Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Jó hír, hogy az új szerb kormányban is helyet kapott a vajdasági magyarság”

888.hu - MTI

2020.10.29. 17:00

A vajdasági magyarok részvétele a kormányban biztosítja azt, hogy a helyi magyarság véleménye továbbra is számítson, amikor Szerbia jövőjéről van szó – mondta Szijjártó Péter belgrádi látogatásán, és kitért arra is, hogy az illegális bevándorlókból álló bandák számos helyen ellehetetlenítik a normális életet a térségben.

 

Magyarország számára remek hír, hogy az eddigi kormányzó koalíció folytatja munkáját Szerbiában, és még ennél is jobb hír, hogy számít a vajdasági magyarok részvételére a kormányzatban – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Belgrádban.

Az a tény, hogy a vajdasági magyarok továbbra is részét képezik a kormányzó koalíciónak, kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a két ország gazdasági, kereskedelmi, energetikai és migráció elleni együttműködése a jövőben is szoros legyen”

– fűzte hozzá.

Szijjártó Péter rámutatott: annak érdekében, hogy a magyarországi vállalatok minél jobban ki tudják használni az új világgazdasági korszak lehetőségeit, és minél több külpiaci lehetőségre tegyenek szert, a magyar kormány kilenc magyar vállalat szerbiai beruházását finanszírozza összesen kilencmilliárd forint értékben.

Kifejtette: a támogatásnak köszönhetően a magyar cégek gyümölcsfeldolgozó üzemet, gyógyszercsomagoló üzemet, logisztikai központot, valamint acélszerkezeteket előállító gyárat fognak építeni Szerbiában, és ezáltal is növelik külső piaci lehetőségeiket, valamint újabb piaci pozíciókat foglalnak el, és hozzájárulnak a magyar gazdaság további növekedéséhez.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, arról is tárgyalt, hogy

szoros együttműködésre van szükség a migráció elleni küzdelemben,

„hiszen Brüsszel elhibázott migrációs politikája miatt a nyugat-balkáni térség továbbra is komoly migrációs nyomás alatt áll”.

„Gyakorlatilag illegális bevándorlókból álló bandák ellehetetlenítik számos térségben, számos városban és községben a normális életet azzal, hogy barbár módon viselkednek, fittyet hánynak mindenfajta magatartási szabályra vagy éppen a törvényekre” – közölte.

Brüsszelnek változtatnia kell migrációs politikáján, és világossá kell tenni, hogy elutasítjuk az illegális migrációt, világossá kell tenni, hogy illegálisan nem lehet bejönni Európába,

mert mindaddig, amíg ez a migrációs politika folytatódik, addig a Nyugat-Balkán térsége továbbra is komoly nyomás alatt fog állni, és onnan már csak egy lépés Magyarország déli határa” – mondta.

Szijjártó Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar kormány továbbra is határozottan támogatja Szerbia európai integrációs törekvéseit. Kiemelte: Belgrád hat csatlakozási fejezet megnyitására áll készen, és az Európai Uniónak meg kellene nyitni ezeket.

Rendkívül elszomorít minket az a lassúság, ahogyan az Európai Bizottság, az Európai Unió, a brüsszeli intézmények hozzáállnak a nyugat-balkáni bővítéshez”

– közölte.

A politikus végül felhívta a figyelmet az infrastrukturális beruházások fontosságára. Mint mondta: egyeztetett a Szegedet Szabadkával összekötő vasútvonal felújításáról, illetve építéséről, és úgy tűnik, továbbra is tartható az a terv, hogy 2022 tavaszára már vonaton lehet közlekedni Szeged és Szabadka között.

Kiemelte, hogy a magyar oldalon a közbeszerzési eljárás már lezárult, és hamarosan a szerb oldalon is meghozzák azokat a döntéseket, amelyek szükségesek a vasúti közlekedés újraindításához.

Szijjártó Péter megemlítette, hogy a szerb fél jól halad annak a gázvezetéknek és a hozzá kapcsolódó kompresszoroknak az építésével, amelynek segítségével Magyarország jövő novembertől éves szinten mintegy hatmilliárd köbméternyi gázt tud vásárolni déli irányból, ezáltal is hozzájárulva ahhoz, hogy minél több útvonalon érkezzen az energiahordozó Magyarországra, ami az energiaellátás biztonsága szempontjából kritikus kérdés.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Gyurcsány Ferenc megint lebukott

Gyurcsány Ferenc megint lebukott

Ferenc testvér annak idején még simán vétózott volna a lengyelekkel közösen.

Izrael újabb iráni atomtudóst gyilkoltathatott meg Teherán közelében

Izrael újabb iráni atomtudóst gyilkoltathatott meg Teherán közelében

2010 óta több perzsa atomtudóst is meggyilkoltak – Irán Izraelt vádolja a merényletekkel.

USB-kártyákkal csalta el Biden a választást Pennsylvaniában?

USB-kártyákkal csalta el Biden a választást Pennsylvaniában?

Nagyjából 120 ezer voks jogszerűségét kérdőjelezi meg az amerikai haditengerészet korábbi parancsnokának vallomása.

Lukasenka bedobta a törülközőt

Lukasenka bedobta a törülközőt

Az új alkotmány olyan lesz, amilyet a nép akar, ő pedig le fog mondani.

Tudtad, hogy Magyarországon gyártják több mint ötven ország állampolgárainak okmányait?

Tudtad, hogy Magyarországon gyártják több mint ötven ország állampolgárainak okmányait?

A kormány félmilliárdos támogatással segíti, hogy a világ élvonalába tartozó biztonsági nyomda átvészelje a járványt.

Ha jön a világvége 2020-ban, az december 21-én lesz

Évszázadonként előforduló szaturnusz–jupiter együttállást lesz pont a napforduló éjszakáján. Mi csak annyit mondunk, hogy 2020 van, és Krisztus születését is egy ilyen együttállás előzte meg...

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére