Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szijjártó: Az eddigi legnagyobb magyar technológiai export Indonéziába

888.hu

2021.02.23. 10:05

Az eddigi legnagyobb magyar technológiai export valósul meg azzal, hogy a Roatex Zrt. mint tendernyertes 103 milliárd forintos beruházással kiépítheti, és tíz éven át koncesszióban üzemeltetheti az indonéziai autópálya-díjbeszedő rendszert – közölte Jakartában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hivatali partnerével közösen tartott sajtótájékoztatóján kedden.

Elmondta, mérföldkő Magyarország külgazdasági stratégiájában, hogy a világ negyedik legnépesebb országában magyar cég hajthat végre egy ilyen nagy értékű beruházást.

A Roatex által kiépítendő útdíjrendszer 2023-tól fog teljeskörűen üzemelni. Indonéziának jelenleg 2500 kilométer hosszú autópálya-rendszere van, de ezt a tervek szerint 4800 kilométer hosszúra növeli az ország

– tette hozzá.

A „keleti nyitás” mottójú magyar külgazdasági stratégiában – annak 11 évvel ezelőtti kezdete óta – mindig fontos volt Indonézia, és az együttműködés szempontjából nem mellékes, hogy a kétoldalú kapcsolatokban nincsenek nyitott kérdések – jegyezte meg Szijjártó Péter.

Ezenkívül Magyarország tárgyal Indonéziával egy 50 millió dolláros kötött hitelsegélyprogram létrehozásáról is, amelynek segítségével magyar társaságok kifejlesztenének az országban egy meteorológiai és klímamegfigyelő rendszert – mondta.

A miniszter kifejtette, hogy

a gazdasági kapcsolatok legjobban a személyes kapcsolatokra tudnak épülni, és emiatt fontos szerepe van az oktatásnak.

A kormány indonéz diákoknak is nyújt állami ösztöndíjat magyarországi felsőoktatási intézményekben, idén ezekre a helyekre 1200 hallgató jelentkezett. A nagy érdeklődés miatt Budapest kész arra, hogy növelje a helyek számát – jelentette ki. Jelenleg 13 magyar egyetem és 23 indonéz felsőoktatási intézmény között van együttműködés.

Retno Marsudi indonéz külügyminiszter beszámolt arról, hogy tárgyalásukon két megállapodást írtak alá: az egyik a diplomáciai kapacitásbővítésről szól, a másik pedig egy 500 millió dolláros indonéz–magyar beruházási alap létrehozásáról, amelyből a majdani beruházásokat finanszíroznák, egyebek között a digitális és a közmű-infrastruktúra területén. A kétoldalú kereskedelem bővül: tavaly 212 millió dollárt ért el, ami több mint 13 százalékos növekedés a tavalyelőttihez képest – mondta. Szijjártó Péterrel megállapodtak abban, hogy a két ország kiegyensúlyozottabbá és hosszú távon fenntarthatóvá teszi a kétoldalú kereskedelmet, és ennek jegyében központi raktár épül Budapesten indonéz termékek számára.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére