Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tőkés László: A forradalmat nem tekintjük befejezettnek!

Ányos Miklós

2019.12.14. 19:20

Tőkés László szerint a temesvári forradalmat nem lehet befejezettnek tekinteni, azt békésen és állhatatosan tovább kell folytatni.

Az egykori temesvári lelkész, akinek a Ceausescu-diktatúrával való szembeszegülése indította el a diktatúra bukásához vezető utcai megmozdulásokat, az események 30. évfordulójára szervezett gálaműsoron beszélt erről Temesváron. A rendezvényre díszvendégként érkezett meg Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

Tőkés hódolattal emlékezett azokra, akik életüket adták a szabadságért. Köszönetét és elismerését fejezte ki azoknak, akik sikerrel vették fel a harcot 1989 decemberében a gonosz erőivel. Külön megemlítette a temesvári református egyházközséget és a hozzá csatlakozó román baptista gyülekezetet.

Nélkülük az ellenállásunk kudarcra lett volna ítélve

Orbán Viktornak azért mondott köszönetet, hogy Magyarország népe egy emberként állt Erdély népe és a testvéri románság mellé. Egyben az anyaország további testvéri támogatását kérte a harminc éve elkezdett szabadságharc folytatásához. Felidézte, hogy Temesvár szellemében egymásra talált román, magyar, német és szerb, katolikus, baptista és ortodox a közös keresztény értékek és a vallásszabadság védelmében. Jellemzőnek találta, hogy a város főterén összegyűlt százezres tömeg együtt skandálta, hogy Van Isten!

Úgy vélte, a forradalmi helyzet másik lényeges összetevője a szólás szabadsága volt. A berlini falhoz hasonlóan a hallgatás falát is le kellett dönteni. Ezt tették a temesvári egyházmegye lelkészei, amikor 1988 őszén állást foglaltak Ceausescu falurombolási terve ellen, és ezt tette ő maga is, amikor televíziós interjúban leplezte le a rendszert. Hozzátette, Luthertől és Kálvintól vette a példát, amikor az egyházi és állami önkény ellen szólva kijelentette,

Istennek kell inkább engedni, hogynem az embereknek

Az eltelt harminc évre visszatekintve a város forradalmi szellemét őrző Temesvár Társaság elnökének, Florian Mihalceának a szavait idézve kijelentette, igazi autentikus forradalom robbant ki Temesváron, amely azonban dél-amerikai módon folytatódott. A forradalmat szabad választások és politikai restauráció követték, az európai utat azonban már nem lehetett feltartóztatni. Tőkés, a Temesvár Társaság által 1990 márciusában megfogalmazott Temesvári Kiáltványból idézte a máig érvényesnek tartott kijelentést,

A Forradalmat nem tekintjük befejezettnek. Békésen, de állhatatosan tovább folytatjuk.

Nicolae Robu, Temesvár polgármestere szerint a bánsági város elismeréssel tekint Tőkés Lászlóra, és Romániának is elismeréssel kellene tekintenie a kiállására. A polgármester szintén a szombat esti ünnepi gála előtt szólalt fel, amelynek Tőkés László és Orbán Viktor miniszterelnök a díszvendégei. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) színeiben megválasztott Robu kijelentette, vannak kérdések, amelyekben nem ért egyet Tőkés Lászlóval, és minden bizonnyal Tőkés sem ért mindenben egyet vele, de meg kell adni a császárnak, ami a császáré, ezért el kell ismerni Tőkés László 1989-es érdemeit.

Robu Temesvár büszkeségének tekinti, hogy ebből a városból indult az a felkelés, amely a kommunista diktatúrát elsodró forradalommá duzzadt. Felidézte, hogy Temesvár már 1989. december 20-án legyőzte a kommunizmust. Ennek emlékére az elmúlt napokban a városi önkormányzat határozatot hozott arról, hogy december 20-át a kommunizmustól mentes Temesvár napjává nyilvánította. A program szerint Nicolae Robu polgármester, Tőkés László és Orbán Viktor ünnepi beszédét követően a budapesti Duna Művészegyüttes kifejezetten erre az alkalomra készített Szabadság '89 előadását nézheti meg a gálaest közönsége.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

A szavazatok újraszámlálását kezdeményező petíciót indított a belorusz ellenzék

Cihanouszkaja a szavazatok újraszámlálását követelő online petíció aláírására buzdította híveit.

Von der Leyen szankcionálná Fehéroroszországot

Von der Leyen szankcionálná Fehéroroszországot

Rendkívüli ülést tartanak pénteken az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei Fehéroroszország, Libanon és Törökország kapcsán.

A távolságtartás a kulcs? 45 százalékkal csökkenthette a járvány terjedését

A távolságtartás akár 45 százalékkal is csökkenthette az új koronavírus okozta járvány terjedését Európában egy dán-francia tanulmány szerint.

30 milliót adott az ukrán cigiért, de a dobozokba csomagolt szalmát se kapta meg

30 milliót adott az ukrán cigiért, de a dobozokba csomagolt szalmát se kapta meg

Harmincmillió forintot csaltak ki Mátészalkán egy férfitől, aki ukrán zárjegyes cigarettát akart venni, de még a helyette átadni tervezett, kartondobozokba csomagolt szalmát sem kapta meg. Három férfit bűnszövetségben elkövetett, jelentős kárt okozó csalás bűntettével vádol emiatt a Nyírbátori Járási Ügyészség.

Egyre több a fertőzött, 40 új beteget regisztráltak

Negyvennel, 4853-ra emelkedett az azonosított koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon; nincs újabb elhunyt – közölte a koronavirus.gov.hu pénteken.

Mesterséges intelligencia segítségével tesztelnek koronavírusra Izraelben

A koronavírus-fertőzöttséget kevesebb mint egy másodperc alatt kimutató nyálteszt klinikai vizsgálatát végzik Izrael legnagyobb egészségügyi központjában.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére