Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Soltész Miklós: jelentősen emelték a nemzetiségek támogatását az elmúlt években

888.hu

2021.04.03. 10:30

Mintegy hatszorosára emelte a kormány az elmúlt tíz évben a magyarországi nemzetiségek támogatását, ezen belül az őket érintő egyházi célokra is biztosít forrást – mondta a Magyar Nemzet szombati számában Soltész Miklós.

Az államtitkárt a lap annak kapcsán kérdezte, hogy a Magyar Narancs azzal vádolta meg a kormányt: román nemzetiségi közösségek támogatása címén újít föl katolikus és református templomokat. Soltész Miklós rámutatott: a magyarországi nemzetiségek, köztük a román közösség támogatása is rendkívüli mértékben nőtt az elmúlt tíz évben. Megjegyezte:

nagyon megtisztelő lenne, ha lakosság- és felekezetarányosan az erdélyi magyarság ilyen léptékű támogatást kapna.

Az államtitkár tájékoztatása szerint a nemzetiségi önkormányzatok működési támogatása a népszámláláskor adott válaszok alapján meghatározható létszámuk arányában történik, de kulturális, köznevelési kezdeményezéseiket, sőt anyanyelvi táboraikat és egyházi kéréseiket is támogatja a kormány.

Soltész Miklós kifejtette: a nemzetiségek esetében a vallási, egyházi kötődés nagyobb arányú, mint az országos átlag, ez a határon túli magyarok esetében is így van. Ahol jobban megtartják a hitüket a kisebbségben élők, jobban meg is tudnak maradni. Ezért is támogatják kiemelten a 13 hazai őshonos nemzetiség egyházi törekvéseit – jelezte.

Az emberek vallását és nemzetiségét viszont nem tartja és nem is tarthatja nyilván az állam – szögezte le az államtitkár. Elmondása szerint a hazai románság túlnyomó többsége román ortodox vallású, ám más egyházakhoz tartozók is vannak köztük. Ezért a támogatások amúgy rendkívül kicsi szeletét más felekezetű templomok felújítására is fordítják.

Hasonlónak nevezte a helyzetet a határon túli magyarok esetében. Pénzt adtak a temesvári milleniumi katolikus templomra is, amelyet mintegy hetven százalékban románok látogatnak. Soltész Miklós megfogalmazása szerint kiemelkedően támogató a nemzetiségpolitikánk, ezért teszünk gesztusokat, amikor lehetőség van rá.

A Magyar Nemzet felidézi, hogy a kormányt támadó cikkében a baloldali lap azt sugallta: a kormány a románok pénzéből vesz el. A makói katolikus és a mezőgyáni, biharkeresztesi, kőrösszakáli református templomok felújítására nyújtott támogatásokat kifogásolták, mondván, azokat nem a románok látogatják. Soltész Miklós leszögezte:

„olyan, hogy románok pénze, nincs. Nemzetiségek vannak, akiket a kormány jó szívvel és nagyvonalúan támogat”.

Ismertetése szerint a magyarországi román nemzetiség 2010 óta mintegy nyolcmilliárd forintnyi, a Magyarországi Román Ortodox Egyházmegye több száz millió forint támogatást kapott a kormánytól. 2020-ról 2021-re egyébként a magyarországi román ortodox lelkészek támogatását is a duplájára emelték. Idén is több magyarországi román ortodox templom felújítására adnak támogatást. Az ellenzéki lap által kifogásolt esetekben egyébként a román nemzetiségi önkormányzatok kértek támogatást a felújításokra, ennek összege 57 millió forint – közölte.

Az államtitkár kijelentette, nem állnak le a templomfelújításokkal. Az elmúlt tíz évben több mint háromezer templomot újítottak fel, és közel 130-at építettek az egyházakkal közösen.
A napokban jelent meg a kormányhatározat az újabb templomfelújítási program támogatásáról. A baloldal „ész nélkül” fogja támadni, holott az építési beruházásoknak a gazdaság újraindításában is jelentős szerepe lesz – emelte ki Soltész Miklós.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Jakab Péter kilépett a Jobbikból

Gyöngyösi Márton, a Jobbik Elnöke nyílt levélben kérte föl Jakab Pétert a lemondásra. Jakab válaszlevelében úgy fogalmazott: „Ha a nép és a Jobbik között kell választanom, nem kérdés, melyiket választom”.

Zelenszkij kitiltaná az orosz turistákat Európából

Az ukrán humorista-elnök ismét vette magának a bátorságot, hogy megmondja, mi a teendője az európai országoknak.

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Filipp: Ez a tél maga lesz a pokol!

Ez a tél maga lesz a pokol. Igaz, nem meleg lesz, hanem hideg, de legalább sötét is. Meg szenvedős. A benézett szankciós politika hatására Európában az összes grafikon elkezdett függőlegesen felfele emelkedni. Kár, hogy ezek olyan grafikonok, amelyeknél nem célszerű növekedést észlelni. Az infláció az egekben, az üzemanyagárak sosem voltak ilyen magasak, a rezsiköltségekről pedig sírás nélkül beszélni sem lehet. Ilyen körülmények között kisebb csoda, hogy egyáltalán az átlagfogyasztásig meg tudjuk tartani a rezsicsökkentést. De az emberek mintha nem lennének tisztában azzal, hogy mennyire súlyos a helyzet. Az egy dolog, hogy nem tudják majd kifizetni az óriási rezsiszámlákat és az energiacsapda miatt áramszüneteket is kockáztatnak, de mi lesz a gazdasággal? A recesszió elkerülhetetlen. Mi lenne, ha egyszer megérnénk azt, hogy Európa nem világhatalmi erők közé pozicionálja magát, hanem kiáll a saját jól felfogott érdekei mellett? Amíg viszont olyan vezetők állnak az EU élén, akik megelőzni nem tudják a bajt, okozni viszont annál inkább, addig ez csak lázálom marad.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére