Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tőkés László: A forradalmat nem tekintjük befejezettnek!

Ányos Miklós

2019.12.14. 19:20

Tőkés László szerint a temesvári forradalmat nem lehet befejezettnek tekinteni, azt békésen és állhatatosan tovább kell folytatni.

Az egykori temesvári lelkész, akinek a Ceausescu-diktatúrával való szembeszegülése indította el a diktatúra bukásához vezető utcai megmozdulásokat, az események 30. évfordulójára szervezett gálaműsoron beszélt erről Temesváron. A rendezvényre díszvendégként érkezett meg Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Tőkés hódolattal emlékezett azokra, akik életüket adták a szabadságért. Köszönetét és elismerését fejezte ki azoknak, akik sikerrel vették fel a harcot 1989 decemberében a gonosz erőivel. Külön megemlítette a temesvári református egyházközséget és a hozzá csatlakozó román baptista gyülekezetet.

Nélkülük az ellenállásunk kudarcra lett volna ítélve

Orbán Viktornak azért mondott köszönetet, hogy Magyarország népe egy emberként állt Erdély népe és a testvéri románság mellé. Egyben az anyaország további testvéri támogatását kérte a harminc éve elkezdett szabadságharc folytatásához. Felidézte, hogy Temesvár szellemében egymásra talált román, magyar, német és szerb, katolikus, baptista és ortodox a közös keresztény értékek és a vallásszabadság védelmében. Jellemzőnek találta, hogy a város főterén összegyűlt százezres tömeg együtt skandálta, hogy Van Isten!

Úgy vélte, a forradalmi helyzet másik lényeges összetevője a szólás szabadsága volt. A berlini falhoz hasonlóan a hallgatás falát is le kellett dönteni. Ezt tették a temesvári egyházmegye lelkészei, amikor 1988 őszén állást foglaltak Ceausescu falurombolási terve ellen, és ezt tette ő maga is, amikor televíziós interjúban leplezte le a rendszert. Hozzátette, Luthertől és Kálvintól vette a példát, amikor az egyházi és állami önkény ellen szólva kijelentette,

Istennek kell inkább engedni, hogynem az embereknek

Az eltelt harminc évre visszatekintve a város forradalmi szellemét őrző Temesvár Társaság elnökének, Florian Mihalceának a szavait idézve kijelentette, igazi autentikus forradalom robbant ki Temesváron, amely azonban dél-amerikai módon folytatódott. A forradalmat szabad választások és politikai restauráció követték, az európai utat azonban már nem lehetett feltartóztatni. Tőkés, a Temesvár Társaság által 1990 márciusában megfogalmazott Temesvári Kiáltványból idézte a máig érvényesnek tartott kijelentést,

A Forradalmat nem tekintjük befejezettnek. Békésen, de állhatatosan tovább folytatjuk.

Nicolae Robu, Temesvár polgármestere szerint a bánsági város elismeréssel tekint Tőkés Lászlóra, és Romániának is elismeréssel kellene tekintenie a kiállására. A polgármester szintén a szombat esti ünnepi gála előtt szólalt fel, amelynek Tőkés László és Orbán Viktor miniszterelnök a díszvendégei. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztott Robu kijelentette, vannak kérdések, amelyekben nem ért egyet Tőkés Lászlóval, és minden bizonnyal Tőkés sem ért mindenben egyet vele, de meg kell adni a császárnak, ami a császáré, ezért el kell ismerni Tőkés László 1989-es érdemeit.

Robu Temesvár büszkeségének tekinti, hogy ebből a városból indult az a felkelés, amely a kommunista diktatúrát elsodró forradalommá duzzadt. Felidézte, hogy Temesvár már 1989. december 20-án legyőzte a kommunizmust. Ennek emlékére az elmúlt napokban a városi önkormányzat határozatot hozott arról, hogy december 20-át a kommunizmustól mentes Temesvár napjává nyilvánította. A program szerint Nicolae Robu polgármester, Tőkés László és Orbán Viktor ünnepi beszédét követően a budapesti Duna Művészegyüttes kifejezetten erre az alkalomra készített Szabadság '89 előadását nézheti meg a gálaest közönsége.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére