Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A kúriai ítélet alapján az ellenzék szabadon trágárkodhat

Vincze Viktor Attila

2019.04.10. 18:30

A Bayer Zsoltot elmarasztaló Kúria ítélete szerint Magyarországon csak a miniszterelnököt, az államelnököt, és úgy általában a kormánypárti politikusokat lehet trágár jelzõkkel illetni, Vona Gábort viszont nem. A bírósági ítélet alapján a jobboldal nem, azonban az ellenzék használhat trágár kifejezéseket is, ha azzal csoporthoz való tartozást fejez ki.

Itéletet hirdetett a Kúria Vona Gábor és Bayer Zsolt személyiségi jog megsértése miatt indított ügyében. A bíróság helybenhagyta a másodfokú, jogerős ítéletet, amely szerint az ismert jobboldali publicistának 300 ezer forint sérelemdíj (plusz a perköltség) megfizetése mellett nyilvánosan bocsánatot kell kérnie a Jobbik korábbi elnökétől, akit 2016 decemberében a blogján gecinek és szarnak nevezett. A döntés ellen fellebbezésnek és további felülvizsgálatnak nincs helye.

Az ügyben eljáró tanács (tagjai: Baka András tanácselnök, Pataki Árpád bírói előadó, valamint Kovács Zsuzsanna bíró) szerint az „öncélú gyalázkodás és megalázás” nem élvezi a szabad véleménynyilvánításhoz fűződő alkotmányos védelmet. 

Bár külföldön is vannak kemény politikai viták, a magyar közbeszéd azon szintje, amely során valaki gecinek és szarnak nevezi a másikat, példátlan"

– közölte a döntést ismertetve Baka András.

Az ellenzék „általánosságban” használhat a „csoporthoz tartozást kifejező” trágárságokat

Az ítélőtábla másodfokú, most helybenhagyott ítélete szerint a sértés és lealázás szándéka közszereplővel szemben sem megengedett. A Kúria szerint az pedig, hogy mások is illetnek ilyen kifejezésekkel embereket, még nem teszi jogszerűvé az újságíró magatartását. 

Az ítélettel gyakorlatilag a Kúria elutasította Bayer Zsolt ügyvédjének azt a jogi érvelését, miszerint a Vona Gábor által sérelmezett kifejezések a magyar politikai közéletben már elvesztették eredeti jelentésüket, többletjelentéssel bírnak – nem utolsósorban a Vona által is képviselt ellenzék trágár kormányellenes megnyilvánulásai miatt –, ezért nem is lehetett szó arról, hogy az újságíró emberi minőségében akarta volna megalázni a politikust az erős szavak használatával.

Kitört az ellenzéki belháború Budapesten

2019. április 8. 13:30 Még el sem kezdődött, de máris csúfosan befuccsolt a legújabb ellenzéki összefogás. Úgy tűnik, hogy Puzsér Róbert és az LMP hadat üzen az MSZP-DK-Momentum-Párbeszéd bevándorláspárti szövetségnek, mivel azok kihagyták őket az ellenzéki polgármesterjelöltek kiválasztásából.

A publicista ügyvédje a másodfokú ítélet után beadott felülvizsgálati kérelmében így azt kérte a Kúriától, hogy helyezzék hatályon kívül az ítéletet, többek között az arra való hivatkozásnak eleget téve, hogy a G-nap óta Simicska Lajos jóvoltából a geci kifejezés gyakorivá vált a politikai közbeszédben, emellett az ellenzéki pártok tüntetői rendszeresen O1G feliratú transzparensekkel vonulnak a tüntetéseiken, amelyeken pedig egyébként Áder Jánost a sértő bajszos szar kifejezéssel illetik.

Bayer Zsolt ügyvédje jogi érvelésének figyelembevételét azonban elutasította a Kúria azzal az indoklással, hogy:

Az O1G-s transzparensek általános politikai állásfoglalást, azonos politikai csoporthoz való tartozást fejeznek ki, nem pedig egy konkrét személyre irányulnak. 

Bayer Zsolt egyébként a korábbi, másodfokú bírósági ítélet után,  2018. január végén közzétett egy bocsánatkérést a blogján.

A hazai bíróság arra kötelezett, hogy nyilvánosan kérjek bocsánatot Vona Gábortól, amiért gecinek és szarnak neveztem. Nyilvánvaló immár, hogy Magyarországon a bíróság szerint csak a miniszterelnököt, az államelnököt, és úgy általában a kormánypárti politikusokat lehet ezekkel a jelzőkkel illetni, Vonát nem – írta Bayer Zsolt

Önmagáért beszél és mindent elmond a teljesen ötlettelen és kiüresedett ellenzék állapotáról az, hogy egy negatív asszociációjú trágárság lett a csoport öntudatának a legfőbb kifejezője, gyakorlatilag az egyetlen üzenete. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére