Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Rendet akar tenni Vidnyánszky Attila

888.hu - Magyar Nemzet

2020.10.27. 16:20

A tanköztársaság működési rendje ugyanis nem felel meg annak az akkreditált követelményhalmaznak, amely szerint az egyetemnek működnie kellene. Jó volna, ha a diákság megmutatná, hogy valóban nyitott a párbeszédre – fogalmazott Vidnyánszky Attila, a Magyar Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriumának elnöke az Európai Parlament kulturális és oktatási szakbizottságában (CULT), mely eseményről a Magyar Nemzet közölt részletes tudósítást.
A Magyar Nemzet közlése szerint azt is elmondta a kuratóriumi elnök, hogy ők készen állnak az együttműködésre.

A CULT a járványhelyzet miatt online hallgatta meg az SZFE-ügy szereplőit, Vidnyánszkyt csak technikai hibák után, sokadik nekifutásra tudták bekapcsolni az ülésre. Ő maga ezt metaforikusnak nevezte, s azt is az EP-képviselők figyelmébe ajánlotta: szintén jelzésértékű, ahogy a diákság szalagokkal elzárta az egyetemet.

Az intézmény valóban elzárkózó és kirekesztő volt az elmúlt harminc-negyven évben. Ezen kellene változtatni. Az egész szakma igényli ezt„

– mondta a Nemzeti Színház főigazgatója, aki az ülésen fotókat is bemutatott az egyetem elfoglalt épületeiben uralkodó, szerinte higiéniai és tűzvédelmi szempontból is veszélyes állapotokról.

Beszélt arról is:

amennyiben voltak is tizenötezren a múlt pénteki SZFE-demonstráción, az nem a diákok melletti szolidaritásvállalás miatt volt, hanem azért, mert a baloldali politikai pártok lényegében kampánygyűlést tartottak.

Remélem, hogy a diákság előbb-utóbb látni fogja, hogy eszközként használják – húzta alá Vidnyánszky Attila, aki szerint az egyetem korábbi vezetése is kettős játékot játszik, ugyanis azt hangoztatja, hogy oktatni szeretne, miközben Upor László azóta lemondott rektorhelyettes már szeptember elején a tanítási félév leállításáról küldött levelet az Oktatási Hivatalnak.

Az EP ülésén az említett Upor László, illetve a diákság képviselője, Milovits Hanna, a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese is felszólalt. Milovits Hanna elutasította a vádakat, amelyek szerint az egyetemisták pusztán „gyerekek lennének”, és szerinte az sem igaz, hogy politikai pártok használnák fel őket az agendájuk terjesztésére.

Senki sem fizet minket”

– mondta a hallgatói önkormányzat elnökhelyettese, aki a Vidnyánszky Attila által felhozott vádra, miszerint az SZFE tanulóinak „egyetemfoglalást tanított a baloldal”, nem reagált. Upor László szintén elutasította, hogy átpolitizált lenne az SZFE ügye, szerinte ők mindvégig az egyetemi autonómia érdekében cselekedtek.

Az a kérdés, hogy ki ment meg minket a kormánytól, amely az alaptörvény ellenében cselekszik?

– kérdezte az uniós parlament tagjaitól.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, György László az EP meghallgatáson adatokkal támasztotta alá, hogy a kormány mindvégig stratégiai jelentőséget tulajdonított a modellváltásnak, szerinte azt megelőzően ugyanis tizenkettő alkalommal történt konzultáció az egyetemmel. Emlékeztetett: nyáron lett volna egy tizenharmadik alkalom, a Magyar rektori konferencia égisze alatt pedig egy tizennegyedik is, ám az SZFE mindkét, párbeszédre alkalmat adó lehetőséget elutasította.

Az államtitkát az EP-képviselők kérdésére hozzátette:

az utóbbi években nyolc magyarországi egyetem esett át hasonló váltáson, közülük hét intézmény, tehát összesen harmincezer diák esetében mindez gond nélkül zajlott.

Ismert, egy szeptember elsején életbe lépett törvénymódosítás értelmében az egyetem alapítványi tulajdonba került, fenntartója és vagyonának kezelője a minisztérium helyett az erre a célra létrehozott Színház- és Filmművészetért Alapítvány lett. A diákok szerint az átalakítással az önrendelkezésük került veszélybe, így az autonómia garantálása címszó alatt előbb blokád alá vonták az oktatási intézmény több épületét, később pedig a dolgozókkal karöltve hirdettek sztrájkot. A fenntartó alapítvány kuratóriuma szerint ugyanakkor politikailag motivált közjáték zajlik, a testület részéről a közelmúltban számos alkalommal jelezték: a cél, hogy az oktatás a lehető legmagasabb színvonalon, egyben a művészi szabadságot megtestesítve történjen az intézményben, természetesen a hazai jogszabályi keret maradéktalan betartása mellett.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

Let’s Go Brandon nevű bolt nyílik Amerikában

„Let's Go Brandon” elnevezéssel bolt nyílik a Massachusetts állambeli North Attleborough-ban, amely az Egyesült Államokban igen népszerű baseball-sapkákat, kalapokat, pólókat, matricákat, feliratos táblákat, bögréket és hasonló fogyasztási cikkeket fog árusítani.

Nem szállítanak ki csomagot a város „érzékeny területére”

Nem szállítanak ki csomagot a város „érzékeny területére”

A főleg bevándorlók lakta „különösen érzékeny területre” már nem szállítják ki csomagokat, mert több sofőrt megfenyegettek, kiraboltak a kézbesítések közben. 

Jakab Péter most a benzinárakkal matekozta el magát

Jakab Péter most a benzinárakkal matekozta el magát

A Jobbik elnökének valószínűleg nem a matek volt a kedvence az iskolában.

Újabb CNN-es sztárműsorvezető készülhet a bukásra?

Újabb CNN-es sztárműsorvezető készülhet a bukásra?

Don Lemon feje fölött is gyülekeznek a viharfelhők.

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
A 888.hu a kényelmesebb böngészés érdekében cookie-kat használ. Részletes leírás ELFOGADOM
Vissza az oldal tetejére