Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vakcina, európai beszerzés, Hadházy, Fekete-Győr – ezekről szólt a kormányinfó

888.hu - Origo

2021.01.14. 13:43

Csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő megtartotta az év első kormányinfóját, amelyen ismertették a kormány legújabb döntéseit.

 

Gulyás Gergely elmondta, túl vagyunk a koronavírus-járvány csúcsán, de továbbra is szigorúan be kell tartani a szabályokat. A kormány abban az esetben enyhít az intézkedéseken, ha az adatok még kedvezőbbek lesznek, vagy ha sikerül az átoltottságot annyira növelni, hogy a legveszélyeztetettebbek már biztonságban vannak.

A védőoltásra egyre többen jelentkeznek, eddig 1,3 millió ember regisztrált.

A kormány minden lehetőséget kihasználva azon dolgozik, hogy legyen elegendő koronavírus elleni vakcina Magyarországon. Az EU-s oltóanyag-szállítás lassú, de jó esély van arra, hogy Kínából is tudnak oltóanyagot szerezni.

Szerdán ülésezett a kormány, most ezeket a döntéseket ismertették. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: ennek az évnek az első negyed-, fél évét is a koronavírus fogja meghatározni. Alig két hónapja vezette be a kormány azokat az intézkedéseket, amelyek a mai napig érvényben vannak.

Túl vagyunk a járvány csúcsán, Magyarországon a vírus visszaszorulóban van, de ez nem minden európai országra igaz.

Magyarországon december vége óta csökken az új fertőzöttek és a halálos áldozatok száma, nem csoda, hogy az adatközlést bírálók most elhallgattak – tette hozzá.

A magyar járványügyi intézkedések következetesek, szemben más országokkal. Mi világos szabályokat hoztunk november elején, ezeket kell betartatni – mondta Gulyás Gergely, aki külön kiemelte a járvánnyal kapcsolatos nemzeti konzultációt.

Az egészség és az életek mellett az ország működőképességének biztosítása a legfontosabb”

– ezt üzenték a magyarok a miniszter szerint. A munkahelyvédelemben hazánk az élen van.

A kormány ígéretet tett arra, hogy megvédi a munkahelyeket, ahányat a vírus tönkretett, annyi új jön létre – mondta Gulyás Gergely. A foglalkoztatottsági adat decemberben szerény mértékben, de növekedett. 4000 emberrel többen dolgoznak most Magyarországon, mint 2019 decemberében. A gazdasági intézkedések, amelyeket a kormány meghozott, beváltották a hozzájuk fűzött reményeket – összegzett. A foglalkoztatási adatok bizakodásra adnak okot – jelentette ki a miniszter, aki szerint a kormány legfontosabb feladata, hogy vakcinát szerezzen.

Két lehetőség van arra, hogy a kormány enyhítsen az intézkedéseken:

  • ha a járványügyi adatok tovább csökkennek,
  • vagy ha sikerül az átoltottságot annyira növelni, hogy a legveszélyeztetettebbek már biztonságban vannak.

A kormány az Európai Unión keresztül szerzi be a vakcinákat, a kormány célja, hogy minél több érkezzen hazánkba.

Magyarország összesen 19,7 millió adag oltóanyagot kötött le öt gyártónál az Európai Unióban

– árulta el Gulyás Gergely, aki bírálta Brüsszel lassúságát. Kiemelte, hogy Nagy-Britanniában, Kínában és Izraelben is előbb kezdődött meg a vakcináció. Finnországtól Németországig nagyon éles kritikákat fogalmaztak meg az Európai Bizottsággal szemben a vakcinabeszerzéssel kapcsolatban – tette hozzá.

Az uniós szállítás lassú, 100 ezer alatt van az unión keresztül Magyarországra érkező heti mennyiség, amivel körülbelül 30 hétig tartana 3 millió ember beoltása. Így máshonnan is kell vakcinát szerezni – mondta Gulyás Gergely, aki azt is elárulta: komoly esély mutatkozik arra, hogy Kínából kapunk vakcinát, de az oroszokkal is tárgyalunk. A kínai gyártóval – Sinopharm – gyakorlatilag megállapodott a kormány. Az első szállítmány – amely akár egymillió adag is lehet – érkezésének időpontja csak a magyar engedélyezés gyorsaságától függ.

Abban nem volt vita, hogy elsőként az egészségügyi dolgozókat kell beoltani – húzta alá Gulyás, aki ismertette az oltási terv sorrendjét.

Szükség esetén napi félmillió embert be tudnánk oltani. Ha lenne megfelelő vakcinamennyiség, akkor két hét alatt végezni lehetne a feladattal.

A kormány nem fogja kötelezővé tenni az oltást” – szögezte le.

A magyar kormány egyértelműen oltáspárti, kampány is indul majd ennek érdekében – ismertette Gulyás Gergely, aki szerint a kormány tagjai is be fogják oltatni magukat.

Az oltásellenes kampány, amit a baloldali politikusoktól láthattunk, felelőtlenség

– emelte ki Gulyás Gergely.

2,6 millió család számára biztosít jogosultságot a hitelmoratóriummal kapcsolatos kormányzati intézkedés. Összesen 48 ezer vállalkozás él a törlesztési halasztás lehetőségével. A kormány továbbra is segítséget nyújt a bértámogatással, az összeg mintegy 2/3-át átvállalja. Eddig összesen 10 657-en igényelték a támogatást, azt az összes érintett szektor 69 százaléka megkapja. Mindeközben elindult az otthonteremtési program is – mondta Gulyás Gergely.

Hadházyról: Nem lehet olyan politikai cél, amivel kegyeleti jogokat sértünk meg

Gulyás Gergely a

Hadházy Ákos halottgyalázó videójával kapcsolatos sajtókérdésekre azt válaszolta, hogy az akció jogsértő volt. Nem lehet olyan politikai cél, amivel kegyeleti jogokat sértünk meg.

Az egész egy nemzetbiztonsági ügynek látszik – szögezte le a jobbikosok magánrepülőzésével kapcsolatban. Indokolt annak kivizsgálása, hogy milyen egyéb szolgáltatásokat végeztek a jobbikosok.

A miniszter szerint nem az ördögtől való a Magyar Orvosi Kamara javaslata, miszerint kössenek szerződést a szülésznőkkel, és így a kismamák annál az orvosnál szülhetnek, akinél szeretnének. „Keressük azt a megoldást, amely nem feszíti szét a hálapénz megtiltásával kapcsolatos új szabályozást” – fűzte hozzá. A rendőrség fogja ellenőrizni, hogyan működik a hálapénzzel kapcsolatos új szabályozás a gyakorlatban – derült ki Gulyás válaszából.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint 1,3 millió ember regisztrált eddig az oltásra, jó lenne, ha ennél is többen jelentkeznének. Előbb az idősek kapják meg az oltást, utána a rendvédelmi szervek – válaszolt az újabb kérdésre.

Kínából még nem rendeltünk vakcinát. Óvatosságra intenék mindenkit attól, hogy a médiában megjelent hírekből vonjon le messzemenő következtetéseket a vakcinákra nézve”

– húzta alá.

Az Egyesült Államokban már börtönben lenne Fekete-Győr András a füstgránátos akciója miatt

Gulyás Gergely szerint Fekete-Győr Andrásnak először is bocsánatot kellene kérnie a rendőrdobálásért, az Egyesült Államokban már börtönben lenne egy ilyen akcióért. Majd csak ezután térjünk rá a Momentum félbolond javaslataira – kommentálta a Momentum elnökének ötletét, miszerint 100 ezer forintot kellene adni annak a polgárnak, aki beoltatja magát.

Jövő csütörtökön egyeztetnek arról, hogy akik már beoltották magukat, utazhatnak-e, és ha igen, hogyan.

Ha lesz közös uniós megoldás, és az észszerű lesz, akkor Magyarország csatlakozik ahhoz – mondta Gulyás Gergely, hozzátéve, Magyarország mindenképpen megvárja, hogy az EU milyen szabályokat vezet be, és csak utána dönt a nemzetközi szabályozásról.

Gulyás Gergely nem kívánta kommentálni, hogy kit támogat a CDU elnökválasztásán. Megjegyezte, hogy a döntésnek komoly súlya lesz az európai politikában, és arról is beszélt, hogy megvan a maga kedvenc jelöltje.

„Nyitottak vagyunk, hogy tárgyaljunk a fővárossal” – jelentette ki újabb kérdésre válaszolva a miniszter, aki nem teljesen érti, hogy Karácsony Gergelyék miért panaszkodnak folyamatosan pénzhiányra. Szerinte a főváros tart fenn kirendeltséget Brüsszelben.

Az oltás önkéntes, jelentkezés és regisztráció szükséges hozzá. A regisztráció internethez kötött, mindenkinek lehetősége van, hogy az önkormányzattól kérjen segítséget”

– mondta Szentkirályi Alexandra.

„Ha betartjuk az előírásokat, akkor talán nyár előtt már lehet tervezni. De a legrosszabb forgatókönyvre kell felkészülni” – kommentálta az MTÜ vezetőjének minapi nyilatkozatát, miszerint legkorábban nyártól indulhat be a turizmus.

Semmi nem sürgeti az euró bevezetését

A magyar kormány készen áll arra, hogy együttműködjön az új amerikai adminisztrációval – jelentette ki kérdésre válaszolva a miniszter.

Gulyás Gergely az euró hazai bevezetésével kapcsolatban azt mondta, hogy az eurózónához való csatlakozás több országban is áremelkedést eredményezett. Semmi nem sürget minket – kommentálta a miniszter. Érdemes lesz majd később ezt a vitát megnyitni – tette hozzá.

A 2022-es választásba való külföldi beavatkozással kapcsolatban azt mondta, a magyar választók kellően bölcsek ahhoz, hogy eldöntsék, honnan fúj a szél. A miniszter úgy látja, hogy minden eddiginél nagyobb lesz a nyomás a kormányon a voksolás előtt, aminek kapcsán a külföldről finanszírozott sajtótermékeket és szervezeteket emelte ki.

Gulyás Gergely azt mondta, hogy Angela Merkel biztosan távozni fog a hivatalából. Talán Orbán Viktor győzködte a legtöbbször arról, hogy maradjon

– toldotta meg a korábbiakat.

Azt várjuk, hogy megegyezés legyen a minimálbérről. Most már minimális a munkaadók és a munkavállalók közötti véleménykülönbség a kérdésben – válaszolta újságírói kérdésre a miniszter.

Egyelőre nehéz a nyári fesztiválokkal kapcsolatban felelősséggel nyilatkozni, egy-két hónap múlva reményeink szerint okosabbak leszünk a kérdésben – emelte ki.

A Magyar Olimpiai Bizottság külön kéréssel fordult a kormányhoz, hogy az olimpián részt vevő, a kijutásra esélyes sportolókat beoltsák

– derült ki Gulyás Gergely szavaiból. A miniszter azt is kiemelte, hogy a kormány asztalán van a kérdés, és nemsokára döntést hoznak arról, hogy soron kívül beoltják-e a sportolókat és edzőiket.

Arra a kérdésre, hogy a kormányszóvivő és a Miniszterelnökséget vezető miniszter mit tenne elsőként a nyitás után, Szentkirályi Alexandra azt mondta, idős nagypapáját látogatná meg, és elmenne egy koncertre. Gulyás Gergely azt válaszolta, ő egy étteremben szeretne egy jót vacsorázni.

Az európai uniós beszerzés élvez elsőbbséget”

– válaszolt a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra a kérdésre, hogy a magyar kormány egyezkedett-e külön a Pfizerrel. Gulyás Gergely szerint a keretek megvannak, alkalmazkodni kell Brüsszelhez. Ugyanakkor Kelet felé van mozgástere a kormánynak a vakcina – önálló – beszerzésére.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére