Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rétvári: Szűrőbuszok is közreműködnek a koronavírus-gyanús esetek tesztelésében

888.hu - MTI

2020.11.13. 14:48

Mostantól szűrőbuszok is közreműködnek a koronavírus-gyanús esetek tesztelésében – jelentette be Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken a csepeli piac parkolójában, az első szűrőbusznál tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a szűrőbuszok korábban betegségmegelőzési célból járták az országot, a koronavírus-járvány idején azonban más feladatot kapnak: részt vesznek azok tesztelésében, akiknek a háziorvos előírta a koronavírustesztet, és a mentőszolgálat felvette velük a kapcsolatot.

Megjegyezte: akiknek a háziorvos előírta a tesztelést, és akikkel a mentőszolgálat felvette a kapcsolatot, dönthetnek úgy, hogy – amennyiben egészségi állapotuk megengedi – nem otthon várják meg a mentő érkezését, hanem ellátogatnak a szűrőpontra, és ott csináltatják meg a tesztet.

Elmondta, hogy a szűrőbuszhoz érkezőknél előbb gyorstesztet végeznek, és amennyiben annak pozitív az eredménye, megállapítják a fertőzöttséget. A negatív gyorsteszteredmény után azonban a mentőszolgálat munkatársai a PCR-tesztet is elvégzik.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy a szűrőbusszal gyorsítani lehet a tesztelés folyamatát. Hozzátette: a kormány legutóbbi intézkedéseit is gyorsan hozták meg, gyorsabban, mint Ausztria, Lengyelország, Olaszország, Portugália, Románia, Anglia, Franciaország, Csehország, Hollandia, Spanyolország, Luxemburg és Belgium, ahol az egymillió főre vetített fertőzésszám tekintetében sokkal rosszabbul állnak.

Az Emmi államtitkára elmondta, hat ilyen szűrőbusz járja majd a közép-magyarországi régiót. Felidézte: a mentőszolgálat korábban 50 állandó mintavételezési pontot is felállított.

Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a sajtótájékoztatón megköszönte a kormánynak és a kormány egészségüggyel foglalkozó politikusainak, hogy lehetővé tették a csepeliek számára az új tesztelési módot. Megjegyezte: az országban több ilyen mobil szűrőpont van, az elsőt Csepelen hozták létre.

A politikus hangsúlyozta, azért van szükség ilyen mobil szűrőpontokra, hogy a koronavírus-megbetegedések számát minél jobban vissza tudják szorítani, annak érdekében, hogy az egészségügy megfelelően tudja ellátni a feladatát.

Németh Szilárd azt kérte, mindenki tartsa be a kormány által meghozott járványügyi szabályokat, így többek között a kijárási tilalmat, a maszkviselést, a távolságtartást, az egyéni higiénés előírásokat, és legyenek fegyelmezettek, mert csak együttműködve, a szabályok maradéktalan betartása mellett tudunk úrrá lenni a járványon.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére