Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Végsõ búcsút vettek Andy Vajnától

Vincze Viktor Attila

2019.01.31. 13:51

Állami tiszteletadás mellett a Fiumei Úti Sírkert 19-es parcellájában temették el Andy Vajnát, a világhírû magyar filmproducert, filmügyi kormánybiztost.

Andy Vajna filmügyi kormánybiztosnak, világhírű filmproducernek, a Magyar Nemzeti Filmalap vezetőjének a budapesti Fiumei Úti Sírkertben megtartott búcsúztatásán Vajna Tímea, Andy Vajna özvegye mellett ott volt Orbán Viktor miniszterelnök, aki Arnold Schwarzenegger társaságában érkezett. Jelen volt továbbá Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Leslie Mandoki világhírű zenész és producer, Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, Németh Szilárd, Schmidt Mária, Hiller István, Fodor Gábor, Herendi Gábor filmrendező, Dobó Kata, Kern András, Dirk Gerkens, a TV2 vezérigazgatója, valamint többek között még Schell Judit és Fenyő Iván is. 

A szervezők kérése az volt, hogy a szertartáson résztvevők egy szál fehér virággal, vagy szivarral vegyenek búcsút Andy Vajnától.

A búcsúztatók közül elsőként Rogán Antal, majd Havas Ágnes, a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója mondott beszédet. 

Andy Vajnának köszönhető, hogy a magyar film új aranykora köszöntött ránk - mondta Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a világszerte elismert filmproducer, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos búcsúztatásán.

"A haza szeretete az ő szótárában azt jelentette, hogy megmutassa az egész világnak ezt a magányos, sokszor meg nem értett, nyelvébe és történelmébe zárkózott népet. És ami még ennél is fontosabb: felkeltse a büszkeséget a magyar fiatalokban a saját hazájuk iránt"

- hangsúlyozta Rogán Antal a csütörtöki, zártkörű gyászszertartáson elhangzott beszédében.

Hozzáfűzte: Andy Vajnától távol állt a hazafias pátosz és hivalkodás, a nemzeti búskomorság.

Andy Vajna szerelmes volt Magyarországba, és ez a szerelem egész életében arra ösztönözte, hogy megmaradjon magyarnak Hollywoodban is, és kivárja azt a pillanatot, amikor visszaadhat valamit abból, amit Magyarországtól kapott. Egy percig sem volt kérdéses számára, hogy azt a tudást, befolyást és kapcsolatrendszert, amelyet egy egész élet munkájával gyűjtött össze, egyszer Magyarország szolgálatába állítsa - emelte ki a miniszter.

Rogán Antal szerint bár Andy Vajna sohasem kérkedett vele, az első pillanattól látszott rajta, hogy a magyar filmipar megújítását egész pályafutása egyik legfontosabb produceri munkájaként éli meg.

"És ezt az ügyet is sikerre vitte. Amit ígért, teljesítette. Amit vállalt, megvalósította. Neki köszönhető, hogy a magyar film új aranykora köszöntött ránk"

- fogalmazott gyászbeszédében Rogán Antal.

Kitért arra is: Andy Vajna 1956-ban, tizenkét éves korában hagyta el Magyarországot, egy nehéz sorsú magyar családból indulva hódította meg világot, lett szívós munkája révén világhírű egy olyan a pályán, az amerikai film világában, amelyről mindenki azt gondolja, hogy oda születni kell. 

Az osztrák származású, Amerikában élő színész, Arnold Schwarzenegger is méltatta Andy Vajnát. Beszédében az amerikai filmsztár megköszönte a felkérést Orbán Viktornak, a barátoknak és hozzátartozóknak. 

Szerettem és nagyra becsültem Andyt"

– mondta Schwarzenegger.

Mint mondta, "a semmiből jött és a semmivel kezdett hozzá, a filmiparban akart elhelyezkedni, tanulta is a szakmát, de sok pénz kellett hozzá, ezért először parókakészítésbe fogott, sikeres lett."  A hollywoodi filmsztár beszélt a Vörös zsaru forgatásáról és a magyar filmipart is dicsérte.

Schwarzenegger beszéde után Andy Vajna földi maradványait katonai tiszteletadás mellett helyezték örök nyugalomra.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

KOMMENTEK BETÖLTÉSE
Vírushíradó

Vírushíradó

Meghaladta az 5,5 milliót világszerte az igazolt fertőzöttek száma.

Nem adott igazat az újságíróknak az Emberi Jogok Európai Bírósága

A parlamenti működés zavartalanságának biztosítása és a képviselők jogainak védelme ugyanis legitim korlátozási indok.

Így bukott el az közös európai hadsereg terve egy szemfüles francia képviselőn

Így bukott el az közös európai hadsereg terve egy szemfüles francia képviselőn

Európai Unióval foglalkozó cikksorozatunkban megpróbáljuk bemutatni az államszövetség születését, történetét, működését, és mérlegre helyezni előnyeit és hátrányait. Második részben azt mutatjuk be, hogyan bukott meg az az uniós hadsereg hatvan évvel ezelőtt, ami miatt az egész szervezet eredetileg megszületett.

Egyre több olasz tartományban nem regisztrálnak új beteget

A halottak huszonnégy óra alatti emelkedése az egymást követő harmadik nap száz alatt maradt.

Most lenne itt az ideje a bocsánatkérésnek

Most lenne itt az ideje a bocsánatkérésnek

A sokat kritizált koronavírus-törvény ugyanis emberéletek ezreit mentette meg.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére