Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

November, az érdekes világnapok hónapja

Horváth József György

2017.11.01. 16:28

Van itt minden, kérem szépen! Szép, magyar vonatkozású világnapok és irdatlan baromságok egyaránt.

Amellett, hogy november 2-a halottak napja, egyúttal a D-vitamin (2009 óta) és az újságírók elleni bűntettek nemzetközi napja is. Az ENSZ Közgyűlésének döntése alapján tartják, arra emlékeztetve, hogy Maliban 2013. november 2-án meggyilkoltak két francia újságírót. Az újságírói státus – a Vöröskereszt aktivistáihoz hasonlóan – évtizedeken át védettséget jelentett, mára azonban a média munkatársai is gyakran válnak támadások célpontjává a fegyveres konfliktusok övezeteiben.

November 5-e a romani nyelv világnapja. Az UNESCO 2015-ben egyhangúlag szavazta meg a világnap megtartásáról Horvátország által beterjesztett javaslatot, amelyhez Magyarország társszerzőként csatlakozott. A döntés felhívja a figyelmet arra, hogy a kultúra megőrzéséhez a nyelv mennyire fontos. A romani nyelvet Európában a romák 40 százaléka, hozzávetőleg 4-6 millió ember beszéli, Európa egyik legnagyobb létszámú nyelvi kisebbségét alkotva.

Novemberben szerencsére az antifasiszták sem maradnak világnap nélkül. November 9-e a fasizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelem nemzetközi világnapja. 1995-től tartják annak emlékére, hogy a német Harmadik Birodalomban 1938. november 9-ről 10-re virradóra, a hírhedt Kristályéjszakán kezdődött a zsidók nyílt üldözése. A rohamcsapatok felgyújtottak 200 zsinagógát, elhurcoltak 35 ezer zsidót, közülük több százat meggyilkoltak, a többieket átmenetileg koncentrációs táborba vitték, hogy kivándorlásra kényszerítsék őket.

November 10-e egy bravúros magyar kezdeményezésre a tudomány világnapja a békéért és a fejlődésért. Megünnepléséről 2001-ben határozott az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO közgyűlése.

November egy hideg, de kedves hónap. Nem véletlen, hogy november 13-án van a kedvesség világnapja is. Japán kezdeményezés alapján tartják azzal a céllal, hogy az emberek nagyobb figyelmet fordítsanak egymásra. "A világnap arra int, hogy lépjünk túl a köztünk lévő különbségeken, nagyobb együttérzéssel és kedvességgel viszonyuljunk egymáshoz, mert nincs szükség nagy gesztusokra, a legelemibb dolgok ugyanolyan hatásosak. A kedvesség arról szól, hogy egy időre a másik embert helyezzük a középpontba: gondolunk rá, segítünk neki, azt remélve, hogy ettől jobb napja lesz."

Ne cigizzetek!

Erre hívja fel a figyelmet november 15-e, a krónikus obstruktív tüdőbetegség világnapja. 2002 óta november harmadik szerdája a hörgősorvadással járó krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) világnapja. Célja, hogy az egyre növekvő népegészségügyi problémára figyelmeztessen, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kimutatásai szerint ugyanis az "alattomos gyilkosnak" is nevezett COPD immár a negyedik vezető halálokká vált világszerte, évente csaknem hárommillióan vesztik életüket ennek következtében. Becslések szerint Magyarországon több mint félmillió ember küzd ezzel a kórral.

Boldogan és büszkén jelentem, hogy a 888 szerkesztőségében már többen rakták le sikeresen végleg a cigit, így őket már nem fenyegeti veszély. Szokjatok le ti is a cigiről!

Ezt követően november 16-án van a nemzetközi "ne gyújts rá" nap. A WHO egy 1974-ben az Egyesült Államokból indult kezdeményezés hatására nyilvánította november harmadik csütörtökét dohányfüstmentes nappá, amely arra figyelmeztet: a dohányosoknak nincs joguk ahhoz, hogy ártsanak nemdohányzó embertársaiknak. A dohányfüst több mint 50 rákkeltő anyagot tartalmaz, nem meglepő tehát, hogy a passzív dohányzás is betegséget és halált okozhat. Áldozatainak száma évente több mint félmillióra tehető. (A WHO május 31-ét is dohányzásmentes világnappá nyilvánította.)

A bölcsészeknek kedvez november 16-a, a filozófia világnapja. 2002 óta november harmadik csütörtökén ünnepeljük az UNESCO kezdeményezésére. Emellett 16-a egyben a nemzetközi tolerancianap is, amit valószínűleg egyedül Angela Merkel ünnepel a világon a megszokott képmutató arroganciájával.

November 17. – a koraszülöttek világnapja. 2011 óta ezen a napon hívják fel a figyelmet a koraszülött babák életéért vívott küzdelemre. A WHO meghatározása szerint a 37. hét előtti szülések koraszülésnek számítanak, és a 2500 gramm súlyt el nem érő újszülöttek is koraszülöttek. Tíz megszületett gyermekből egy koraszülött a világon, a koraszülöttség az újszülött-halálozások vezető oka. A világnap célja annak a tévhitnek az eloszlatása, hogy a koraszülöttek gyengék, lassúak, fogyatékkal élők.
Nincsenek véletlenek!

Ahogy az sem véletlen, hogy a nemzetközi férfinap és a vécé világnapja is egy napra, november 19-ére esik. Ennyit érünk mi, szegény férfiak, minket már csak a toalettekkel említenek egy napon... A legszomorúbb az egészben, hogy a gyakorlatban egyiket sem ünnepli senki... :( A viccet félretéve a világnap célja a nők és férfiak közötti egyenlőség elősegítése, a férfi példaképek kiemelése, a nemek közötti kommunikáció összehangolása lenne, valamint azoknak a problémáknak a kezelése, amelyekkel a férfiak nap mint nap szembenéznek.

November 20-án van a gyermekjogok világnapja és az egyetemes gyereknap, annak emlékére, hogy az ENSZ 1959-ben ezen a napon fogadta el a Gyermekjogi nyilatkozatot, 1989-ben pedig a Gyermekjogi egyezményt, amelyet Magyarország 1990-ben írt alá. Az ünnep célja, hogy a figyelmet a gyermekek jólléte érdekében kifejtett küzdelemre irányítsa. A magyar Országgyűlés 1997-ben fogadta el a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló törvényt, amelybe mindazok a gyermeki jogok bekerültek, amelyeket az ENSZ Gyermekjogi egyezménye rögzít.

November 20-át azonban beárnyékolja egy másik "ünnep", a transzneműek világnapja. E világnap alkalmával állítólag a transzneműeket érő erőszakra és hátrányos megkülönböztetésre kívánja felhívni a figyelmet az Amnesty International nemzetközi sorosista szervezet.

November 21-én a tévéfüggőknek áll a világ, ugyanis akkor van a televíziózás világnapja. Megtartásáról 1996-ban határozott az ENSZ-közgyűlés. A modern televíziózás alapvető elméletét és gyakorlati megoldását amúgy Tihanyi Kálmán szabadalmaztatta az 1920-as években, az úgynevezett Radioskop szabadalmi leírása – Magyarországról elsőként – 2001-ben felkerült A világ emlékezete listára.

Fontos és aktuális!

November 25. a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja. A Weinstein-ügy és a Márton-ügy árnyékában ez a nap idén kifejezett érzékenységgel és fontossággal bír.

Története: 1981-ben a latin-amerikai és karibi nők első találkozóján hirdették meg, az ENSZ-közgyűlés 1999. december 17-én foglalta határozatba megtartását.

A világon minden harmadik nő megtapasztalja élete során a testi, lelki, szexuális vagy gazdasági erőszak valamilyen formáját.
A magyar Országgyűlés 2013-ban módosította a büntető törvénykönyvet, önálló tényállás lett a kapcsolati erőszak, így a családon belüli erőszak súlyosabban büntethető.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére