Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó Péter visszaszólt Romániának

Forisek Ádám

2019.07.10. 18:00

Románia olyan nyilatkozatot tett, amely nehezíti a kétoldalú kapcsolatok javítását – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a román külügyminisztérium szerdai közleményére reagálva.

Mint arról mi is írtunk, Szijjártó Péter kedden tárgyalásokat folytatott Teodor Melescanu román külügyminiszterrel az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) informális külügyminiszteri találkozóján. A magyar külügyminiszter az úzvölgyi temető témáját és a nemrégiben elfogadott új közigazgatási törvényt tárgyalta meg román kollégájával, aki azonban láthatóan nem igazán hajlott a párbeszédre.

Fotó: MTI Fotóbank

A Maszol ugyanis arról számolt be, hogy még Melescanunak állt feljebb: a román külügyminisztérium kedden kiadott közleménye szerint Teodor Melescanu arra kérte Szijjártó Pétert, hogy a budapesti hivatalosságok „visszafogottságról” tegyenek bizonyságot nyilatkozataik során, ugyanis – szerinte – az utóbbi időben mesterséges módon feszültté tették a magyar-román párbeszédet. Emellett a román miniszter kérte, hogy a magyar hivatalosságok a jövőben tartózkodjanak a Románia elleni provokációktól.

Szijjártó Péter szerdán az MTI-nek reagálva azt mondta: Románia olyan nyilatkozatot tett, ami nehezíti a kétoldalú kapcsolatok javulását.

Mint mondta, egy európai értékeket tiszteletben tartó jogállamban nem azokat büntetik, akik például egy temetőnél békésen demonstrálnak, hanem azokat, akik őket megtámadják. Közölte továbbá: fenntartják, hogy a román parlament és kormány dolga mindent megtenni és megfelelő jogi környezetet teremteni azért, hogy a kisebbségek gyakorolhassák a jogaikat, és senki ne büntesse diszkriminatív módon „horrorisztikus összegekre” a nemzeti közösség tagjait pusztán azért, mert a jelképeiket használják.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére