Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Sikeres a Magyarország és Pakisztán közötti üzleti együttműködés

888.hu, MTI

2021.04.30. 11:10

Szijjártó Péter kijelentette, Magyarország és Pakisztán sikerrel teljesíti azt az öt előfeltételt, amely a két állam közötti üzleti együttműködés fellendítéséhez szükséges.

 

A külgazdasági és külügyminiszter a Sah Mahmúd Kuresi pakisztáni külügyminiszterrel tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a két ország között nincs politikai akadálya a gazdasági együttműködésnek, és egyetértenek abban, hogy „nem kell kioktatni egymást” belpolitikai kérdésekben – írja az MTI.

A kölcsönös fizikai jelenlétet tovább erősítik azzal, hogy

Magyarország pénteken új konzulátust nyit Karacsiban.

Szijjártó kiemelte: az emberek közötti kapcsolatok erősítését szolgálja, hogy évente 200 pakisztáni diáknak kínálnak egyetemi ösztöndíjat hazánkban, jelenleg 510 pakisztáni hallgató tanul magyar egyetemeken.

A miniszter elmondta, hogy az erősebb gazdasági együttműködéshez szükséges finanszírozási előfeltétel is teljesül Magyarország és Pakisztán között:

az Eximbank 84 millió dolláros hitelkeretet biztosít a vállalatközi kapcsolatok előmozdítására.

Fontos előfeltétele a sikernek a „zászlóshajó” projekt is, amely Magyarország részéről szintén megvan Pakisztánban: a Mol a legnagyobb magyar vállalat az ázsiai országban, ahol összesen eddig több mint 2 milliárd dollárt fektetett be.

Tevékenységével az ország energiaszükségletének mintegy 14 százalékát fedezi, második helyet foglal el az olaj- és ötödiket a gázkitermelésben. A Mol pakisztáni tevékenységei közé tartozik a legnagyobb ottani gázmező kiaknázásának irányítása – mondta.

Szijjártó Péterrel 17 magyar vállalat képviselői utaztak el Iszlámábádba, hogy ott üzleti fórumon vegyenek részt. Kiemelte, hogy köztük van a Wizz Air légitársaság vezérigazgatója is, mert

a cég érdeklődést mutat a Magyarország és Pakisztán közötti közvetlen légi járatok beindítása iránt,

továbbá orvosi berendezéseket gyártó, mezőgazdasági, élelmiszeripari, élelmiszer-biztonsági, ipari kiberbiztonsági és vasútfejlesztési cégek is tárgyalásokat folytatnak Pakisztánban.

A tájékoztató után a két ország külügyminiszterének jelenlétében öt általános együttműködési megállapodást írtak alá: a digitális mikroszkópokat és egyéb orvosi műszereket fejlesztő és gyártó 3DHISTECH és a SKHYZ Life Sciences Pakistan, a legnagyobb magyar sajtgyártó vállalat, a Kőröstej Kft. és a Haleeb Foods, valamint az IT-tanácsadással foglalkozó ACPM és a TechAccess, a Trillium, illetve a JBS között.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére