Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Karácsony inkább vergődik, mint őszintén beszél

Horváth K. József

2021.06.08. 13:50

Az az érzésem, hogy Karácsony már-már élvezi, ha a sajtó angol(nem)tudása miatt cseszegeti, vagy hozza kényelmetlenebbnél kényelmetlenebb helyzetekbe.

 

Legutóbb éppen tegnap az ATV-ben mondta bele a kamerába rezzenéstelen arccal a nyelvvizsgája meglétét firtató kérdésre, hogy „van”.

A főpolgármester nyelvtudásának hiánya az Economistnak adott májusi interjújából derült ki. A politikus ugyanis végig tolmácsot használt. Az pedig azért ciki, mert a rendszerváltoztatás óta nem volt olyan miniszterelnöke az országnak, aki ne beszélt volna valamilyen idegen nyelven. Márpedig Karácsony miniszterelnök akar lenni, azért indul az előválasztáson.

Ismert, hogy Horn Gyula (1994–1998) is beszélt idegen nyelveken, Orbán Viktor (1998–2002; 2010–) kitűnően beszél angolul, Medgyessy Péter (2002–2004) folyékonyan beszél franciául és románul, ért angolul és oroszul, Gyurcsány Ferenc (2004–2009) megtanulta az angolt, és Bajnai Gordon (2009–2010) is beszél angolul.

Karácsony talán nem akart lemaradni, ezért aztán

tényleges nyelvtudás helyett füllenthetett egyet a nyelvvizsgájáról.

Ezzel csak az a baj, hogy az ezt igazoló bizonyítványt nem tudta bemutatni. Aztán azzal állt elő, hogy neki hiperpasszív nyelvtudása van, amivel az angol egy speciális szeletét érti. Amikor a közvélemény megpróbálta megfejteni, hogy ez mit jelent, nem igyekezett segíteni. Sőt! Előjött azzal, hogy gyermekkori diszlexia hátráltatta a nyelvtanulásban, amit azóta állítólag kinőtt. Ez persze egyáltalán nem látszott akkor, amikor főpolgármesteri megválasztása után a nemzetközi sajtótájékoztatón párttársa segítségére szorult a szöveg megértésében. A közelmúltban pedig a Hableány-hajókatasztrófára való megemlékezésen Szijjáró Péter miniszter tolmácsolt neki.

Mindettől függetlenül

Karácsony mégis nyomatja „angoltudását”. Egy 18 másodperces videóban például kényszeresen bizonygatta angolul, hogy miért fogadta el egy lengyel nyári egyetem meghívását.

Közben kiderült, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem 2001. május 24-étől hatályos egyetemi szabályzata szerint megfelelő nyelvvizsga hiányában az önéletrajzában feltüntetett tanársegédi, sőt az adjunktusi állást sem tölthette volna be. Karácsonynak ugyanis csak lektorátusi igazolása van angoltudásáról, ami nincs azonos szinten a C típusú nyelvvizsgával.

Azt a jó ég tudja, hogy mi szüksége van Karácsonynak erre a vergődésre. Ha valaki képtelen bemutatni a „megszerzett” bizonyítványát, akkor az emberek úgy veszik, hogy nincs neki. Nyelvtudása értékelhetetlen még akkor is, ha 18 másodpercben erről meg akarja győzni a tájékozatlan nézőt, amivel legfeljebb az elvakult Karácsony-funoknál járhat sikerrel. Minden más menekülés, ostoba hazudozás, a választó lesajnálása.

Elképzelték már, ha ez az ember ne adj’ isten miniszterelnök lesz, hogy fog vergődni a napi ügyek között? Főpolgármesteri teljesítménye (méhlegelő, rovarhotelek) már előrevetít ebből valamit.

Persze nincs új a nap alatt. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként is beszélt már száz megteendő lépésről, amiből aztán száztíz pont lett, majd kereken százötven, amelyek persze csak 2010-ig valósultak volna meg. Mint tudjuk, Gyurcsány 2009-ben lemondott.

Őszintén reméljük, hogy Karácsony, de más gyurcsányista miniszterelnök sem kezd bele semmiféle vergődésbe 2022 után, mert éppen Ferenc példája mutatja, hogy ezt a magyarok egyáltalán nem élvezik.

Karácsony viszont a jelek szerint sokkal jobban élvezi a vergődést, mint az őszinte beszédet.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére