Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újrakezdõdött a Helsinki Bizottság által indított per a migránsok "sértegetése" miatt

Bertha László

2017.08.31. 19:48

Elsõ fokon újrakezdõdött a Józsefvárosi önkormányzat és Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester ellen a Magyar Helsinki Bizottság által indított per csütörtökön a Fõvárosi Törvényszéken. A jogvédõ szervezet szerint Kocsis Máté egy 2015-ös augusztusi Facebook-bejegyzésével zaklatta a Magyarországra érkezett migránsokat.

Az újraindult elsőfokú per első tárgyalási napján az ügyben eljáró bíró, Gál Zsófia Lívia az iratokat ismertetve felidézte, hogy az előző eljárásban az elsőfokú bíróság elutasította a felperes keresetét. A Soros-féle jogvédő szervezet fellebbezett és a másodfokon eljáró bíróság kimondta, hogy helye van a közérdekű igényérvényesítésnek a felperesi oldal által, azaz indíthat ilyen jellegű személyiségi jogi pert az alperesekkel szemben, továbbá Kocsis Máté nem magánszemélyként, hanem polgármesterként tette a bejegyzést, ezért az egyenlő bánásmód törvény személyi hatálya kiterjed rá.

A másodfokú bíráság azért helyezte hatályon kívül az elsőfokú ítéletet, mert az elsőfokú bíróság nem foglalt állást arról, hogy az említett Facebook-bejegyzés zaklatásnak minősül-e – mondta el Gál Zsófia Lívia, hozzátéve, hogy a másodfokú bíróság szerint ezért bizonyítást kell lefolytatni.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, Kocsis Máté 2015. augusztus 4-i Facebook-bejegyzésében egyebek mellett az áll, hogy

„a nemrég felújított II. János Pál pápa terünket teljesen tönkretették a népvándorlók. Sátrakat építenek, tüzet raknak a parkban, szemetelnek, őrjöngenek, lopnak, késelnek, rongálnak. Ennyi emberi ürülék pedig még soha nem volt közterületen. Ezért a mai napon határozottabb fellépésre és erőforrás-átcsoportosításra utasítottam a közterület-felügyelőket, és ugyanerre kértem a rendőröket is.”

Az alperesek jogi képviselője szerint nem valósult meg az emberi méltóság sérelme, a zaklatás, az elsőfokú alperesnek – az önkormányzatnak – a bejegyzéshez nincs köze, Kocsis Máté véleményt nyilvánított a közügyet érintő bejegyzésében a látott állapotokról lakossági bejelentések alapján, kellő körültekintés és gondosság mellett, továbbá a bejegyezés – amely politikai vita keretében történt meg – állításai megfelelnek a valóságnak.

Vitatják azt a felperesi álláspontot is, hogy a bejegyzés általában vonatkozott minden migránsra.

A Soros György által támogatott Magyar Helsinki Bizottság az egyenlő bánásmódról szóló törvényre hivatkozva perelte be Kocsis Mátét és az általa irányított önkormányzatot, ugyanis a jogvédő szervezet szerint a nyilvános, „menekültek ellen uszító” bejegyzés megbélyegző, előítéltek erősítésére, a gyűlölet felerősítésére alkalmas.

A bíróság az ügyben várhatóan november 14-én hirdet ítéletet.
A legfájóbb hír a liberális jogvédőknek, hogy azóta már a II. János Pál pápa tér is megtisztult:

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére