Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Századvég: a vállalkozások többsége még idén javulást vár  

888.hu

2020.06.09. 12:20

Óvatos optimizmus jellemzi a Századvég legfrissebb kutatásának üzenetét. Elemzésében a szervezet a vállalati kutatásai alapján mutatja be a koronavírus nyomán kialakult helyzetet, illetve a gazdasági szereplők várakozásait.

A kutatások során 1000 kkv (kis-, közepes és mikrovállalat) vezetőjét kérdezték meg arról az elmúlt hónapokban, hogy milyennek ítélik a gazdasági helyzetet, illetve hogyan érintette vállalkozásukat a koronavírus.

Eredményük szerint a koronavírus-helyzet okozta gazdasági sokk következtében hirtelen, meredeken romló vállalati várakozásokat májusban a pesszimizmus mérséklődése követte: csökkentek a jövővel kapcsolatos negatív várakozások. Jelenleg a

következő egy évre vonatkozóan bizakodóbbak a gazdasági szereplők, mint márciusban és áprilisban voltak.

A vállalkozások 33 százaléka számít termelése, szolgáltatási volumene csökkenésére, 27 százaléka pedig annak növekedésére. Ugyanakkor a márciusi és április eleji gazdasági bejelentéseknek, valamint a járványgörbe sikeres ellaposításának és a romló bázisidőszaki adatoknak köszönhetően a jövőre vonatkozó termelési várakozások áprilishoz képest érdemben javultak.

A jelenlegi helyzet a cégek mintegy felének okoz likviditási problémát, de csak 3 százalékának áthidalhatatlant. Ez az előző hónaphoz képest javulást jelent. Ha a májusi helyzet 2-3 hónapig fennmaradna, saját várakozásaik szerint a kkv-k ötöde kerülne csődközelbe. Azonban a kijárási korlátozások feloldásával és a vészhelyzet megszüntetésével pozitív fordulatot várnak júniusra.

A vírus a vállalkozások széles körét érinti,

az áprilisi 72 százalékos csúcs után májusban kevesebb, 64 százalék számolt be a kereslet csökkenéséről.

Az árbevétel csökkenésében jelentős heterogenitás figyelhető meg a vállalatok között. A teljes bevételkiesést elszenvedők aránya különösen magas a mikrovállalkozások, illetve a szolgáltató szektor esetében. Májusban az előző hónaphoz képest nőtt azok aránya, akikre a vírus nem gyakorolt hatást.

Március óta folyamatosan, tartósan és jelentősen csökken a vállalatok beruházási kedve, több mint 10 százalékponttal nőtt azok aránya, akik nem terveznek beruházást. Bár egyre több beruházástámogató konstrukció áll rendelkezésre, ebben a folyamatban az érdemi pozitív változáshoz a vállalkozások gazdasági kilátásának további javulása szükséges.

A járvány kitörése óta a megkérdezettek 11,7 százaléka hajtott végre leépítést (áprilisban 11,5 százalék mondta ezt), 2,5 százalék pedig bővítette alkalmazotti létszámát (áprilisban 2 százalék).

Az elbocsátott munkaerőt a vállalkozások 65 százaléka teljesen vissza kívánja venni, míg 18 százalék részben, ami mérsékelheti a munkanélküliséget az év hátralévő részében.

A leépítések legsúlyosabban a kereskedelemben és a szolgáltató ágazatokban dolgozókat érintették, a jövőre vonatkozóan pedig az ipar kilátásai a legpesszimistábbak.

A munkaerőpiacon a jövőre vonatkozó tervek lassan (bár még nem teljesen) visszarendeződnek a válság előtti szintre: a vállalatok 4,2 százaléka tervez további leépítést a következő 6 hónapban, míg 14,7 százalék inkább bővítene (visszavenne).

A vállalatok 56 százaléka fél éven belül, további 31 százalék pedig fél és egy év között számít arra, hogy működése teljesen helyreáll.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére