Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gyurcsány a baloldal vezére

Horváth K. József

2020.02.09. 18:32

Valójában semmi meglepő nem hangzott el Gyurcsány Ferenc vasárnapi évértékelőjében. Ahogy azt előre sejteni lehetett, a legnagyobb hangsúlyt Orbán Viktor politikájának szapulására helyezte. Persze nem maradt el az európai demokratákhoz tartozni akarók vágyának kifejezése sem, míg a beszéd legfontosabb része természetesen az egységes ellenzék megteremtésének szükségességéről szólt, kimondatlanul ugyan, de félreérthetetlenül Gyurcsány Ferenc vezetésével.

A kormánypolitika elleni mantrázás meglehetősen egysíkúra sikeredett. Ahogy azt már megszoktuk, ezúttal is az egészségügy, az oktatás, a korrupció, a stadionozás alkotta a piszkálódás gerincét. Ejtett néhány rossz szót a világban egyébiránt több helyen példaként emlegetett családpolitikánkról is, de nem nagy meggyőződéssel, mint aki legbelül érzi, hogy ez nem a bírálat legjobb terepe.

Érdekes módon a korábban szinte minden mondatába becsempészett Európai Egyesült Államok gondolata ilyen megfogalmazásban nem hangzott el. Előző írásunkban utaltunk is rá, hogy mennyire megalapozatlan szándékról van szó, ami persze nem azt jelenti, hogy más formában ne fogalmazódott volna meg hűségeskü az európai demokraták mellett. Ez pedig nem más, mint a sorosista európai föderalitás erősítése a nemzetállami hatáskörök megvédésért síkra szálló orbáni politikával szemben. Benne derékig a migráció támogatásával, hiába hangsúlyozta a pártelnök, hogy ez nem bevándorláspárti beszéd. A föderalista Európa és a migráció ugyanis elválaszthatatlanok, kéz a kézben járnak.

Nagyon szeretjük ezt az országot, s azért dolgozunk, hogy az európai demokratikus nemzetek között legyen helyünk, húzta alá.

Ennek megvalósítása érdekében azért, hogy az ellenzék a magyaroknak – DK-s szóhasználattal élve – európaibb életkörülményeket biztosíthasson, Gyurcsány szerint le kell váltani az Orbán-kormányt.

Vagy együtt fogunk kormányozni, vagy sehogy! – jelentette ki határozottan, szépen végigmenve a lojális ellenzéki pártokon, amelyek némelyike ugyan még keresi a velük való együttműködés alapját s meglepő kijelentéseket is tesz, utalva a Jobbik tortájára és a mazsolára. Ám a teljes ellenzéki együttműködés megvalósulása tekintetében szemernyi kétséget sem hagyott Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde. Félreérthetetlenül érzékeltette, aki a baloldalon diktál, aki a baloldal vezetője, az nem más, mint ő maga.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére