Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Soltész Miklós: elkeserítő az ukrán nyelvtörvény és Brüsszel hallgatása

Nagy Gábor

2019.04.26. 16:18

Elkeserítõnek nevezte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelõs államtitkára a csütörtökön elfogadott ukrán nyelvtörvényt. Ennél még elkeserítõbb a hallgatás Brüsszelben - tette hozzá.

A politikus pénteken Debrecenben, a görögkatolikus ruszin közösségi ház átadásán mondott beszédében elhangzott, hogy Magyarországon tizenhárom őshonos nemzetiséget ismer el az Alaptörvény, a ruszin közülük a kisebbek közé tartozik, de ez nem jelenti azt, hogy csorbulnak lehetőségeik. Ha Ukrajna így elutasítja a hűséges ruszin közösséget, akkor, ha kell, a magyar nemzet, a magyar kormány befogadja őket, támogatást, segítséget nyújt a határon túli ruszinoknak.

Soltész Miklós felidézte, hogy a Szovjetunió szétesése után Magyarország elsőként ismerte el az önálló Ukrajnát, támogatta nemzetközi integrációs törekvéseit, elsőként biztosította a kedvezményes határátlépést és ha baj volt, humanitárius segítséget nyújtott – és ebben nem tett különbséget ukrajnai magyarok, ruszinok vagy ukránok között.

Most azonban szomorúan tapasztaljuk, hogy a ruszin nemzetiséget el sem ismerik külön nemzetiségként, csütörtökön pedig olyan törvény született, ami teljesen elfogadhatatlan, és bár azt mondják, hogy az orosz nagy kisebbség ellen szól, de ez kihat magyarokra, bolgárokra, románokra, ruszinokra, szlovákokra és lengyelekre egyaránt."

Hozzátette: nem fogadható el, hogy egy szomszédos, egyébként európai integrációs törekvéssel bíró ország ilyen mértékben sújtsa nemzetiségeit.

Soltész Miklós a hazai ruszin közösségre utalva azt mondta, a kormány az utóbbi nyolc évben egyedülálló kapcsolatot alakított ki a kisebbségekkel, amihez egyedülálló támogatási rendszer társul, eredményei a kultúra, az önkormányzatiság és az egyházi kapcsolatok területén is megnyilvánulnak.

A debreceni görögkatolikus ruszin közösségi ház építését 39 millió forinttal támogatta a kormány, működtetésre 5 millió, kutatásra további 4 millió forintot biztosítanak – jelezte az államtitkár.


Az ukrán parlament csütörtökön, nagy többséggel – 278 szavazattal – fogadta el Petro Porosenko bukott ukrán elnök szellemiségét idéző törvényjavaslatot. A jogszabály ellen a közelmúltban hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. A törvény a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást helyez kilátásba. A kisebbségi jogokat lábbal tipró ukrán parlament még tavaly októberben fogadta el első olvasatban az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslatot, és február végén kezdett vitázni a törvény végleges változatáról. A jogszabályhoz több mint kétezer módosító indítványt nyújtottak be.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére