Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tíz éve fojtották vérbe az '56-os megemlékezést, tüntetést

Sümeghi Lóránt

2016.10.23. 11:28

A tíz évvel ezelõtti, indokolatlan és brutális tömegoszlatásban több mint 200 személy sérült meg, többen közülük maradandóan.

A tíz évvel ezelőtti, indokolatlan és brutális tömegoszlatásban több mint 200 személy sérült meg, többen közülük maradandóan.

Pontosan tíz éve annak, 2006. október 23-án a tömegoszlató rendőrök a forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulóján több száz ártatlan civilt, járókelőt támadtak meg, vertek meg brutálisan és tartóztattak le.

Az akkori REBISZ-esek (Rendészeti Biztonsági Szolgálat) a fegyvertelen, sok esetben nyugdíjasok ellen előszeretettel használtak:

  • fejmagasságban kilőtt könnygázgránátot,
  • fejre leadott gumilövedékeket,
  • kardlapot,
  • viperát,
  • és gumibotot.

A Pesti Srácok által készített visszaemlékezés szerint, az 1956-os forradalom kitörésének ötvenedik évfordulóján, 2006. október 23-án Budapesten be nem jelentett tüntetések kezdődtek, amelyek a délutáni óráktól összecsapásokba torkollottak a rendőrség és a kormányellenes tüntetők között.

A Belvárosban a Fidesz elkülönített tömeggyűlésének végeztével azonban az onnan hazafelé igyekvő ártatlan civilekre a hatóságok „ráhajtották” a még korábban kiszorított demonstrálókat annak érdekében, hogy a REBISZ az egyesült tömeget egyként kezelve brutálisan és törvénysértő módon szétoszlathassa. 

Mint ismert, Nagy László 2006. október 23-án a Fidesz nagygyűlése után hazafelé indult. A rendőrök lovasrohama miatt beszorult a Dob utcába, ahol – szemtanúk és videofelvételek tanúsága szerint ok nélkül – célzott lövést adtak le az arcára. A férfit kórházba szállították, ahol megoperálták. A gumilövedéket a szájpadlásán keresztül vették ki az arcüregéből. Arccsontja szilánkosra tört, fél szeme odalett – idézi fel a Magyar Idők.

A zavargásoknak több mint 200 sérültje volt (köztük számos külföldi), mintegy 40-en szorultak kórházi kezelésre, továbbá gumilövedékek miatt fél szemére megvakult a tüntetések két résztvevője is.

Nem kímélték Vértesaljai László jezsuita szerzetest sem, akit, miután kiemelték a demonstrálók közül, gyűrűbe fogtak, ütlegelni és rugdosni kezdtek, valamint megtaposták a kezében tartott nemzeti zászlót. Továbbá, még a mai napig sem derült ki, hogy kik juttatták kórházba a Fidesz egykori szóvivőjét, Révész Máriuszt, akinek még a lapockáját is eltörték. 

Ugyanis hiába éltek több százan is panasszal bántalmazásuk miatt az ügyészségen, mivel a sisakban, maszkban, azonosítószám nélkül oszlató rendőröket nem lehetett beazonosítani, így csupán hat rendőr ellen emeltek vádat 2007 áprilisáig.

(Pesti Srácok, Magyar Idők

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére