Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Idáig süllyedt a világ: társasjátékokat neveznek át a píszí miatt

Horváth József György

2018.04.04. 18:50

Nem telepesek többé Catan telepesei.

A híres holland-belga játékgyártó cég, a 999 Games csendben megváltoztatta a Catan telepesei nevű társasjáték elnevezését arra hivatkozva, hogy a "telepes" szó a gyarmatosítással hozható összefüggésbe, ami többeket sérthet. A játékgyártó kivette és tiltatta a "telepes" szót a játék nevében, aminek ezentúl csak simán Catan lesz a neve. A "telepes" szót ezentúl kiveszik a játék leírásából és a csomagolásból is. Az átnevezés csak azokra az országokra érvényes, ahol a 999 Games forgalmazza a játékot (Hollandiára és Belgiumra). Magyarországon a Piatnik forgalmazza a Catan telepeseit, és hála Istennek idehaza még nem merült fel az ilyenfajta behódolás a píszí előtt.

Ez a problémás kifejezés az elmúlt 10 évben rengeteg problémát okozott, több panaszt is kaptunk ügynökségektől és a fogyasztóktól is"

– nyilatkozta a játékgyár szóvivője, Bert Calis, aki hozzátette: gyökerestül el akarták távolítani a játék nevében található fehér gyarmatosítást idéző kifejezést. A szónak ugyanis szerintük negatív vonatkozásai vannak, különösen akkor, ha a holland gyarmatbirodalmi múltra tekintünk vissza.

A »telepesek« kifejezésben van egyfajta rossz utóíz"

– tette hozzá a 999 Games játékgyár szóvivője.

A cég állítólag rengeteg panaszt kapott muszlim országokból. A legtöbb kritikát palesztin és palesztinpárti szervezetektől kapták, akik szerint a játék a zsidó telepek építését legitimizálja Ciszjordániában, ami szerintük a modern gyarmatosítás egyik formája, és ezt a játék elnevezésével nyíltan elismerik.

Ez csak egy játék, soha nem akart és ezentúl sem szándékozik politizálni"

– jelentette ki a szóvivő.

A Catan játékszabályai szerint a játékosok pontokat gyűjthetnek falvak, városok és utak építésével. De az egésznek semmi köze nincs a hadviseléshez vagy a történelemhez. A név megváltoztatása már 2012 óta téma. Felmerül a kérdés, hogy mi lesz így például a Rizikóval, aminek a játéktáblája a világtérképet ábrázolja? Vajon a Rizikó is hasonló támadásokat fog kapni a közeljövőben amiatt, hogy a játék célja országok és kontinensek "katonai" elfoglalása, meghódítása?

 

A névváltoztatáson a belga migrációügyi államtitkár is kiakadt

Theo Francken, a belga kormány migrációért felelős államtitkára a Facebookján reagált a hírre, ahol hangot adott nemtetszésének.

Végeztem ezzel a politikailag korrekt őrülettel. Milyen értelmes emberi lény avatkozik bele ilyenbe? Olyan, mintha mindent tönkre akarnának tenni, össze akarnának törni. És természetesen ez is mind a mi hibánk. Azért csinálják, hogy mi, fehér európaiak bűntudatot és szégyent érezzünk. És az európai cégek közben belemennek ebbe a politikailag korrekt öngyűlöletbe. Legyen már gerincetek!"

– írja a politikus a Facebookján.

A játék már több mint 1,5 millió példányát értékesítették Hollandiában. Így akár 20 évig is eltarthat, amíg teljesen kicserélődnek a régi sorozatok az új, píszísített változatra. A belga-holland forgalmazó nyilatkozata szerint a gyarmatosításra való utalás minden formája valóban tilos.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére