Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A 444 az orosz dezinformációs propaganda legjobb magyarországi tanítványa

888.hu

2016.12.19. 13:28

Pénteken nagy szópárbaj pattant ki a 444 valamint az MTI és a Hirado.hu között. A 444 szerint az MTI és a Hirado.hu fullba nyomja az orosz propagandát. Válaszul az MTI sajtófőnöke megküldte cáfolatát, amelyet nem sikerült teljes terjedelemben megjelentetni a 444-nek.

Ebben a témában nem kívánok igazságot tenni, meggyőződésem, hogy Szíria kapcsán egy évtizedes kutatói múlttal rendelkező szakértő is zavarba hozható, amennyiben a legújabb, legfrissebb fejleményekről kérdezzük – frontok állása, szervezetek névváltoztatása, köpönyegforgatások, bombázások. A valódi hírek és információk sokszor elvesznek az amerikai és orosz hírforrások tengerében.

Az egész vitából mégis a 444 cikkében levő alábbi bekezdés ragadta meg a képzeletemet:

Az elmúlt hónapokban több konferenciát, kerekasztalbeszélgetést is szerveztek Budapesten az orosz befolyás kelet-európai növekedéséről, és az orosz propaganda előretöréséről. Az egyik dolog, ami mindegyik eseményen elhangzott, hogy az oroszok nem meggyőzni akarják a nyugati közönséget a saját igazukról, csak összezavarni és elbizonytalanítani őket. Hogy ne bízzanak a saját sajtójukban és más demokratikus intézményeikben"

– írta a 444. Szerencsére az újságíró számos forrásból, több kerekasztal-beszélgetésen is tájékozódott a helyzetről. Márpedig tudjuk, hogy ha több hírforrás is egybehangzóan állít valamit, akkor az jó eséllyel igaznak bizonyul, így a fenti bekezdést hitelesnek kell minősítenünk. Ez azonban számos kérdést felvet.

Ha a balliberális média azt sugallja vagy egyenesen állítja, hogy Magyarországon diktatúra van, akkor azzal megrendítik a bizalmat a demokratikus intézményekben – ami ugye az orosz propaganda sajátja.

Ha a balliberális média azt sugallja vagy egyenesen állítja, hogy Magyarországon megszűnt a sajtószabadság, akkor azzal megrendítik a bizalmat a hazai a sajtóban – ami ugye az orosz propaganda sajátja.

Meggyőződésem, hogy a jelenlegi balliberális médiának komoly szerepe lehetne abban, hogy a kormány tevékenységét ellenőrizze. Ha ezt a feladatát a kellő komolysággal, felelősséggel, méltósággal el tudná végezni, az hozzájárulna a magyar demokratikus intézmények sokszínűségéhez. Ehelyett politikai feladatukat teljesítik, amivel nem lenne különösebb gond, ha nem mondanák magukat függetlennek. Tényfeltárás helyett vegytiszta lejárató kampányokat kreálnak, majd számon kérik a jobboldali médiumokon, hogy nem veszik át az anyagaikat. Ahogy én látom, mindez arra szolgál, hogy összezavarják és elbizonytalanítsák a közvéleményt – ami ugye ami ugye az orosz propaganda sajátja.

Akinek az az érzése, hogy ezek a lejáratások már nem lehetnek alantasabbak, ostobábbak, nincs tovább, annak mindig meglepetésben van része. A teljesség igénye nélkül csupán a két idei kedvencemet emelném ki.

Az egyik a Poloska Intézet kálváriája. Júniusban robbant a hír, hogy lehallgatókészüléket találtak az Eötvös Károly Intézetben. Mindezt a ballib média címlapon hozta le azzal a narratívával, hogy minden bizonnyal a magyar titkosszolgálatok helyezték el a készüléket a független, sorosista EKINT-nél. Persze később kiderült, hogy lóf888szt sem találtak, nemhogy poloskát, ám egyes médiumok ezt a hírt már le sem hozták. Így, aki nem több forrásból tájékozódik, az azt hihette, hogy a kormány illegálisan megfigyel egy elemzőintézetet és minderre bizonyíték is vanami ugye alkalmas arra, hogy összezavarja a nyilvánosságot, ami ugyebár az orosz propaganda sajátja.

Nem is ez volt a number one idén, hanem Orbán kutyája. Az Országház előtt nagy tömeg gyűlt össze, hogy tiltakozzon az állatkínzás ellen. A tüntetők mellett kiállt Orbán Viktor, aki a Facebookon tett közzé egy képet, amin ő és kutyája, Nárcisz van. A témát annyira felkapta a ballib sajtó, hogy kijelenthető: a cikkek nyomán új műfaj született, a bulvárlejárató-oknyomozó-tényfeltárás. Olyan csodás szófordulatokkal, mint "magukat megnevezni nem kívánó forrásaink egybehangzóan állították: Nárcisznak van oltási bizonyítványa"; "Az Index a napokban a kutyát meg is találta a birtokon" – de sajnálatos módon az nem kívánt nyilatkozni.

Az már természetesen csak hab a tortán, hogy a 444 cikkeit olvasva egy általános politikai-világnézeti állásfoglalás rajzolódik ki: ami magyar, az szar – ritka kivételt képeznek egyes magyar sportsikerek. Ami a magyar államhoz bármilyen formában köthető, az biztos, hogy szar, de leginkább minden. Mindebben a legzavaróbb az a paradoxon, hogy ha a magyar állam, vagy állami szereplő felújít valamit – mondjuk a Széll Kálmán teret, Ligetet –, akkor az tuti, hogy szar lesz (egyszerű szillogizmus lenne azt feltételezni, hogy akkor tehát jó volt, úgy, ahogy volt. De nem, a 444 szerint amúgy is szar volt.) Széll Tamás megnyerte a Bocuse d'Or európai versenyét? Tökmindegy, mert a magyar vendéglátás szar.

Ezek a cikkek alkalmasak arra, hogy elbizonytalanítsák a választókat saját indentitásuk, magyarságuk értékét illetően – ami ugye az orosz propaganda sajátja.

Kedves 444, hvg, Index és a haverok: miért terjesztetek orosz propagandát?

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE

WHO: nincs bizonyíték arra, hogy legyengült a vírus

Az Egészségügyi Világszervezet szerint tévesen állította azt egy tekintélyes olasz orvos.

Karácsony nem bírt augusztusig várni a Pride köszöntésével

Karácsony nem bírt augusztusig várni a Pride köszöntésével

A HUMEN melegbarát magazinban köszöntötte Karácsony Gergely az olvasókat.

Románia: engedetlenséggel tiltakoznak a vendégek naplózása ellen

Sajátos szabály: a vendéglősöknek nyilvántartást kell vezetni az asztalt foglaló vendégek nevével és telefonszámával. Román megoldás.

Buumm! Gy. Németh belelépett a gereblyébe

Buumm! Gy. Németh belelépett a gereblyébe

A következőkben arra lesz módunk, hogy megtekintsük azt a pillanatot, vizuális típusok bizonyára már látják is, amikor Gy. Németh Erzsébet, a DK által kiküldött főpolgármester-helyettes belelép a gereblyébe. Az ATV-ben az igazságosztó szerepét felvéve a következő monológot tolta ki magából nagy peckesen.

Napi tükör: csökkenő fertőzésszám itthon, izzó indulatok az USA-ban

Napi tükör: csökkenő fertőzésszám itthon, izzó indulatok az USA-ban

Az aktuális fertőzési adatok mellett sokat olvashattak az érdeklődők a nap folyamán az Fehér Ház körüli tüntetésekről, Soros György antifáinak mosdatásáról, illetve a kispesti önkormányzat korrupciógyanús ügyének tervezett sajátos felderítési technikájáról. És arról is, hogy Szijjártó Péter keményen beolvasott Donald Tusknak, az Európai Néppárt elnökének.

Vignjevicnek megköszönték, Predrag Rogan az Újpest új edzője

Nebojsa Vignjevic, az Újpest FC labdarúgócsapatának vezetőedzője hétfőn közös megegyezéssel távozott posztjáról, utódja korábbi segítője, a szintén szerb Predrag Rogan lett.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére