Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo
Kétharmad
 
 
 
 

Szijjártó: Magyarország és Brazília egyetért a migráció elleni fellépés kérdésében

Pörge Béla

2019.05.09. 14:58

Magyarország és Brazília hasonló megközelítést alkalmaz a világpolitikában dilemmát jelentő kérdésekben: egyetért a migráció elleni fellépés ügyében és elfogadhatatlannak tartja a keresztényekkel szembeni diszkriminációt – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.

A politikus Ernesto Araújo brazil külügyminiszterrel folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatójukon diplomáciatörténelmi pillanatnak nevezte a látogatást, mert – mint mondta – ez az első alkalom, hogy brazil külügyminiszter Magyarországon tárgyal.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (b) fogadja Ernesto Araújo brazil külügyminisztert a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2019. május 9-én | MTI/Koszticsák Szilárd

Szijjártó Péter szerint Magyarország és Brazília, a magyar kormány és a brazil elnöki adminisztráció teljesen hasonló megközelítést alkalmaz a világpolitikában dilemmát jelentő kérdésekben.

Büszkék vagyunk arra, hogy azon hat ország közé tartozunk, akik nemmel szavaztak az ENSZ globális migrációs csomagjára

– tette hozzá a magyar külügyminiszter, aki a valaha volt legveszélyesebb dokumentumnak nevezte az ENSZ paktumát. Kijelentette:

fenntartjuk a jogunkat arra nézvést, hogy mi magunk döntsük el, kiket engedünk be a saját országunkba és kikkel akarunk együtt élni.

A magyar politikus szerint brazil kollégájával mindketten fontosnak tartják felhívni a figyelmet arra, hogy a migráció biztonsági kérdés is egyben, és a bevándorlási hullám okozta biztonsági kockázatot komolyan kell venni.

Szijjártó közölte, hogy brazil kollégájával megállapodtak abban, hogy folyamatosan egyeztetik a migrációval szembeni fellépésüket a nemzetközi szervezetekben, így elsősorban az ENSZ-ben. Kitért arra is: a tárgyaláson egyetértettek abban, hogy elfogadhatatlan a világ számos pontján tapasztalható, keresztényekkel szembeni diszkrimináció, és az is, hogy a nemzetközi közvéleményben „eltagadják” azt a tényt, hogy a kereszténység a legüldözöttebb vallás a világon.

Elmondta: a brazil külügyminiszternek beszámolt arról, hogy Magyarország 35 ezer közel-keleti kereszténynek segített eddig, hogy otthonában maradjon vagy hazatérjen. Ennek kellene állnia a nemzetközi szervezetek tevékenységi fókuszában is, nem pedig a migráció menedzselésének és ösztönzésének – jegyezte meg.

Hangsúlyozta: a két ország együttműködéséhez jó alapot ad, hogy a magyar és a brazil kormány is a nemzeti érdeket tartja elsőnek és elutasítja a kívülről jövő beavatkozási kísérleteket. Szijjártó Péter szerint ezért is a támogatja Magyarország a brazilok pályázatát az ENSZ biztonsági tanácsi tagságára, valamint Brazília OECD-tagságát is.

A magyar tárcavezető méltatta Brazília nemzetközi világpolitikában és gazdaságban betöltött szerepét és bejelentette: a magyar kormány stratégiát fogadott el a magyar-brazil kapcsolatok új alapokra helyezéséről. Ennek alapján egy 415 millió eurós hitelkeretet nyitottak az Exim Banknál a magyar-brazil vállalkozói kapcsolatok finanszírozására, elsősorban a magyar élelmiszeripari, informatikai, vízipari és gyógyszeripari termékek exportjának elősegítésére, valamint a brazil piacon már jelen lévő magyar vállalatok további erősítésére – ismertette.

Közlése szerint megállapodtak abban is, hogy a két ország gazdasági vegyesbizottságának társelnöki pozícióit külügyminiszteri szintre emelik. Elmondta: oktatási területen is szorosabbra fűzik az együttműködést, valamint új lendületet adnak a két ország közötti – tavaly 430 millió dolláros – kereskedelmi forgalomnak.

Kérdésre válaszolva Szijjártó Péter reményét fejezte ki, hogy a mostani külügyminiszteri vizit, majd az ősz elején tartandó gazdasági vegyesbizottsági ülés elégséges előkészítésnek minősül, hogy a brazil elnök eleget tudjon tenni annak a magyar meghívásnak, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök adott át neki január elején.

Ernesto Araújo brazil külügyminiszter arról beszélt: Magyarország és Brazília két olyan ország, amely szeretné a hangját hallatni a világban, és nem fél konfrontálódni eszméi mentén. Hangsúlyozta: készen állnak arra, hogy együttműködjenek Magyarországgal a különböző multilaterális intézményekben annak érdekében, hogy megvédjék értékeiket és a keresztény kisebbséget. Aggasztónak nevezte a keresztény kisebbség üldözését, és jelezte: Brazília mint a világ egyik legnagyobb keresztény országa ezt prioritásként kezeli.

A brazil külügyminiszter kijelentette: szeretnének együttműködni Magyarországgal olyan területeken is, mint a migráció, és nagyon hasonló véleményük van arról, hogy szuverenitásra van szükség a migráció kezelésében. Mint mondta, nem akarja eltagadni, hogy Brazília nagyon nyitott volt a bevándorlók előtt a történelem során, de ez a kérdés minden országnak szuverén döntése kell, hogy legyen, nem szabad, hogy nemzetközi intézmények, vagy szupranacionális szervezetek diktáljanak ebben.

A tárcavezetők a sajtótájékoztató előtt aláírták a Magyarország és Brazília közötti kiadatási egyezményt.

Szijjártó Péter arra a kérdésre, hogy a Fidesz számára Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje helyett Michel Barnier elfogadható lenne-e európai bizottsági elnöknek, azt mondta: sokkal inkább demokratikus, ha megvárják az EP-választás végeredményét, és utána hoznak személyi döntéseket. Ugyanakkor jelezte: az EU-ban nincs arra szabály, hogy kizárólag a pártcsoportok által megnevezett csúcsjelöltekből lehetnek uniós tisztségviselők.

Egy biztos, hogy Weber urat nem fogjuk támogatni

– mondta.

Joseph Daulnak, az Európai Néppárt (EPP) elnökének nyilatkozatát, miszerint, ha Orbán Viktor tovább becsmérli az Európai Uniót, akkor EPP kidobja, vagy ő maga lép ki, Szijjártó Péter úgy kommentálta: „értékes álláspont, csak nincs relevanciája”. Azt majd mi eldöntjük, hogy meddig kívánunk az EPP tagjai lenni – tette hozzá a miniszter, aki szerint inkább abban a vitában akarnak részt venni, hogy az EPP jobbra vagy balra nyisson – írja az MTI.

OLVASTAD MÁR?

Kétharmad
 
 
 
 
KOMMENTEK BETÖLTÉSE

Az AfD tagjai már tanárok sem lehetnek Németországban

Egyes német iskolákban a tanárok nem lehetnek az AfD tagjai, más párttal kapcsolatban viszont nincs semmilyen tiltás.

Orbán: a bevándorláspártiak mind ott lesznek az EP-választáson, legyünk ott mi is!

Orbán: a bevándorláspártiak mind ott lesznek az EP-választáson, legyünk ott mi is!

Kétharmad

A miniszterelnök péntek este a Hír TV-nek adott interjút a közelgő EP-választással kapcsolatban.

Este 7:59

Este 7:59

7:59

Ez történt ma.

A svéd kormány szerint a viking rúnák náci jelképek

A svéd kormány szerint a viking rúnák náci jelképek

Amerika, London, Párizs

Már az ősi írásjelek betiltása is napirendre került.

Robbantás történt Lyon belvárosában

Robbantás történt Lyon belvárosában

Amerika, London, Párizs

Legalább nyolcan megsérültek, köztük egy kislány is.

Brüsszelben az EU választás idejére száműzték az illegális migránsokat a városközpontból

Nem kicsit álszent módon, de az EU választások idejére száműzték a belga hatóságok az unió legfontosabb igazgatásii épületei mellől, a városközpontban levő Brüsszel-Észak központi vasútállomásról az illegális migránsokat. Az állomás május 27-től visszaalakul az illegális bevándorlók szálláshelyévé és a velük zajló emberkereskedelem központi helyszínévé.

Vezető CDU-s politikusok „európai iszlámot” akarnak

Vezető CDU-s politikusok „európai iszlámot” akarnak

Amerika, London, Párizs

Két német CDU-s vezető politikus, Németország egészségügyi minisztere és Schleswig-Holstein állam miniszterelnöke, Jens Spahn valamint Daniel Günther az EP választási kampány hajrájában azt tartotta fontosnak kampányüzenetként megfogalmazni, hogy az európai kontinens értékeinek a megőrzése érdekében egy olyan „európai iszlám” irányzatra van szükség az EU-ban, amely képes problémamentesen illeszkedni az európai hagyományokhoz.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Adatvédelmi tájékoztató ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére