Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"A gender szak egy politikai eszköz a liberálisok kezében"

Tóth Dalma

2018.08.15. 22:30

Az Angardban ismét összecsaptak a jobb és baloldal megmondóemberei. Ezúttal a gender volt a téma.

Egy rendeletmódosítás-tervezet alapján a jövőben valószínűleg nem indítják majd el a társadalmi nemek tanulmánya szakot, amelyet jelenleg az ELTE-n és a CEU-n oktatnak.

A műsorban a jobboldal képviselői egyértelműen lemosták a baloldalt. A szak létjogosultságát a baloldal megmondóemberei, Závecz Tibor közvélemény-kutató és Boros Tamás politológus azzal indokolta, hogy többnyire a nő és férfi közötti egyenlőségről szól a szak, és nem a nemi identitásokról vitáznak. 

Gajdics Ottó, a Magyar Idők főszerkesztője erre reagálva kifejtette, hogy egy szak, ahol azt oktatják, hogy a biológiai nemek között különbségek vannak, amik konfliktusokat szülnek és ezekre másképp reagálnak a férfiak és nők, azt nem lehet tudománynak nevezni, hiszen ez eddig is köztudott volt. Hozzátette, hogy a társadalmi nemek tanulmányának ötlete Nyugatról szivárgott be. Megjegyezte, hogy mindenkinek szíve joga azt tanulni, amit akar, de ne várja el, hogy az állam ezt finanszírozza. Aki a gender szakra szeretne menni, finanszírozza maga, hiszen ebből a társadalomnak nincs haszna, az embereknek viszont joga van eldönteni, hogy az adójukból milyen tárgyakat tanítanak az egyetemen – jegyezte meg. Elmondta, hogy az olyan témák tanulmányozásához, mint például "a nők szülés után történő visszaintegrálása a társadalomban" nem kell külön szakot létrehozni, hiszen sok más tudományág lefedi a kérdéskört. 

Hozzátette, az a probléma, hogy ha egy kisebbségben megfogalmazódik valami, akkor a liberálisok egyből elkezdenek alapjogokért kiáltani. Azaz most azt üvöltik, hogy gender szakon tanulni alapvető emberi jog és az állam kötelessége biztosítani annak a 10 embernek a lehetőséget. 

G. Fodor Gábor, lapunk főszerkesztője erre reagálva elmondta, hogy jól látszik, a gender szak mögött nem állnak tömegek. Szerinte az egész szak a politikai szándék elleplezésére szolgál, egyfajta eszköz a liberálisok kezében a saját érdekeik alátámasztásában. Úgy látszik, a liberális érdekek kifejtése tudománynak nevezhető, de egyetemi keretek között a  konzervatív nézetek kifejtéséből botrány lenne – mondta.

Egyébként az összes résztvevő egyetértett abban, hogy a szakon oktatott témákat más szakok keretein belül is meg lehet beszélni, ezért nincs szükség külön gender szakra. Amúgy is kevés rá a jelentkező és kevesen is oktatnak a szakon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére