsi kudarccal néz szembe, ha nem hoznak sürgős intézkedéseket a Covid-19 elleni vakcinák méltányos elosztásáért. Rendelkezésünkre állnak az eszközök, hogy elkerülhessük ezt a kudarcot, de megdöbbentő látni, milyen kevés történt azért, hogy ezt elkerüljük”

– mondta genfi sajtótájékoztatóján Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz. „Napról napra mélyül a gazdag országokban, illetve a Covax keretében beadott oltások száma közötti különbség, és ez napról napra groteszkebb” – tette hozzá a főigazgató.

A WHO kezdeményezésére létrehozott Covax nemzetközi program feladata, hogy idén közel 200 ország és terület lakosságának 20 százalékát ellássa védőoltással, és pénzügyi segítséget nyújtson 92 alacsony jövedelmű országnak.

Azok az országok, amelyek most a fiatalabb, egészséges és a Covid-19-fertőzés kockázatának kevésbé kitett embereket oltják, azt más országok egészségügyi dolgozóinak, idős embereinek és más kockázatnak kitett csoportjainak a rovására teszik”

– hangsúlyozta a WHO főigazgatója.

A szegényebb országok felteszik a kérdést: vajon a gazdag országok valóban azt mondják, amire gondolnak, amikor a szolidaritásról beszélnek? A vakcinák méltánytalan elosztása nem csupán erkölcsi vétség. Gazdasági és járványügyi téren egyaránt önpusztító”

– tette hozzá Tedrosz.
„Egyes országok a teljes lakosságukat beoltják, míg más országoknak semmijük sincs. Ez rövid távon biztonságot adhat, de ez hamis biztonságérzet.”

Minél jobban terjed a Covid-19, minél több variáns kering és jelenik meg, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a létező védőoltások nem lesznek hatásosak”

– magyarázta a főigazgató.

Az AFP francia hírügynökség számításai szerint több mint 430 millió adag védőoltást használtak fel eddig a világon, ennek több mint egynegyedét az Egyesült Államokban. Izrael áll az első helyen az immunizálásban, a lakosság közel 60 százaléka már legalább az első adagot megkapta.

Az alacsony jövedelmű országokban csak a világon felhasznált vakcinák 0,1 százalékát adták be, míg a Föld lakosságának 16 százalékát kitevő magas jövedelmű országokra a beadott vakcinák több mint fele jutott.

Ha nem vetünk véget a lehető leggyorsabban ennek a pandémiának, még sok évre túszul ejthet bennünket. Ezért mondjuk, hogy a vakcinák megosztása minden ország érdeke”

– hangsúlyozta Tedrosz.

A WHO vezetője szorgalmazta, hogy a lehető leghamarabb gyorsítsák fel a vakcinagyártást.

Eddig az AstraZeneca volt az egyetlen cég, amely vállalta, hogy a világjárvány alatt nem húz hasznot a Covid-19 elleni vakcinájából”

– jelentette ki.

Mariangela Simao, a WHO főigazgató-helyettese elmondta, hogy egyetlen afrikai ország sem utasította el az AstraZeneca/Oxford-oltást egészségügyi aggodalmak miatt.

Bruce Aylward, a WHO egyik vezető tanácsadója hozzátette, hogy „nagy a bizalom” az AstraZeneca védőoltása iránt.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Mélyponton Joe Biden népszerűsége

Mélyponton Joe Biden népszerűsége

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Joe Biden amerikai elnök népszerűségi indexe májusban hivatali idejének eddigi mélypontjára csökkent: az amerikai lakosság alig 39 százaléka elégedett a teljesítményével, és még a Demokrata Párt tagjainak körében is egyre növekszik az elnök tevékenységével kapcsolatos borúlátás.

Bukarestben a Sepsi tiszteletére szólt a székely himnusz

Bukarestben a Sepsi tiszteletére szólt a székely himnusz

Román Kupagyőztes lett a sepsiszentgyörgyi Sepsi OSK, és kijutott a nemzetközi porondra, a Konferencia-liga selejtezőjében szerepelhet. A székelyföldi labdarúgóklub a bukaresti Giulesti Stadionban 2–1-re verte a Voluntarit. S bármennyire nem tetszett néhány román lap tudósítójának, a veszteseknek végig kellett hallgatnia a székely himnuszt a sporttörténeti győzelmet aratott Sepsi híveinek előadásában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére