Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Századvég: sokkal jobban szeretünk magyar termékeket vásárolni

Sümeghi Lóránt

2019.05.31. 11:59

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. által végzett friss közvélemény-kutatásból kiderül, hogy a lakosság körében egyértelműen prioritást élveznek a Magyarországon előállított termékek, a minőségükről jó a véleményük, és ezekért – méltányos kereteken belül – hajlandóak akár többet is fizetni.

Biztató hír ez mind a hazai termelőknek, mind pedig a magyar termékek forgalmazásában érdekelt kereskedőknek. A gyártóknak megéri termékfejlesztésben és termelésbővítésben gondolkodni, a forgalmazóknak pedig az eddigieknél nagyobb hangsúlyt fektetni a magyar termékek kínálatára.

A vásárlási szokásokra vonatkozó kérdésekből az derül ki, hogy a magyar lakosság túlnyomó többsége (83 százaléka) valamilyen mértékben figyelembe veszi (38 százalék mindig, 45 százalék néha), hogy a megvásárolni tervezett terméket Magyarországon vagy külföldön gyártották. A megkérdezettek csupán 16 százaléka nyilatkozott úgy, hogy soha nem veszi figyelembe az adott termék gyártási helyét.

A kutatás azt is kiderítette, hogy a női vásárlók számára valamivel fontosabb a megvásárolandó termék magyarországi gyártása, mint a férfiak számára. További demográfiai szempontok (korosztály, munkahelyi státusz, iskolai végzettség, anyagi helyzet, településtípus és földrajzi régió) szerint csoportosított sokaságokon belül a lényegi eltérés abban mutatkozik, hogy mekkora arányban vannak azok, akik számára minden esetben fontos a termék gyártási helye, illetve azok, akik számára ez csupán néha fontos.

A kutatásból az is kiderül, hogy a lakosság 66 százaléka vásárolna inkább hazai terméket, míg csupán 2 százalék mondta, hogy szívesebben vásárolna külföldi előállítású terméket. 31 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy számukra közömbös a termék gyártási helye. A kutatás arra a kérdésre is választ keresett, hogy azonos termék esetén mennyivel hajlandóak az emberek többet fizetni a magyar termékért.

Az eredmények rávilágítottak arra, hogy a lakosság közel háromnegyede hajlandó valamennyivel többet fizetni azért, hogy hazai gyártású terméket vásároljon. Közel 52 százaléka hajlandó legfeljebb 10 százalékkal többet fizetni, 17 százaléka hajlandó legfeljebb 25 százalékkal, 4 százalék pedig több mint 25 százalékkal is hajlandó többet fizetni a magyar termékért. A lakosság negyede (24 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy nem hajlandó többet fizetni a magyar termékért.

Mindez azt jelenti, hogy összességében a magyar vásárlók többsége szereti és szívesen vásárolja a hazai termékeket, és észszerű mértékben hajlandó azért valamennyivel többet is fizetni. Demográfiai bontásban egyedül az életkor tekintetében láthatók releváns különbségek: a fiatalabb korosztályok számára kevésbé fontos ez a szempont, azonban esetükben is 75 százalék nyilatkozott úgy, hogy a termék eredetét vásárlásai során mérlegelni szokta.

Ezek az adatok a hazai termelők számára azt az üzenetet hordozzák, hogy van igény a jó minőségű, megfizethető árú magyar termékekre, a kereskedők számára pedig azt, hogy megéri nekik hazai gyártású termékeket kínálni a vásárlóknak, mert az forgalmukra pozitív hatással lesz.

Módszertan: A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatást végzett a felnőtt korú magyar lakosság körében 2019. május 4–18. között, amelynek során 1000 véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú személyt kérdeztek meg CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,1 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amit az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Meztelen képeket kért egy kislánytól egy pécsi férfi

Gyermekpornográfia miatt emeltek vádat egy pécsi férfi ellen, aki egy kislány képeit szerezte meg, és küldte tovább a gyerek ismerőseinek az interneten – közölte a Baranya Megyei Főügyészség kedden.

Az EU-n belül a magyar gazdaság indította a legerősebben az évet

A Központi Statisztikai Hivatal kedden közzétett becslése szerint a GDP 1,9 százalékkal nőtt az előző negyedévez képest, ezzel hazánk érte el a legnagyobb gazdasági növekedést az EU-ban.

Az Országgyűlés elé terjeszti a Fidesz a pedofilellenes törvénycsomagot

Az Országgyűlés elé terjeszti a Fidesz a pedofilellenes törvénycsomagot

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a pedofilokra vonatkozó büntetések szigorításának fontosságára.

A jövő héttől tarthatnak ballagásokat az oktatási intézmények

A jövő héttől tarthatnak ballagásokat az oktatási intézmények

A kormány döntése értelmében május 25-e után lehetőség nyílik az iskolai ballagások szabadtéren történő megszervezésére. Továbbá azok az érettségizők, akik önhibájukon kívül, például Covid-fertőzés miatt nem tudtak megjelenni az írásbeli vizsgákon, szóbeli vizsgát tehetnek a jelenleg tartó vizsgaidőszakban.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére