Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Szigorúbb feltételek jönnek az árverezésben

Bertha László

2017.03.03. 08:28

Rövidesen megoldhatja az Országgyûlés az ingatlanárverések egyik sarkalatos problémáját, és módosíthatja azokat a passzusokat, melyek kiszolgáltatott, méltatlan helyzetbe hozhatják az adósokat.

A kereszténydemokraták csütörtökön nyújtották be a végrehajtási szabályok módosítására javaslatot tevő indítványt. Ennek révén a fogyasztói tartozások miatt a jövőben nem lehet az ingatlanok becsértékének, azaz kikiáltási árának száz százaléka alatt árverést tartani, így tehát áron alul nem kelhet el a fizetési nehézséggel küzdő adós ingatlanja.

A szabály alól két kivétel lehetne. Ha egy éven belül a lakást nem sikerülne százszázalékos áron értékesíteni, akkor a becsült érték legfeljebb nyolcvan százalékáig lehetne leengedni az árat. A másik kivételes lehetőség szerint a felek megállapodhatnának egymással bármilyen alacsonyabb árban, ehhez viszont az érintettek teljes egyetértése kellene. Az ilyen egyezség akár az adós teljes megszabadulását is kimondhatná – írja a Magyar Idők.

A javaslatot a KDNP alelnöke, Soltész Miklós mutatta be a sajtó számára. A politikus közölte, ha az ellenzéki pártok hozzájárulnak a házszabálytól való eltéréshez, a törvényhozás már hétfőn tárgyalhatja az indítványt, kedden pedig el is fogadhatja azt.

Soltész felidézte, hogy az MSZP-SZDSZ-kormányok idején hajszolták devizahitelekbe a családokat, ami több mint kétmillió embert érintett. A szocialista-liberális kormányzás eközben megszüntette a otthonteremtési támogatást, és csupán egy etikai kódexet készítettek. A politikus szerint az utóbbi ahhoz volt hasonlítható, mint amikor a róka beszabadul a tyúkólba, de azért megkérik, hogy viselkedjen egy kicsit.

Ehhez képest a jelenlegi kormány már határozott a végrehajtások szigorításáról, és törvényi szinten bevezették az elektronikus árverést. Ezek mellett felállították a nemzeti eszközkezelőt, megtörtént a végtörlesztés, bevezették az árfolyamgátat, sor került a forintosításra, megépült az ócsai lakópark, megszűntek a devizaalapú hitelek, ás már elérhető a családi csődvédelem. A politikus összegzése szerint ezekkel az intézkedésekkel 734 milliárd tisztességtelenül elvett forintot vettek vissza a bankoktól és adtak át az embereknek.

Az előterjesztés nem csak a KDNP álláspontját tükrözi, hiszen Lázár János a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány támogatja a KDNP javaslatát arról, hogy becsérték alatt ne lehessen értékesíteni árverésen ingatlanokat.

Február elején fontos magyar devizahitelügy indult meg az Európai Bíróságon. A luxembourgi fórumnak arról kell állást foglalnia: összeegyeztethető-e az uniós joggal, hogy az árfolyamok változásából eredő minden kárt az adós köteles viselni. Kérdés emellett az is, hogy az elszámolás és a forintosítás után vizsgálható-e egyáltalán a kérdés. Az uniós bíróság nagyjából egy év múlva hozhat döntést – írja a lap.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére