Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Márki-Zay vágya: drága magánegészségügy, romló színvonallal

Horváth K. József

2022.01.09. 16:20

Bár néhány nap eltelt már azóta, hogy Márki-Zay nyilatkozata az egészségügy privatizálásáról nyilvánosságot látott a baloldal győzelme esetén, furcsa mód ezt a szándékát most még nem tagadta le, ahogy Gyurcsány a vizitdíj bevezetését a tévévitában anno.

Ám azt látja, hogy az egészségügy – ahogy ő fogalmazott „drasztikus privatizálásával” – a baloldali kampány nem megy előre, legfeljebb csak hátra. Erre a helyzetre hogyan reagál MZP? Elkezdi a Fideszt fikázni, bagatellizálva saját, gyurcsányista terveit, mintha ez nem lenne igaz. Pedig a baloldal drasztikus egészségügy-privatizációs szándéka akkor is igaz, ha Márki-Zay esetleg letagadja azt. A magánosítási törekvés pedig azt jelenti, hogy komoly forrást akarnak kivonni az egészségügyből, hogy azt a magányszektor befektetéseivel pótolják. A magánszektor azonban nem az ellátás folyamatos fejlesztésében érdekelt, hanem a minél olcsóbb szolgáltatásban, ami szükségszerűen a betegek romló színvonalú ellátásához vezetne.

Érdemes visszagondolni, hogy Gyurcsányék idején hány kórházat zártak be, köztük a Lipótmezőt vagy a Svábhegyi Gyermekkórházat, elbocsátottak 6000 egészségügyi dolgozót, sok tízezer kollégájukat pedig megalázóan alacsony béren dolgoztatták.

Épp tegnap beszéltem egy tapasztalt kerületi főorvossal, aki a kormány intézkedései révén nagyon elégedett a mostanra elért nettó másfél milliós havi fizetésével. Annak pedig hasonlóképpen örül, hogy a bérrendezés hatására csak az elmúlt évben három orvos jött vissza külföldről az általa vezetett szakrendelőbe, egyikük éppen Svédországból. A pozitív tendencia tehát tetten érhető.

Márki-Zay ezt a sikeres egészségfejlesztő folyamatot akarja megakasztani azzal, hogy a Fideszt vádolja a titkos tervvel, ami természetesen még nem is titkos. MZP tegnap ezt mondta az ATV Híradójának: „A Fidesznek van egy titkos terve, hogy a választások után magánegészségügyet fognak kialakítani, és privatizálják az egészségügyet” Bennfenteskedve hozzátette, hogy „ehhez már a tanulmányok is elkészültek.” Nem árt tudni, hogy a „titkos” tervet Kásler miniszter már három éve közreadta. Népszava: „A tárcavezető bejelentette, hogy kidolgozták a magán- és az állami ellátás szétválasztását célzó első javaslatokat. „Ez nagyon hosszú folyamat lesz, amit egy lépésben nem lehet megvalósítani (…) Nincs arról szó, hogy a magánszektort bármilyen értelemben vissza kellene szorítani, de a fordítottjáról sem. Az alapelvárás, hogy legyenek teljesen világos jogi, működési és finanszírozási viszonyok.”

S hogy mit kapott az elmúlt tíz évben az egészségügy Gyurcsányék óriási visszafejlesztésével szemben? Az utóbbi tíz évben a mínusz 650-nel szemben 500 milliárd forintból újult meg a vidéki ellátórendszer, most 750 milliárd forintból zajlik a központi régió fejlesztése.

MZP nyilatkozataiból is az derül ki, hogy a magyarok nagyon rosszul járnának a baloldal győzelmével az egészségügy terén is. Amikor a közműcégeket privatizálta a baloldal, egekbe szökött a gáz és az áram ára. Az egészségügyben se lenne másként. Márki-Zay és a baloldal ugyanis mindig a nemzetközi nagytőke oldalán áll, amelynek csak a maga haszna a fontos, semmi más.

A magyarok érdekei? Ugyan kérem!

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére