Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A 444 egy orbitális fake newszal eresztette rá a DK-s trollokat a kutyapártra

Horváth Tamás

2020.10.05. 14:03

Függetlenobjektív újságírás a gyakorlatban.

Van abban valami szürreális, amikor egy magát függetlennek és objektívnak nevező médium álhírekkel operál, és a tulajdonosi kör politikai érdekei szerint elferdíti a valóságot. Pontosan ezt csinálta a hétvégén a 444 is, amikor a Külön listával és egyéni jelöltekkel indul 2022-ben a Kétfarkú Kutyapárt című cikküket azzal a szöveggel tették ki a Facebookra, hogy „Azokban a körzetekben állítanak majd saját jelöltet, ahol nem valószínű az ellenzéki győzelem”.

Igen, a „függetlenség” és az „objektivitás” magyarországi zászlóshajójának számító blognak tényleg sikerült egy olyan állítást megfogalmaznia a Magyar Kétfarkú Kutya Párttal (MKKP) kapcsolatban, aminek Kovács Gergely, a párt társelnöke éppen az ellenkezőjéről beszélt a Spirit FM-en. A politikus a Harcosok klubja című műsorban elmondta, hogy az MKKP saját listával indul 2022-ben, azonban az országos lista állításához szükséges egyéni jelöltjeit olyan helyeken igyekszik elindítani, ahol úgyis nyer az ellenzék, például budapesti belső kerületekben. (Más kérdés, hogy másfél évvel az országgyűlési választások előtt mekkora biztonsággal lehet kijelenteni, hogy egyes fővárosi körzetekben nem lesz esélye a Fidesznek, de most nem ez a lényeg.)

Ráadásul a 444 az ominózus Facebook-bejegyzést a posztolást követően órákig nem módosította, pedig a DK-val és más baloldali pártokkal szimpatizáló trollok megjelenése jóval nagyobb aktivitást generált a cikk alatt, mint az megszokott egy átlagos 444-írás esetében. A Jobbiktól a DK-ig terjedő szivárványkoalíció támogatói egy emberként estek neki a kutyáknak, akikből pillanatok alatt közös ellenség lett.

Álnaivak lennénk tehát, ha azt gondolnánk, hogy az éppen ügyeletes 444-es újságíró csupán figyelmetlen volt, amikor a facebookos „ajánló mondatban” meghamisította Kovács Gergely szavait. Ekkorát nagyon nehéz hibázni, főleg úgy, hogy magában a cikkben pontosan idézték a politikus mondatait, tehát nem arról van szó, hogy a szövegtörzsben véletlen elírás történt, amit a Facebookra való posztoláskor sem sikerült kiszűrni. Sokkal inkább valószerűnek tűnik az a forgatókönyv, miszerint a teljes baloldali összefogást propagáló politikusok – Gyurcsány Ferenctől Jakab Péteren át Fekete-Győr Andrásig – abban érdekeltek, hogy a közös lista ötletét elutasító pártokat bedarálják – akár álhírek segítségével is.

Gusztustalan és egy jobboldali ember számára abszolút elfogadhatatlan az, amit a kétfarkú kutyák képviselnek bizonyos társadalmi kérdésekben (pl. LMBTQ), krokodilkönnyeket tehát nem hullatunk értük. A mostani kálváriájuk azonban tökéletesen rávilágít arra, hogyan is működik a függetlenobjektív újságírás a gyakorlatban.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére