Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó Péter: Magyarországnak érdeke a politikai stabilitás Romániában

888.hu/MTI

2022.07.12. 17:40

Magyarország számára több okból is rendkívül fontos, hogy politikai stabilitás legyen Romániában, amiben a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nagy hozzáadott értékkel bír – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Bukarestben.

 

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Kelemen Hunor román miniszterelnök-helyettessel, RMDSZ-elnökkel tartott közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy Románia hazánk harmadik legnagyobb exportpiaca és kilencedik legfontosabb kereskedelmi partnere, ráadásul az országban jelentős magyar nemzeti közösség él.

 

Érdekünk, hogy politikai stabilitás legyen, az RMDSZ ennek részese és nagy hozzáadott értékkel bír ebből a szempontból.”

– mondta.

 

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a kormány folytatni kívánja a helyi vállalkozásoknak nagy segítséget jelentő gazdaságfejlesztési programot Erdélyben, ennek csakis a háborús inflációs környezet szabhat bizonyos korlátokat.
„A háborús inflációs környezetben a források szűkülnek, de amire lehetőség lesz, azt biztosítani fogjuk.”

Hozzátette: „Mi nem akarjuk feltalálni a spanyolviaszt, (...) eljövünk az RMDSZ-hez, s megkérdezzük, mit gondolnak arról, hogy mi kellene ahhoz, hogy az erdélyi magyarok közösségét tovább erősítsük.” – fogalmazott.

 

A miniszter kiemelte, hogy a magyar közösség oktatáshoz fűződő jogainak megvédésében is támogatják a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget. Majd ennek kapcsán üdvözölte, hogy idén is biztosított a tanévkezdés a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai számára, és reményét fejezte ki, hogy az intézmény 2023-tól újra önálló iskolaként működhet.

Végül bejelentette, hogy novemberre összehívták a magyar-román gazdasági és kisebbségi vegyes bizottság ülését is, illetve még idén két új átkelőhely nyílik a közös határon, Dombegyháznál és Eleknél.
A miniszter újságírói kérdésre válaszolva arról számolt be, hogy

 

Magyarország érdekelt lesz az import lehetőségében, ha a Petrom és az OMV meghozza a végső beruházási döntést a fekete-tengeri Neptun Deep földgázmező kitermeléséről.

 

Illetve aláhúzta, hogy a gázszállításnak nincsenek infrastrukturális akadályai, ugyanis mindkét ország elvégezte a házi feladatát, össze vannak kötve a hálózatok, ráadásul a kapacitás további bővítése várható.

Szijjártó Péter a nap folyamán találkozott Bogdan Lucian Aurescu külügy-, Virgil-Daniel Popescu energiaügyi, Constantin Cadariu vállalkozásügyi és turisztikai, Novák Károly Eduárd sport-, illetve Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszterrel is.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Lizzo szerint a popzene „eredendően rasszista”

Lizzo állítja, hogy a műfajt azért hozták létre, hogy a fekete művészeket elkülönítsék a mainstream zenétől és „gettósítsák” őket olyan műfajokban, mint az R&B.

Gyurcsányék most a vidékieket hergelik Orbán ellen

Gyurcsányék most a vidékieket hergelik Orbán ellen

Óriási mázlija van a Demokratikus Koalíciónak, hogy nincs kormányon. Gyurcsány ugyanis a krízishelyzetet megoldani nem tudná. Ami rosszabb, nem is akarná, hiszen éppen azokat támogatja, akik ezt a szankciókkal előidézték. A képességhiányos baloldalnak ideális helyzet, hogy így, teli szájjal hergelhet a kormány ellen, miközben ígérget fűt-fát az embereknek, mondván, ha ők lennének hatalmon, akkor itt lenne a tejjel-mézzel folyó Kánaán.

Szivárványos zászlóval futott be a pályára egy aktivista a vb-mérkőzés alatt

Az aktivista egy kék pólót viselt, amelynek elején egy „Mentsük meg Ukrajnát”, a hátán pedig egy „Tisztelet az iráni nőknek” felirat volt.

Orbán Viktor: 2023-ban 290 milliárd forinttal támogatják a Széchenyi Kártya Programot

Orbán Viktor: 2023-ban 290 milliárd forinttal támogatják a Széchenyi Kártya Programot

A következő évben 290 milliárddal fogják támogatni a költségvetésből a Széchenyi Kártya Programot, amelyet az idén 130 milliárd forinttal támogattak – mondta el Orbán Viktor miniszterelnök kedden Budapesten.

Karácsonyék hallgatnak

Karácsonyék hallgatnak

A baloldal választási kampányát 3 milliárd forinttal az Egyesült Államokból finanszírozták. Ez olyan mértékű botrány, aminél normális esetben nem csupán politikusként kellene megbukniuk, hanem vezetőszáron kéne sétálgatniuk.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére